• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Almaș i-a convins pe experții mondiali că ciobănescul românesc își merită locul în rândul nobilimii canine

    Roxana Dobre -

    Folosit de secole de către oierii români din Carpați, câinele ciobănesc a primit recent, la Milano, recunoașterea internațională cu cele două rase: ciobănesc românesc carpatin și ciobănesc românesc mioritic-  care au devenit, astfel, primele animale domestice pentru care România a primit omologare.

    Proba finală, cea care i-a convins pe experții mondiali că ciobănescul românesc își merită un loc în rândul ”nobilimii” și elitei canine a inclus și un video de prezentare, un materialul realizat de o echipă profesionistă și în care ”actorul” principal a fost Almaș. Almaș de Troian, mai exact, adică patrupedul despre care tot internetul știe că este cel mai frumos câine de la noi din țară.

    Palmaresul lui Almaș de Troian ne-a făcut de-a dreptul curioși să aflăm povestea patrupedului care a convins Adunarea Generală a Federației Chinologice Internaționale să recunoască faptul că România are câini spectaculoși, care se pot oricând întrece cu celelalte rase ale lumii.

    Almaș s-a născut la Piatra Neamț, în curtea cunoscutului crescător de rase românești – George Bălan. Pasionat de impresionanții patrupezi românești, Bălan spune că de mic a prins drag pentru câinii mari pe care îi vedea la munte.

    George Balan crescator ciobanesti

    “Am crescut pe Valea Muntelui, la poalele Ceahlăului, loc unde am prins drag, încă de mic, de ciobănești. Valea Muntelui are ca specific păstoritul și creșterea animalelor, iar câinii au fost primele animale din viața mea. Acolo acest câine a stat aproape de păstorii români de-a lungul existenței acestor meleaguri. Era firesc să mă îndrăgostesc de ciobăneștii românești și nu de altă rasă”, a declarat pentru Agrointeligența, George Bălan, cel care crește câini de rasă de peste 15 ani.

    Despre Almaș, crescătorul spune că este la fel de iubit ca și restul câinilor pe care îi are. Ca și la copii, dragostea este aceeași, indiferent de palmaresul exemplarului, apreciază George Bălan, de profesie inginer mecanic.

    Câinii care se luptă cu ursul

    La fel ca și ”frații” săi, Almaș este un câine curajos prin genetica moștenită, știindu-se faptul că, la munte, un astfel de patruped este puternic, capabil să apere turmele de animalele sălbatice. Ajungem de multe ori, să se lupte direct cu ursul. ”Acești câini sunt excepționali: înfruntă deopotriva ceata de lupi, ursul sau prădători din rândul oamenilor, dar se dovedesc nebănuit de supuși și blânzi cu turmele și stăpânii lor ori cu copiii. Este folosit de ciobanii români din munții Carpați de multe secole. În momentul în care este dresat să meargă cu turma, și-o apără necondiționat. Două — trei exemplare din această rasă prind clar de blana ursului”, ne spune, mândru, George Bălan.

    Almas de Traian

    Față de alte exemplare din curtea de la Piatra-Neamț, Almaș are ceva aparte: cele mai multe diplome, cupe și cupițe pe care scrie citeț: ”Cel mai frumos Ciobănesc Românesc”. A fost și motivul pentru care uriașul a fost ales etalon în procesul de omologare a raselor canine de pe plaiuri mioritice.

    “Pentru România este o mare reușită mai ales de mândrie națională. Este o muncă ce a început cu mulți ani în urmă. Acum 10 ani a avut loc recunoașterea provizorie a rasei iar acum am obținut omologarea definitivă”, a declarat pentru Agrointeligența Petru Muntean, vicepreședintele Asociației Chinologice Română (ACR). Alături de președintele Cristian Ștefănescu, Muntean a fost delegat și arbitru de prezentare pentru rasele românești la ultima fază de omologare, pe 9 iunie, la Expoziția Internațională de la Milano.

    Almas din Piatra Neamt

    1.500 de lei – cheltuieli pentru un concurs

    Dar cât costă să întreții un astfel de câine, s-ar putea să vă întrebați.

    “Întreținerea unui câine este greu de cuantificat dar este o muncă grea și implică un efort suficient atât financiar cât și fizic. Câinii trebuie să treacă prin două expoziții în maxim 6 luni și să obțină calificativele excelent, iar o femelă să ia calificativul foarte bine. La fiecare expoziție cheltuiești peste 1.500 de lei, iar eu am peste 100 de expoziții. Socoteala? Nu am stat să o fac niciodată. Vaccinuri, deparazitare, pregătirea pentru expoziție, taxe pentru obținerea de acte de origine. Dar satisfacția este imensă. Să ai lângă tine un animal care a fost declarat cel mai frumos din rasa lui. Este un sentiment care face toți banii”, spune cu vădită mândrie, Gheorghe Bălan.

    Avantajele unei rase omologate

    Crescătorul este cel care ne-a și explicat ce avantaje vor avea de acum cei care au câini din rasele omologate: patrupezii românești care participă la concursuri internaționale vor putea primi și titlul C.A.C.I.B. (Certificat de Aptitudini pentru Campionat Internațional de Frumusețe) ceea ce nu era posibil până acum. Astfel, cele două rase intră în rândul chinologiei mondiale alături de celelalte 10 grupe de câini ai Federației Chinologice Internaționale.

    Caracteristicile raselor de ciobănesc românesc

    Din acest motiv, și numărul celor care vor dori să aibă genetică pură va crește, iar criteriile de selecție sunt destul de stricte, dar ușor de identificat atunci când se alege un exemplar de concurs sau, de ce nu, de pază.

    Astfel, un ciobănesc se remarcă fiind un câine de talie mare, puternic, robust fără a fi greoi, un corp bine dezvoltat, cu un piept lat și nu prea lung. Capul este mare, puternic, masiv, cu botul ușor mai scurt decât craniul. Stopul nu este bine pronunțat, la fel și arcadele. Ochii sunt mijlocii, oblici, de culoarea alunei, bruni și niciodată galbeni.

    concurs de caini

    Urechile sunt de mărime mijlocie, prinse sus, rotunde la vârf și lăsate. Nu se taie.

    Coada este prinsă sus, în repaos e purtata lăsat atingând sau depășind ușor nivelul jaretului; în alertă este purtată ridicat, putând depăși nivelul spatelui, ușor curbată dar niciodată rulată pe spate.

    Blana este dublă cu un strat inferior des și moale. Stratul exterior este lung de 8-16 cm (3.15-6.3 inch), des, aspru, rezistent, cu părul ușor ondulat, ce acoperă tot corpul.
    Culoarea blănii poate fi: alb total, gri total, alb cu pete bine definite gri sau negre. Are o expresie calmă și inteligentă.

    Greutatea pentru masculi este de minimum 45 kg, iar pentru femele 35, fără limită superioară.

    Se consideră a fi defecte orice încălcare a standardului, precum aspectul longilin sau nearmonios, spate curbat, coada ținută prea sus, blana prost întreținută, neascultător. În caz de egalitate este preferat câinele cu mușcătura în foarfecă. Ca și defecte grave, se înscriu depigmentarea trufei, prognatism superior sau inferior, absența a mai mult de doi molari sau premolari ori a altor dinți, depigmentarea pleoapelor, mers viciat.

    Sunt descalificate din concurs exemplarele care nu au păr lung pe membre și cap, cele care au blana de culoare neagră, roșcată sau brună pe mai mult de 30% din corp, talia mai mică decât standardul. Totodată, caracterele sexuale ale masculilor trebuie sa fie bine marcate.

    Se pregătește omologarea pentru încă două rase românești

    Pentru Muntean, vicepreședintele ARC, a dezvăluit pentru Agrointeligența că, în acest moment, România are în curs de omologare alte două rase, ciobănescul românesc de Bucovina și ciobănescul românesc Corb din zona Argeș.

    “Acum că avem această experiență în spate (omologarea pentru ciobănescul românesc carpatin și ciobănescul românesc mioriti – n.r.) și știm care sunt pașii care trebuie parcurși cred că o să ne fie mult mai ușor cu această nouă omologare. Ciobănescul românesc de Bucovina este în interiorul termenului de grație de 10 ani și se apropie acest termen. Ciobănescul Corb are omologarea românească și apoi va intra în procedură de omologare definitivă”, a explicat Petru Muntean.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale