• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cei mai noi hibrizi de pepeni verzi de la Syngenta: Cultivatorii de la Dăbuleni s-au îndrăgostit de ”Regele Sorento”, dar încearcă și semințele recent lansate

    Gabriela Gimbășanu -

    Compania Syngenta i-a obișnuit pe fermieri să le ofere cele mai perfomante și adaptate soluții pentru succesul afacerii lor. Tot așa se întâmplă și cu cei care se ocupă de cultivarea pepenilor.

    În cadrul evenimentului “Caravana pepenilor” organizat de compania Syngenta, în localitatea Dăbuleni, județul Dolj, reprezentanții companiei ne-au prezentat, cei mai preformanți hibrizi pentru cultura de lubenițe.

    Specialiștii de la Syngenta au plantat, într-un câmp experimental, șase din cei mai performanți hibrizi din portofoliul companiei, pentru a demonstra că se poate planta o singură dată, dar poți recolta exact atunci când îți cere piața.

    1. Hibridul de pepene verde Sorento – cel mai cunoscut

    La nivel național, Sorento este cel mai vândut hibrid din portofoliul companiei Syngenta. Acest hibrid se coace în 60-62 zile de la plantare. Greutatea medie a unui pepene Sorento este de 8-10 kilograme. Pulpa este roșie, ușor crocantă și foarte dulce. Pentru fermierii din România Sorento nu mai are nici un secret în cultivare. În Dăbuleni, cei mai mulți fermieri cultivă hibridul Sorento.

    Sorento are o coajă vargată dar de culoare închisă, cu aspect brumat, care asigură o prospețime și o rezistență mai mare la păstrare. Este cel mai apreciat hibrid, atât de producători, cât și de consumatori. Calitatea interioară a pepenilor este foarte bună, conținutul de zahăr este unul ridicat, pulpa este zemoasă și de culoare roșie.

    DSC_0302

    2. Hibridul de pepene verde Romanza – ”pepenele miere”

    Ajunge la maturitatea de recoltare în 63-65 de zile de la plantare. Face un pepene mare, cu o greutatea ce depășește 8 kilograme, pulpa este roz, iar semințele sunt mici. Doar cunoascătorii pot face diferența între Sorento și Romanza.

    Ca și tehnologie se plantează maxim 3.000 de plante altoite la hectar, pentru ca planta să valorifice eficient spațiul de nutriție. Ca și gust, Romanza este un pepene foarte dulce. Conținutul de zahăr din pepene se măsoară în grade Brix, iar Romanza are între 12-13 grade Brix, fiind foarte dulce.

    3. Hibridul de pepene verde Romantic – rezistent la arsurile solare

    Romantic este un hibrid nou lansat de compania Syngenta. Acest hibrid are o foarte mare calitatea, aceea că nu are probleme cu arsurile solare. Chiar dacă soarele bate direct pe el, nu are probleme, coaja nu prezintă arsuri. Deși pare un pepene mic, dacă îl ridici și îl pui pe cântar este foarte greu. Este un pepene cu pulpă fermă.

    Prezintă o altă carateristică extrem de importantă pentru valorificare, accea că, chiar și după ce este rupt din câmp, poate fi păstrat timp de 10 zile fără să îi fie depreciate caracteristicile gustative. Are o coajă închisă la culoare, de grosime medie, dar pe măsură ce se coace, coaja se subțiază și pulpa este din ce în ce mai dulce. Chiar și după recoltare, hibridul Romantic își contiună procesul de coacere. Pepenii romantici prezintă o rezistență foarte bună la transport și au o mărime uniformă. Fructele au o rezistență crescută la crăpare. Greutatea fructelor ajnuge la 6-8 kilograme.

    4. Hibridul de pepene verde Arashan – vigoare mare

    Este un hibridul cu vigoarea cea mai mare, din întreg protofoliul de hibrizi de pepeni, ai companiei Syngenta. Prima dată acest hibrid își formează părțile vegetative, după care se formează pepenii. Este un pepene mare, care ajunge la maturitatea de recoltare în 70-75 de zile de la plantare. Prezintă o pulpă foarte roșie și foarte zemoasă. Pulpa este ușor crocantă are coaja de grosime medie și prezintă o rezistență ridicată la transport.

    5. Hibridul de pepene verde Karistan – conținut ridicat de zahăr

    Are o perioadă de vegetație de 72-75 zile, având un plus de vigoare. Pulpa este roșie, cu puține semințe, având o coajă subțire și un conținut ridicat de zahăr. Perioada de vegetație este una mai lungă. Pepenii Kristan au o rezistență medie la transport. Prezintă o rezistență puternică la boli și dăunători. Pulpa este roșie și foarte zemoasă. Karistanul are foliajul cel mai verde, fiind foarte rezistent, atât la temperaturi ridicate, cât și la umezeală. Culoarea și gustul pulpei sunt net superioare calitativ.

    6. Hibridul de pepene verde Mirsini – cea mai bună fructificare

    Mirsini este hibridul lansat de Syngenta anul trecut și s-a diferenția foarte bine în loturile experimentale, prin faptul că este un pepene foarte gustos. Pupla este foare roșie, ușor crocantă. Mirsini este tot ce își poate dori un fermier și un consumator de la un pepene. Ajunge la maturitatea de recoltare în 70-75 zile de la plantare. Este un pepene foarte mare, de formă alungită, având o greutate medie de 8-10 kilograme. Coja este de grosime medie, având o rezistență foarte bună la transport. Este pepenele cu pulpa cea mai dulce dintre toți hibrizi companiei Syngenta. În general de pe o plantă de Mirsini fructifică 3-4 pătlăgele.

    Hibridul are perioadă scurtă de vegetație, putând fi plantat atât în sezonul timpuriu cât și în sezonul mediu timpuriu. Plantele, de vigoare medie, dau hibridului un comportament echilibrat, ușor generativ, asigurând o legare foarte bună a fructelor. Pe perioada de testare hibridul a dovedit și o capacitate foarte bună de regenerare a plantelor după perioadele de stres, precum și o dezvoltare rapidă a fructelor după legare.

    Fructele uniforme ca mărime și formă, au aspect exterior plăcut, verdele închis și lucios oferind senzația ”de proaspăt”. Odată deschis fructul, coaja albă la interior oferă un contrast excelent între miezul roșu aprins și verdele închis de la exterior. In interiorul fructelor semințele sunt mici și negre, loja seminceră fiind și aceasta de mici dimensiuni, făcând astfel aspectul interior și mai atrăgător.

    Mirsini se caracterizează prin obținerea de fructe de o calitate internă superioară, constant, indiferent de mărimea acestora, sezonul în care se cultivă sau tehnologia aplicată în cultură. Conținutul în zaharuri (Brix) este 13%, pulpa fiind crocantă caracterizată de o aromă specifică.

    Fructele uniforme, calitatea interna extraordinară, aspectul exterior ușor de diferențiat și capacitatea bună de transport, fac din acest hibrid produsul ideal și pentru comercianți.

    DSC_0263 DSC_0294

    Specialiștii companiei Syngenta au subliniat importanța folosirii foliei de mulcire în cultura de pepeni. “Folia de mulcire este extrem de importantă în cultura de pepeni. Chiar dacă îți cește puțin cheltuielile, elimini din cantitatea de substanță aplicat pentru combaterea buruienilor din cultură. Folia de mulcire protejează planta de dăunătorii aflați la suprafața solului, dar împiedică și apariția buruienilor lângă răsadul de pepene, care ar concura cu planta de cultură pentru substanțe nutritive”, ne-a explicat Dana Răduică, manager campanii legume Syngenta.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA