• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suffolk englezesc – rasa de oi cu cea mai mare viteză de creștere. Carnea mioarelor, căutată pentru că nu miroase…a oaie

    Roxana Dobre -

    Rasa de oi Suffolk englezesc este cunoscută ca rasa de carne cu cea mai mare viteză de creștere. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare ce vizează obținerea mieilor hibrizi de carne. Mai mult, crescătorii spun că o particularitate a acestei rase este aceea că la carne nu se simte acel miros…de oaie. 

    La noi în țară, unul dintre cei care cresc oi Suffolk este dr. Magyari Szabolcs, medic veterinar din Vlăhița, județul Harghita. Este pasionat de creșterea oilor și spune că Suffolk-ul are performanțe bune.

    “Momentan am 30 de capete cărora o să le mai adaug alte 14 peste câteva săptămâni. Între ovinele şi berbecii mei proveniţi din fermele Essie și Drinkstone din Scoția este şi berbecul Drinkstone All Rounder, laureat în Anglia cu locul 7 în anul 2013 în topul berbecilor”, ne-a declarat crescătorul.

    crescator oi Suffolk

    S-a păcălit cu primele 50 de mioare

    În 2010, medicul a achizițonat din Ungaria 50 de oi rasa cunoscută ca Suffolk american, dar a fost dezamăgit de performanțe și a hotărât să le vândă deoarece, în final, a aflat că, de fapt, el cumpărase Suffolk…nemțesc.

    “La început am crescut oi din Ungaria, numite Suffolk american, care erau de fapt reproduse de berbeci din import nemţesc. Aceste animale au fost frumoase, mari, nu rareori au avut şi fătări gemelare, însă abia au atins randamentul aşteptat de rasa de oaie Suffolk, chiar şi cu o nutriţie făcută cu mare atenţie. Nu am fost mulţumit cu randamentul atins așa că am decis să vând toate cele 50 de capete. Cu banii obținuți am reușit să cumpăr inițial 14 oi direct din Scoția. Astăzi deja procur animalele de rasă direct de acolo de la crescători cu reputaţii bune, a declarat pentru Agrointeligența dr. Magyari Szabolcs.

    Rasa de oi Suffolk își are originile în Anglia, acum peste două secole, la încrucișarea oilor din rasa Norfolk cu berbecii din rasa Soutdown. A fost recunoscută oficial ca rasă pură în anul 1810, în prezent, aceasta rasă de ovine fiind una dintre cele mai cunoscute și căutate din întreaga lume pentru producția de carne. Poate fi crescută și pe pășune și în stabulație, cu rezultate similare, ceea ce o face foarte apreciată.

    turma de Suffolk

    Carne fără miros de oaie

    Carnea provenita de la oaia Suffolk este de foarte buna calitate și are un gust superior, recunoscut de consumatorii din întreaga lume.

    Kilogramul de carne Suffolk se vinde în Anglia cu 4, 5 euro pe carcasa de un kilogram în timp ce în România ajunge și la 8 lei pe kilogram la cantitățile mari”, mai explică crescătorul de ovine.

    “Suffolk-ul are antricot ca la porcul de carne, spate, pulpe şi piept. În plus nu are atâta grăsime şi nu miroase a oaie. Eu am prieteni care nu mâncau oaie din cauza mirosului și când au gustat prima dată acest tip de carne au rămas impresionați. Acum de fiecare dată mă roagă să le gătesc”, ne-a spus amuzat crescătorul.

    Fermierul susţine că un miel Suffolk de o lună jumătate are cel puţin 5 kilograme mai multă carne decât Ţurcana. Media de natalitate este de 1, 6 – 1, 8 cea ce înseamnă că din 100 de oi mame rezultă 170 – 175 de miei. Sunt oi care fată un miel, doi sau trei. Mieii din rasa Suffolk se nasc la 150 de zile de la împerechere și ajung la înțărcare în jurul vârstei de aproximativ 100 de zile.

    Berbecuții iau 400-500 de grame pe zi în greutate

    Berbecii de Suffolk englezesc sunt productivi, au un conținut de carne cu 30% mai mare față de cei românești – în faza de creștere iau în greutate între 400 și 500 de grame pe zi. În schimb, oaia românească dă lână mai multă, dar ia mai puțin în greutate – doar 200 de grame pe zi în faza de creștere. De subliniat, însă că Suffolk nu este o rasă pentru producția de lână!

    Încrucișarea cu Suffolk are marele avantaj că îi aduce pe pe crescători pe piață primii, iar profitul nu se lasă așteptat. Astfel, comercianții pot vinde miei neînțărcați la vârsta de 14-20 de săptămâni. Miei vânduți mai târziu, la greutăți mai mari pastrează carcasa slabă, împănată cu carne. Miei Suffolk ținuți pentru creștere răspund perfect la îmbunătățirea nutriției.

    Mieii au mai multă carne

    “De remarcat că la noi în țară, kilogramul de carne de miel Suffolk nu se vinde cu mult peste alte rase mai cunoscute doar că mielul este mult mai mare la fătare, crește mai repede și are mai multă carne. Raportul dintre carne, grăsime și oase este mult mai bun față de o rasă normală. Cam asta face diferența: calitatea cărnii și cantitatea obținută de la un miel sau un animal matur”, a explicat crescătorul.

    oi din rasa Suffolk

    Suffolk e căutată pentru încrucișări

    Un alt punct forte al rasei sunt oile rezultate din încrucișare cu Suffolk, utilizate în turme comerciale. Ele se comportă foarte bine în privința fătărilor timpurii și adaugă un punct în plus conformației mieilor lor. Mai mult, aceaste oi doar cu păşunatul lor ajung să dea un randament aşa de mare, cât alte rase de carne cu o nutriţie intensivă.

    “Se face o economie foarte mare pentru că oaie își ia necesarul de hrană numai din pășune. Plus greutatea crescută a carcaselor la tăiere, cantitatea mare de carne fără grăsime, grăsime scăzută, şi o cheltuială şi mai puţină pentru producerea acestora. Pe deasupra de toate acestea, rasa are un foarte bun instinct matern, rezistent la paraziţi, ameliorează problemele de uger, ameliorează problemele podale, şi este rezistent la scrapie. Nu degeaba le cresc englezii mai mult de peste 300 de ani”, mai spune harghiteanul.

    El adaugă că oile au nevoie de umbră, apă și liniște. “Nu sunt foarte active. Trebuie lăsate în pace. Dacă au mâncare pot sta într-un loc mult timp. Am auzit reclamații pentru berbeci că nu merg cu turma. Păi de ce să meargă dacă lor le place să mănânce? Dacă îl plasezi într-o turmă de Țurcană de exemplu nu te poți aștepta de la el să meargă 7-8 kilometri, să mănânce și să își și îndeplinească rolul de mascul al turmei. Doar noaptea trebuie băgat între oi și dimineața scos”.

    Investiți doar în animalele cu certificate de origine!

    Dr. Magyari Szabolcs atrage atenție celor care vor să investească în rasa Suffolk că trebuie să achiziţioneze animale cu certificate de origine, cu teste de performanţă şi rezistenţă la scrapie.

    “Neapărat trebuie cumpărate animale sănătoase, fără boli, din turme necontaminate cu scrapie, brucella, paratuberculoza, maedi visna etc. Trebuie solicitat un certificat medical de la medicul veterinar în care sunt incluse rezultatele analizelor de sânge, pentru a fi la curent cu starea de sănătate al efectivului tău şi a evita apariţia bolilor. Culoarea rasei este de la bălțată de culoare gălbuie deschisă la o bălțată cu un roșu închis. Pe cap există un desen caracteristic dominant alb. Nu au coarne”, ne-a descrisul medicul veterinar pasionat de oierit.

    De remarcat că alt avantaj al acestei rase sunt picioarele și unghiile puternice ceea ce diminuează riscul de șchiopătare, o problemă frecventă a oilor.

    transport oi suffolk

    Transportul din Anglia ajunge și la 9.000 de euro plus TVA

    Condițiile minime pentru creșterea oilor Suffolk impun construirea unui adăpost care poate fi dezinfectat – lucru foarte important în prima perioadă de acomodare, căci animalele au nevoie de mare curățenie.

    Oile trebuie neapărat vaccinate pentru a prevenii eventualele boli.

    Ca și investiție inițială pentru un crescător care vrea să aducă oi din Anglia, sumele depind de licitația la care participă acolo. Berbecii ajung la prețul de 300 – 400 de lire sterline. În schimb, transportul costă foarte mult, undeva la 9.000 de euro plus TVA preț cu care poate să aducă cam 200 – 250 de animale adulte. Dacă aduce animale mai puține atunci transportul costă 4-5.000 de euro pentru 14-16 animale.

    “Englezii sunt foarte riguroși în ceea ce privește bunăstare animalelor: nu le încarcă pe orice mașină și nu în orice condiții. Acolo trebuie foarte mult respectată legislația”, ne mai spune crescătorul.

    500 de euro – prețul unui berbec Suffolk produs România

    Oile Suffolk se pot cumpăra și din România – mai ales berbecii. “Eu acum nu am de vânzare. La toamnă o să dau din berbeci. Cu 500 de euro se vinde pe piața de la noi. Când o să ating efectivul de 40-50 de animale o să vând și femele”, explică medicul veterinar.

    El este și membru al Asociației de Crescători de Suffolk din Anglia cei care i-au certificat că oile sale sunt cu pedigree. “Vreau să obțin pedigree-ul și în România astfel încât să am două pedigree-uri: unul englezesc și altul românesc. Asta crește și valoarea animalului. Atestă calitatea mult mai superioară”, declară harghițeanul.

    Referindu-se tot la calitate el spune că englezii sunt mult mai axați pe acest aspect decât românii. “În Anglia evaluarea randamentului dat de rasa de oaie (miei) de carne se execută cu metode foarte moderne şi clasificarea este menţionată prin puncte de index. Astfel de metode de analize sunt de exemplu creşterea greutăţii corporale a mieilor la 8 săptămâni, scanare CT la săptămâna a 20-a, când se măsoară adâncimea musculaturii, grosimea de grăsime, etc. Pe baza unui şir de 11 parametri le clasifică cu două tipuri de puncte index, conform cărora se poate estima valoarea reproductivă a ovinei sau a berbecului. Asta se întâmplă fără ca animalul să fie tăiat. Ar fi bine să avem și în România pentru că ar arăta calitatea pe care un animal o are și astfel s-ar evita situația în care un cumpărător ar lua la preț de calitate un produs de origine îndoielnică”, mai explică crescătorul de ovine.

    Caracteristicile rasei de oi Suffolk

    Mari crescători de oi Suffolk sunt Anglia, Austria, Belgia, Cehia, Slovacia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Portugalia și Spania. Caracterizată prin bune proprietăţi materne, producţie de lapte crescută şi prolificitate înaltă. Este una dintre rasele cu cele mai bune capacitate de pășunat, dar tolerează foarte bine şi stabulaţia.

    Are o carcasa frumoasă şi o creștere zilnică de 350-400 grame pe zi la miei. La vârsta matură oile au 75-90 kilograme iar berbecii 90-130. Animalele au o talie mare cu oase bine dezvoltate, şi cu craniul puţin convex.

    Capul este expresiv fără coarne acoperit cu păr lucios de culoare neagră. Părul de culoare negru lucioasă se găseşte și pe picioare. La animale mai în vârsta pe nas şi pe picioare poată să apară fire de păr alb. Fruntea este lată, cu profil convex, urechile mari, lungi şi puţin atârnând. Are membre de lungime medie, trunchiul este foarte lung, profund, larg şi musculos. Coapsele sunt bine dezvoltate.

    Întregul corp este acoperit cu lână până la jaret respectiv pe gât până la ceafă. Lâna de culoare albă, este scurtă şi groasă. Firele maro prezente sunt acceptate. Lâna are o finețe de 30-42 microni. Pielea este netedă şi fără pete de altă culoare. Lâna nu este căutată dar datorită rezistenței și elasticității sale, blana oilor din rasa Suffolk este folosită la realizarea de pături și cuverturi, ideale pentru sezonul rece.

    Mai multe informații și fotografii găsiți pe site-ul creat de medicul veterinar Magyari Szabolcs pentru promovarea acestei rase – www.suffolk.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”