• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Și-au atestat produsele tradiționale și acum vând cu 25% mai mult!

    Roxana Dobre -

    Produsele tradiționale românești sunt din ce în ce mai căutate pe la diverse târguri, festivaluri sau chiar pe rafturile supermarketurilor care în ultima vreme se implică serios în promovarea preparatelor provenite din România. Mai mult, la Parlament este depus un proiect de lege prin se cere ca fiecare mare magazin să aibă un raft destinat produselor atestate. Astfel, producătorii locali vor fi mai bine promovaţi, iar clienţii vor putea alege preparate mai sănătoase.

    Până în prezent 459 de produse sunt atestate de Ministerul Agriculturii ca fiind preparate tradiționale.

    “Produsele sunt de calitate pentru tot ce am atestat ca și produs tradițional nu s-a făcut rabat de la calitate. Toate produsele cărora li s-a eliberat atestat au fost verificate de ANSVSA, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii pe tot ce înseamnă trasabilitatea produsului astfel încât să garantăm calitatea acestui preparat. Procesul de înregistrare continuă, trebuie doar să existe interes din partea producătorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru creșterea încrederii consumatorului în produsele de calitate” a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR, la emisiunea Cultivat în România care se difuzează sâmbăta la România TV.

    Ca o clasificare avem produse din carne 193 de atestate, lapte 105, panificație 70, legume 43, pește 18, băuturi 27 și alte produse 3.

    “Este important de precizat că încrederea consumatorului a crescut, sunt căutate din ce în ce mai mult pe piață și numărul de producători este în creștere”, a mai spus Viorel Morărescu. El avertizează însă că cei care primesc avizul ministerului au parte de două-trei controale pe an deoarece “ministerul și-a asumat o responsabilitate, și-a pus semnătura, logo, iar dacă o autoritate garantează acel produs acest lucru înseamnă că produsul este sigur și de calitate”.

    Potrivit lui Viorel Morărescu producătorii atestați au simțit și în buzunar schimbarea astfel că vânzările au crescut cu 20-25%. Motivul este simplu: consumatorii au identificat mult mai ușor produsele dar și încrederea a crescut pentru că MADR garantează pentru ele.

    Produsele tradiţionale sunt şi mai scumpe cu aproximativ 30% față de cele “clasice”. De exemplu, un kilogram de cârnaţi bucovineni tradiţionali costă 42 de lei. Acelaşi produs, dar fără atestat, costă în jur de 36 de lei, kilogramul.

    11055349_464909103678574_6805961627209946525_o

    Se produce tradițional și în inima Capitalei

    Cu siguranță când spunem tradițional mulți dintre noi ne gândim la o zonă cât se poate de curată cu un peisaj de poveste în spate. Iată că o firmă din București produce tradițional chiar în inima Capitalei, unde scoate zilnic pe piață 150 de kilograme de produse din carne.

    “Producția pe care o realizăm nu este la nivel industrial, deoarece scopul nostru nu este orientat spre cantitate ci este orientat spre calitate. Producem o cantitate limitată de o calitate excepțională”, spune Rareș Popa, reprezentul companiei.

    Produsele sunt vândute în magazinele proprii și în unele hipermarketuri iar produsele au termen de valabilitate de 5 zile, așa cum cere “legea” preparatelor tradiționale.

    “Afacerea merge bine și suntem solicitați să participăm la târguri naționale dar și internaționale. Chiar recent am participat la Săptămâna Verde de la Berlin unde cei care au gustat au fost foarte încântați de produsele noastre”, mai spune Rareș Popa. El atrage atenția însă că o regulă “de aur” pentru a produce un preparat gustos este calitatea materiei prime.

    sigle pordus traditional

    Cum recunoaștem un produs tradițional autentic?

    Cea mai simplă metodă prin care poți verifica dacă un produs este tradițional atestat, mai ales dacă te afli deja în fața raftului, este să cauți logo-ul național pe etichetă. Mai exact, inscripția „Produs Tradițional Atestat, România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale“, este cea care arată că produsul în cauză este unul autentic.

    În plus, producătorul trebuie să afișeze la loc vizibil atestatul eliberat de Ministerul Agriculturii care dovedește “legalitatea” produsului. Pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să arate că acesta este fabricat din materii prime locale şi să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare. Mai mult, acesta nu trebuie să fie obținut în mod industrial și să nu conțină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, cu o rețetă transmisă din generații.

    Lista cu produse atestate, la-ndemâna cumpărătorului

    Consumatorii care preferă să cumpere alimente tradiționale au la dispoziție, pentru a face alegeri sigure, o listă care conține produsele autentice atestate. Astfel, înainte de a face cumpărături, ei se pot informa în legătură cu produsele din comerț care au primit atestare ca fiind 100% românești. Această listă poate fi găsită pe pagina online oficială al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/produse-traditionale-romanesti.html) și prezintă exact producătorul și numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele și rețeta produsului tradițional.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară