• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Buckfast, albina-hibrid care i-a pus în alertă pe cercetătorii români

    agrointeligenta.ro -

    Albina carpatină este singura rasă recunoscută la noi în țară, însă de câțiva ani au început să se importe și alte rase sau hibrizi care promit apicultorilor români producții duble. Cu costuri uriașe și efecte dezastruoase pe termen lung, spun cercetătorii autohtoni care apreciază că, în acest ritm al importului necontrolat, genetica apicolă românească va dispărea în 5-6 ani.

    Cea mai mare temere a cercetătorilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură este legată de intrarea pe piața românească albinelor Buckfast, un hibrid obținut prin diferite încrucișări ale subspeciilor de albine melifere europene (Apis mellifera). Hibridul a fost obținut de „Fratele Adam” (un călugăr născut în Germania în 1898, pe numele său de mirean Karl Kehrle), care avea în grijă stupina de la mănăstirea Buckfast.

    ”A intrat în țară Buckfast, ba chiar avem și stațiune de producere la Sibiu și nu a știut nici o formă asociativă de existența lor (a celor care au înființat stația – n.r.). În Legea veche a zootehniei se scria clar că importurile se fac cu aprobarea Ministerului, dar la un moment dat s-a modificat legea și acum e mai dificil”, a spus Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, în cadrul unei ședințe recente avută cu Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Teama specialiștilor români este că apicultorii sunt tot mai tentați să facă producții mari într-un timp scurt, așa că apelează la noua genetică, mai ales la Buckfast. Mulți fără a știi riscurile și ajungând apoi dependenți de sursa acestui hibrid, o dependență ce, treptat, s-ar putea extinde la nivel național. ”Au introdus acest hibrid trirasial și depinzi economic de el. Matca o ții doi ani de zile, după care mergi iar la sursă să îți cumperi și la niște prețuri pe care alții le fixează fără nici un control. După doi ani de zile nu mai ai producție, nu mai ai albină, nu mai ai nimic”, a mai precizat Fetea.

    Formele asociative vor să fie consultate pentru importuri de genetică

    Fetea le-a explicat parlamentarilor că ”la familia de albine, perioada de viață este scurtă și nu poți controla sau verifica înmulțirea lor în aer, cu cine împerechezi matca”. ”Sunt niște lucruri trebuie protejate, adică rasa noastră de albine care este foarte bună, este adaptată la condițiile de la noi. Dar dacă nimeni nu va face un control…Formele asociative ar trebui să fie consultate să își dea măcar un aviz consultativ pe aceste importuri. Autoritățile competente pot să țină cont de noi, sau nu, dar noi ne facem datoria de a da o opinie specializată”, a spus Ioan Fetea.

    La rândul său, dr. biochimist Cristina Mateescu, director general ICDA a precizat că ar fi firesc ca și cercetărorii institutului să fie consultați întrucât ei sunt singurii care mai produc familia de albine de elită, conform legilor în vigoare. Materialul genetic pur se cumpără de la ICDA cu 70 de lei și apoi se multiplică în stupinele de multiplicare.

    Slovenia interzis material genetic străin

    În prezent, legislația românească este printre cele mai permisive din UE, în contextul în care nu se face o verificare riguroasă a importurilor de albine atât timp cât ele respectă legislația comunitară. Alte state, care au avut și ele această libertate, s-au trezit la realitate abia când au rămas fără genetică națională – exemplul Franței sau al Italiei. Altele, mai prevăzătoare, așa cum este Slovenia, au interzis complet rasele și hibrizii străini tocmai pentru a-și proteja rasa autohtonă, iar Comisia Europeană nu a avut nimic de zis despre această decizie națională.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte