• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nini Săpunaru revine: ”România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic”

    agrointeligenta.ro -

    Președintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru susține cauza fermierilor care doresc să aibă posibilitatea de a cultiva soia modificată genetic în contextul în care șrotul este acum importat din state precum SUA sau Brazilia și este baza zootehniei românești cu toate ramurile sale. Potrivit declarațiilor făcute de către parlamentarul PNL într-un interviu acordat Agerpres, câștigul României din această cultură s-ar ridica 1-1,5 miliarde de euro pe an în plus la PIB.

    ”Știu sigur că toți agricultorii mari vor să cultive soia modificată genetic. Problema este că noi mâncăm soia modificată generic, toate animale noastre o mănâncă în furaje, este liberă la consum, dar nu este liberă la cultivare, iar singurii care pot să o cultive cu succes, suntem noi. De ce în România? Pentru că diferența de producție este de la 1,5 tone la hectar la o medie de 4,5 tone, chiar și de 6 tone la hectar. De ce cu succes? Pentru că este vorba de tehnologie, de sole, de teren. În afară de noi, poate și Franța, alte țări din UE nu au condiții pentru această cultură”, a declarat Nini Săpunaru pentru Agerpres.

    soia modificata genetic

    Deputatul PNL declară că Uniunea Europeană spune să te autorizezi mai întâi la ea și pe urmă rămâne la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă cultivă sau nu plante transgenice.
    „După cinci ani în care aștepți decizia UE, statul poate să îți spună fără un motiv clar, poate doar din motive politice, că nu este de acord. Mai nou, vor să interzică și intrarea furajelor modificate genetic în UE. Din cauza influenței ecologiștilor în Europa, noi nu avem o poziție clară vizavi de ceea ce putem face cu producția animală. Trebuie să găsim o soluție ca să ne cultivăm singuri hrana pentru animale și putem să facem și export. Eu cred că aportul la PIB ar putea fi pe acest segment de 1 — 1,5% adică 1—1,5 miliarde de euro pentru că este vorba de spor de producție și de 600.000—700.000 de hectare care se pot cultiva anual în România cu soia modificată genetic. Ca să nu mai vorbim și de aportul de azot în sol”, explică președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Potrivit liderului PNL, câștigurile sunt cam la fel în cazul soiei modificate genetic și a celei cultivate tradițional, însă intervine sporul de producție.
    „Nu vorbesc însă de soia cultivată în mod ecologic, care într-adevăr este mai scumpă. Dacă mai calculăm că se fac și uleiurile și margarinele în România, aportul la PIB se modifică, este mult mai mare. Ideea că soia modificată generic strică și celelalte culturi nu are nicio legătura, este poveste. Nu deranjează în niciun fel agricultura ecologică. De altfel, nu există la ora actuală studii serioase și obiective care să susțină că soia modificată genetic ar afecta sănătatea umană„, a mai spus Săpunaru.

    Politicianul atrage atenția că încheierea unui acord de liber schimb între SUA și UE va însemna că piața românească va fi oricum invadată de produse obținute la plate modificate genetic, moment în care producătorii români de carne nu vor mai putea fi competitivi: „O să vină păsări hrănite cu soia modificată genetic la 25 de cenți kilogramul de pulpe congelate și atunci ce o să mai facă producătorii noștri? Vă dau un exemplu, la soia, produsul principal este uleiul de soia, iar subprodusul, șrotul, adică proteina de soia. Noi cărăm subprodusul cu vaporul din America și Argentina care costă 2,6 lei/kg și vindem soia cu 1,5 lei kilogramul. Nu suntem zdraveni din punct de vedere economic. Aici văd doar intervenția statului, a primului ministru, a negociatorilor noștri. Trebuie să luam o decizie politică și să ne apucăm de această treabă, mai ales că asta își doresc toți agricultorii. Eu de doi ani de zile îi ascult și pe cei pro și pe cei contra”.

    Referitor la chestiunea revenirii la cultura de soia modificată genetic în agricultura românească, deputatul PNL a avut o poziție la fel de fermă în toate dezbaterile agricole recente. Astfel, în cadrul unui eveniment organizat de Timac Agro România la Bacău, președintele Comisiei pentru agricultură, le-a explicat fermierilor că dacă își doresc un lucru, ei trebuie să se mobilizeze pentru a-și face auzită vocea și poziție.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Tractor făcut scrum în fermă. Paguba este totală Angajații RAR, puși la treabă. Au de verificat într-o comună peste 600 de tractoare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte