• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Impozitul pe venit agricol în 2015: Vezi normele pentru fiecare județ și care sunt zonele ”protejate”

    Roxana Dobre -

    Impozitul pe venit agricol agită spiritele între fermieri. În timp ce în Banat, recoltele vor fi bune, în sud și în partea moldovei a fost secetă, așa că agricultorii vor avea producții slabe, dar vor plăti cam aceleași dări către stat. Dacă nu chiar mai mari!

    Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice au publicat încă de la începutul anului normele de venit pentru agricultură valabile pentru fiecare județ în parte, decizie aşteptată de toţi cei care se ocupă cu cultivarea pământului sau creşterea animalelor.

    impozit pentru cartofi

    VEZI AICI normele de venit din JUDEȚUL TĂU

    Impozitul pe venit agricol este menținut și în 2015 și este stabilit pe baza normelor de venit, mai exact se calculează ca 16 la sută din valoarea acestora şi nu pe venitul obţinut efectiv. Aceste norme sunt stabilite anual de autorităţi, în funcţie de categoria terenurilor şi de produsele cultivate.

    Normele de venit pe anul 2015 utilizate pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole variază de la județ la județ.

    Încă de la începutul anului în cele mai multe județe au fost consultate structurilor asociative profesionale, patronale şi sindicale din agricultură. În urma negocierilor au rezultat actualele norme de venit. De exemplu, pentru agricultorii din judeţul Dâmbovița venitul estimat în 2015 pentru 1 ha cultivat cu cereale (dacă se depășește suprafața neimpozabilă de 2 ha) este de 232 de lei.

    În Vrancea, norma de venit este de doar 158 de lei/ha, în timp ce în Constanța a fost fixată o normă de venit de 221 de lei/ha.

    Vocile liderilor fermierilor s-au făcut auzite în mai toate județele și unde situația a impus-o, normele de venit au fost diminuate semnificativ în zonele unde este secetă. Un exemplu este județul Mehedinți unde seceta a revenit pentru al treilea an consecutiv și unde norma de venit pentru cereale a fost redusă de la 410 la 310 lei pe hectar.

    În Dâmbovița, diferențele față de 2014 sunt foarte mici

    Potrivit informațiilor oferite de inginerul Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Județene diferențele față de normele de venit din 2014 sunt foarte mici, chiar dacă anul trecut a fost un an agricol greu.

    “Cu siguranță, dacă se făcea calcul numai pe 2014, se apropiau de zero foarte multe dintre veniturile pe anul respectiv, dar, ținând cont că a fost pe ultimii trei ani, am încercat să găsim soluții, astfel încât acest impozit să nu fie povară pentru producători zic eu, astfel încât sunt rezonabile la momentul acesta”, a declarat Ion Oprea, într-o conferință de presă recentă. Așadar pentru agricultorii din judeţul județul Dâmbovița venitul estimat în 2015 pentru 1 ha cultivat cu cereale (dacă se depășește suprafața neimpozabilă de 2 ha) este de 232 de lei.

    Dacă ne referim la plante oleaginoase venitul este de 284, cartof – 906, sfeclă de zahăr – 697, legume în spaţii protejate, peste 0,2 ha – 3600 de lei, legume în camp, peste 0,5 ha – 1120 de lei, pomi pe rod, peste 1,5 ha – 960 de lei sau flori şi plante ornamentale, peste 0,3 ha – 6250.

    Normele de venit pentru anul 2015 sunt următoarele:
    ● pentru cereale este de 232 lei (peste 2 ha);
    ● plante oleaginoase 284 lei (peste 2 ha);
    ● cartof – 906 lei (peste 2 ha);
    ● sfeclă de zahăr 697 lei (peste 2 ha);
    ● tutun – 384 lei (peste 1 ha); etc.

    În Vrancea a scăzut norma de venit pentru vița de vie

    Persoanele fizice şi asociaţiile fără personalitate juridică din Vrancea au de plătit sume comparabile cu anul trecut, deoarece nu sunt diferenţe mari la veniturile estimate de specialiştii din agricultură şi Finanţe.

    O diferenţă notabilă este, totuşi, la viţa-de-vie. Dacă anul trecut s-a considerat că un hectar de vie aduce un venit de 600 de lei, în acest an suma a scăzut la doar 340 lei.

    2015 este al treilea an când se aplică impozitarea în agricultură bazată pe norme de venit, iar sumele pentru viţa-de-vie au scăzut de la an la an. Dacă pentru viticultori veştile pentru acest an sunt bune, la cereale lucrurile stau un pic altfel. Aici, norma pe venit a crescut de la 127 lei în 2014 la 158 lei anul acesta.

    Totuşi, pentru cei care nu au suprafeţe mari, diferenţa în plus stabilită de Finanţe nu ar trebui să fie o problemă, deoarece sunt doar câţiva lei în plus la hectar care trebuie plătiţi anual.

    La legume în câmp, creşterea normei de venit este importantă. Dacă anul trecut era de 830 de lei, acum aceasta a crescut la 1.331 lei. În Vrancea sunt câteva localităţi unde locuitorii s-au specializat în legumicultură, cum ar fi Garoafa sau Ţifeşti, în satul Bătineşti.

    Şi la pomi pe rod norma a crescut de la 1.000 lei la 1.100 lei. La animale, sumele impozitate au scăzut uşor.

    La vaci, norma s-a diminuat de la 300 lei la 297 lei, iar la porcii de îngrăşat de la 29 lei la 24 de lei.

    La Mehedinți, seceta a redus impozitele

    La Mehedinți, seceta revine pentru al treilea an consecutiv. Pentru că anul trecut atât agricultorii, cât şi crescătorii de animale sau albine au avut producţiile afectate de intemperii, la începutul lui 2015 fermierii au cerut micşorarea normei de venit.

    Doleanța le-a fost îndeplinită având în vedere că în 2014 pentru cereale norma era de 410 lei la hectar iar anul acesta a coborât la 310.

    De partea cealaltă cei care cresc mai mult de două vaci au plătit impozit la o normă de 410 lei pentru fiecare animal, iar acum norma a ajuns la 250 de lei.

    În cazul celor care întreţin mai mult de 50 de oi, norma a fost în 2014 de 30 de lei, iar în 2015 a coborât la 23 de lei, la fel ca şi pentru capre.

    În apicultură, anul trecut s-a plătit impozit la o normă de 35 de lei, iar acum aceasta a scăzut la 20 de lei.

    La Suceava s-au luat în calcul cheltuielile fermierului
    Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat recent că normele de venit au fost stabilite în baza datelor concrete de la nivelul judeţului. Au fost luate în calcul cheltuielile cu însămânţarea şi îngrăşământul, de exemplu, care au fost în creştere.

    Cu câteva excepţii, preţurile culturilor agricole, producţia 2014, au fost mai mici ca în anul anterior, în timp ce la sectorul creşterii bovinelor cheltuielile au crescut, însă preţul laptelui este şi el în scădere.

    Situaţia a stat cel puţin la fel de prost şi în ceea ce-i priveşte pe apicultori.

    Așadar, norma de venit pentru cereale este de 210 lei, plante oleaginoase – 220 de lei, cartof – 670 de lei, legume în camp – 1170 de lei, legume în spații protejate – 2150 de lei, pomi pe rod – 1405 lei, vie pe rod – 450 de lei.

    În ceea ce privește animalele, fermierii suceveni care cresc mai mult de două vaci sau bivolițe au plătit impozit la o normă de 200 de lei, cei care întreţin mai mult de 50 de oi norma este de 20 de lei iar pentru cei care cresc mai mult de 6 porci impozitul se calculează la o normă de 33 de lei.

    Consultări cu organizațiile agricole la Vaslui

    Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui au avut o întâlnire cu reprezentanţii structurilor asociative din sectoarele vegetal, zootehnic şi apicol, pentru consultări privind normele de venit pentru anul 2015. Au rezultat următoarele norme de venit, pe sectoare:
    – vegetal: cereale 218 lei/ha; plante oleaginoase 315 lei/ha; cartofi 2.516 lei/ha; sfeclă de zahăr 313 lei/ha; tutun 1.010 lei/ha; legume 3.824 lei/ha; leguminoase pentru boabe 576 lei/ha; pomi pe rod 2.656 lei/ha; vie pe rod 1.000 lei/ha; arbuşti fructiferi 2.360 lei/ha; flori şi plante ornamentale 5.430 lei/ha.
    – zootehnic: vaci şi bivoliţe 113,8 lei/cap; ovine şi caprine 11,3 lei/cap; porcine pentru îngrăşat 21,2 lei/cap; albine 37,3 lei/familie; păsări de curte 1,52 lei/cap.

    ”Vreau să înţeleagă toată lumea că aceste norme de venit s-au stabilit după consultarea structurilor asociative profesionale, patronale şi sindicale din agricultură. S-au analizat devizele de lucrări, costurile care se impun pe fiecare hectar. La sumele obţinute ca norme de venit se aplică acea cotă de impozitare de 16%. Deci, la un hectar de cereale, de exemplu, impozitul este de 34,88 lei”, a explicat Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

    Constanța, fruntașă la norma de venit pe cap de animal

    La Constanța dacă vrei să crești animale…te costă. Norma de venit pentru sectorul zootehnic stă în felul următor : vaci 300 lei/cap; bivolițe 200 lei/cap, ovine 22 lei/cap; caprine 25 lei/cap, porcine pentru îngrăşat 30 lei/cap; albine 20 lei/familie. Pentru culturile mari norma este calculată astfel : cereale 221 lei, plante oleaginoase – 217 lei/ha; cartofi 812 lei/ha; sfeclă de zahăr 278 lei/ha; legume în camp 530 lei/ha; hamei pe rod 1350lei/ha, pomi pe rod 329 lei/ha; vie pe rod 511 lei/ha.

    Covasna, aproape de normele de anul trecut

    În județul Covasna dacă cultivi mai mult de 2 hectare de cereale, norma de venit este calculată pentu suma de 160 de lei. Pentru celelalte culturi se ia în calcul astfel : plante oleaginoase – 181 lei/ha; cartofi 914 lei/ha; sfeclă de zahăr 329 lei/ha; hamei pe rod 672 lei/ha, pomi pe rod 878 lei/ha; vie pe rod 536 lei/ha. Norma de venit pentru sectorul zootehnic stă în felul următor : vaci 166 lei/cap; bivolițe 160 lei/cap, ovine 19 lei/cap; porcine pentru îngrăşat 18 lei/cap; albine 16 lei/familie.

    Cine este scutit de impozit

    Veniturile neimpozabile sunt cele obținute de cei care dețin un număr mic de hectare de teren, sub 2 hectare, sau animale, sub două capete la bovine, sub șase capete la porcine, sub 50 capete la ovine și sub 75 de familii la albine. Nu se plătește impozit pentru terenul necultivat sau pentru suprafeţele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase destinate producţiei de masă verde, precum şi pentru păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor din fermă.

    Produse vegetale Suprafaţă
    Cereale până la 2 ha
    Plante oleaginoase până la 2 ha
    Cartof până la 2 ha
    Sfecla de zahăr până la 2 ha
    Tutun până la 1 ha
    Hamei pe rod până la 2 ha
    Legume în câmp până la 0,5 ha
    Legume în spaţii protejate până la 0,2 ha
    Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
    Pomi pe rod până la 1,5 ha
    Vie pe rod până la 1 ha
    Arbuşti fructiferi până la 1 ha
    Flori şi plante ornamentale până la 0,3 ha
    Animale Nr. de capete/
    Nr. de familii de albine
    Vaci până la 2
    Bivoliţe până la 2
    Oi până la 50
    Capre până la 25
    Porci pentru îngrăşat până la 6
    Albine până la 75 de familii
    Păsări de curte până la 100

    Impozitul pe venit se plătește în patru rate egale

    Impozitul pe venit trebuie achitat până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, în 2015, plățile trimestriale vor trebui efectuate până la:
    Trimestrul I: 25 martie;
    Trimestrul al II-lea: 25 iunie;
    Trimestrul al III-lea: 25 septembrie;
    Trimestrul al IV-lea: 21 decembrie.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului