• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeo 20-24 iulie: Vremea caniculară permite finalizarea campaniei de recoltare la păioase

    agrointeligenta.ro -

    Temperaturi caniculare cu maxime de 38 de grade Celsius și posibile ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată a vântului și izolat căderi de grindină fac parte din prognoza meteorologilor pentru intervalul 20-24 iulie. În cultura de porumb se va instala în anumite zone seceta pedologică sub diverse forme: moderată, puternică și extremă. Tocmai de aceea se recomandă irigarea terenurilor agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

    Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină, îndeosebi în jumătatea nordică a țării.

    La porumb se instalează seceta pedologică cu diferite grade de intensitate

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova și Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, vestul Transilvaniei, estul și sudul Munteniei. Pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Muntenia, local în centrul și estul Olteniei, provizionarea cu apă a solului se va menține în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27…38°C, pe întreg teritoriul agricol
    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C față de normalul perioadei, la nivelul întregii țări.
    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27…38°C, pe întreg teritoriul agricol.
    Temperatura minimă a aerului va oscila între 10…27°C, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

     

    Starea de vegetație a culturilor agricole

    Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense în majoritatea regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, din cauza menținerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30…32°C) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.

    Sub aspect fenologic, grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină se va recolta de pe ultimele suprafețe, iar culturile tardive își vor continua maturitatea în ceară și deplină (30-100%).

    Floarea-soarelui, semănată în epoca optimă, va parcurge formarea/creșterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) și maturitatea în ceară(10-50%).

    În funcție de data semănatului, porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorire/mătăsire (10-100%), precum și începutul maturității în lapte(10-20%).

    În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroșarea axei hipocotile (70-100%), precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creșterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea și înflorirea (20-100%), precum și veștejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.

    În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi vor parcurge creșterea fructelor/rodului, acumularea zahărului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea și recoltarea.

    Vița de vie va înregistra creșterea lăstarilor și a frunzelor, formarea și creșterea boabelor.

    În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

    Recomandări de specialitate

    • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă și fructele de sezon;
    • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
    • Lucrări de întreținere în culturile prășitoare și speciile pomi-viticole (combaterea bolilor și dăunătorilor, erbicidări, prașile manuale);
    • Aplicarea irigațiilor pe terenurile agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA