• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Alo?! Da! Da, tot la APIA sunt. Am fost și luni, și ieri, și azi iar m-au chemat. Sper să scap, că mi-a scos peri albi subvenția asta la motorină”

    Roxana Dobre -

    50,49,48…se scurg orele pe care fermierii le mai au la dispoziție pentru a-și cere subvenția la motorină. Cererile de acord prealabil trebuie depuse la APIA până vineri seara, în toată țară existând probleme din cauza unor anexe ce au apărut din senin în ultima săptămână, venite de undeva „de sus” – cum se justifică funcționarii APIA în fața fermierilor care nu prididesc să aducă acte și să completeze hârtii pe holurile agenției de plăți.

    Am ajuns la sediul APIA din Ploiești un pic după ora opt, cât aerul era încă respirabil. În sediul din strada Anton Pann, circa 20 de fermieri erau deja cu nervii întinși la maximum, cu poalele pline de hârtii și privirea fixă pe cifre și pe pix. Da, pe pix, pentru că așa cum aveam să aflăm din discuțiile ulterioare, orice modificare în culoarea pastei de pix cu care se completează cererea, orice ”puricel” sau literă îngroșată – toate sunt motive pentru care funcționarii APIA pot refuza să preia hârtiile.

    Aer condiționat doar în birouri

    Dintre fermierii ajunși la APIA la prima oră, o parte stăteau la coadă, alții completau de zor formulare sau alergau la cel mai apropiat ”xerox” să mai copieze vreun document care le lipsea. În copii de 4-5 exemplare ca să fie siguri că le-ajung documentele. Totul într-o căldură deja insuportabilă, pentru că în sediul APIA din Ploiești, aerul condiționat merge doar în birouri.

    20

    Cei cu ”cunoștințe” termină în 10 minute. Restul…

    În tot acest timp, fermierii, oameni calmi și cu bun simț, își așteptau rândul cu zeci de hârtii în brațe. Ai fi zis că nimic nu putea sparge acest zen al oamenilor deja căliți cu birocrația. Și, totuși… Atmosfera calmă a fost imediat perturbată. Nu de vestea venirii vreunui document nou, ci de intrarea furtunoasă a unei “cucoane” care nu și-a așteptat rândul din motive de…cunoștințe printre funcționari.

    “După ce că pierdem timpul aici de pomană pentru niște hârtii absurde mai suntem și bătaie de joc. Eu aștept de o oră și nu am intrat și uite cum ne trec pe sub nas diverse persoane care nu au bunul-simț măcar să se scuze. Nu mai zic că nu avem măcar un scaun sau un pahar cu apă pe căldurile acestea. Stăm și sprijinim pereții”, a comentat unul dintre fermierii care îngroșau coada de la ușă.

    În nici 10 minute, ”cucoana” cu pile ce intrase cu brațele de acte, a ieșit senină și la fel de tăcută. Depusese documentele pentru subvenția la motorină în timp record, semn că se poate, ceea ce le-a dat speranță agricultorilor că măcar nu o să dureze mult depunerea propriu-zisă a actelor, după calvarul completării lor în 3-4 ore, în cazurile cele mai fericite. așteptările le-au fost însă rapid înșelate: următoarea persoană care a intrat să predea cererea a ieșit fix peste 40 de minute, ceea ce înseamnă că cele 10 minute alocate pentru “cucoana” cu pile fuseseră un record absolut.

    Cine a ratat apelul, ratează și subvenția

    Și, totuși, nu ni s-a părut că am găsit aglomerație la APIA. ”Nu știu toți fermierii că trebuie să vină. Eu am fost anunțat telefonic, dar cred că pe care i-a găsit bine, pe care nu, și mai bine. Dacă ai avut ghinionul să nu răspunzi la telefon este posibil să rămâi fără bani de motorină”, ne explică Alexandru Anton. Fermierul știe prea bine cum funcționează sistemul la APIA că doar de luni a venit zi de zi, tot chemat să mai aducă o hârtie, să mai completeze o anexă.

    Este din comuna Albești-Paleologu, cam la 25 de kilometri de Ploiești, iar prima dată a venit luni pentru cererea de acord prealabil când, credea el, că își va încheia scocotelile cu APIA. Greșit! Puțin după prânz, a fost anunțat să vină și cu facturile de motorină.

    După ce am revenit marți cu facturile de motorină am avut surpriza, pe drumul de întoarcere fiind, să fiu sunat și să mi se spună că trebuie să mă prezint până vineri să depun la dosar și anexele astea care au apărut peste noapte. Au motivat că le-a venit înștiințare prin fax de la București, din scurt. Eu cred că nu au bani să deconteze motorina, ori ceva se întâmplă pentru că nu este normal să ne ceară așa, de pe o zi pe alta, alte hârtii. Problema este că hârtiile sunt foarte complicat de completat. Țin mai mult de contabilitate și majoritatea fermierilor pur și simplu nu știu ce să facă. Spre exemplu, eu am un PFA simplu pentru care se făceau două lulele de acte acum câțiva ani, iar acum s-a ajuns mai complicat cu un PFA decât cu un SRL. O să fim nevoiți să ajungem din nou la SRL-uri”, ne-a declarat fermierul, vizibil supărat.

    El spune că a reușit să depună tot ce era de depus și speră ca acesta să fie “sfârșitul” să nu se mai trezească peste noapte că i se mai cer acte în plus. La plecare, însă, îi sună telefonul. Se uită îngrijorat să nu fie tot funcționarul. Răsuflă însă ușurat: ”Alo?! Da! Da, tot la APIA sunt. Am fost și luni, și ieri și azi i-ar m-au chemat. Sper să scap, că mi-a scos peri albi subvenția asta la motorină!”.

    15

    Calcule peste calcule, peste calcule

    Pe Vasile Pogonici din Valea Călugărească l-am găsit de cum am intrat în sediul APIA completând de zor hârtii și făcând calcule. Omul venise pregătit și, ca treaba să fie bună, și-a luat și un calculator cu el ca nu cumva să greșească cu vreo virgulă și să îl întoarcă funcționarul cu actele.

    “Facem calcule și completăm tabele mai ceva ca la facultate. Este o bătaie de joc. Ordinul a venit de la vreun incompetent din minister, cine știe ce directoraș care nu are habar cu ce se mănâncă agricultura. Trebuie făcut un tabel în care să fie trecute lucrările cu cantitatea de motorină consumată. Adică trebuie precizat exact care este consumul de motorină pe fiecare lucrare în parte, pe fiecare cultură în parte. Cred că și celor care se pricep și sunt ingineri, lucrează în Excel, sau cunosc bine astfel de programe, le ia o jumătate de zi. Dar nouă celor care nu suntem așa familiarizați cu astfel de tabele și calcule?!”, își vărsa năduful Vasile Pogonici. Venit de la ora opt la APIA, reluase calculele de vreo câteva ori după ce identificase mici erori în cifrele jucăușe. ”Mai greșesc și o iau de la capăt”, ne spune fermierul fără să ridice, însă, ochii din foaia de calcul parcă de frică să nu îi fugă vreo cifră.

    ”De fapt, ce se urmărește cu treaba asta?”

    El spune că agricultorii sunt oameni simpli care, unii dintre ei, nu au multă carte. Ei știu doar să lucreze pământul, așa frumos și bine cum o fac. La altele nu se pricep, iar cu calculele nici atât.

    Chiar am văzut la un fermier că trecuse 3 litri de motorină pentru erbicidat. Și chiar i-am spus că și apa pe care a dus-o la câmp și a cărat-o 10 kilometri se pune la socoteală pentru că a fost dusă cu utilaje, nu cu cârca. Săracul! Nu știa toate aceste detalii. Sunt oameni care pur și simplu nu știu încotro să o ia sau completează după ureche și așa rămân fără bani sau se trezesc cu 3 lei în cont. I-am explicat că trebuie să treacă câți litri a consumat și câți i-au rămas. Avea de luat vreo 2.000 de litri de motorină pentru 30 de hectare de grâu, iar el trecuse câte 3 litri la un tratament sau 10 litri la recoltat. Nu luase în calcul și transportul grâului în hambar. De fapt, ce se urmărește cu treaba asta? Pe fermierii mici să îi facă de cap și să renunțe. Omul completează cum se pricepe, se duce în fața funcționarului și acesta ce zice? Că nu sunt acelea cantitățile reale, ridică din umeri și omul ori este plătit mai puțin, ori renunță și își vede de treabă”, ne-a mai spus fermierul pe care l-am lăsat tot cu “nasul” în acte și în calcule.

    6

    Și funcționarii sunt disperați

    Am fi nedrepți dacă am spune că haosul de la APIA este din vina funcționarilor. Ieri erau toți la muncă la prima oră, majoritatea din ei îngropați în munți de dosare. Păreau disperați de situație și se scuzau mereu în fața agricultorilor, spunându-le că vina nu le aparține, ci ”dacă dacă așa este ordinul, atunci el trebuie respectat”. ”Ordinul”, de altfel, a venit peste noapte “de sus” și le-a adus funcționarilor nu doar muncă în plus, dar și mustrările și gândurile “de bine” ale fermierilor. “Și funcționarii sunt disperați pentru că trebuie, în câteva zile, să anunțe fermierii, să îi ajute și să verifice actele. Credeți că ei știu exact cum trebuie completat? Ne ajută și ei cum pot, dar…”, ne-a completat gândurile Ionel Ungureanu, agricultor din orașul Urlați.

    Unii abandonează lupta

    Pentru a birui în lupta cu hârtiile pentru subvenții nu îți trebuie doar alte hârtii, ci și nervi de oțel. Pe care nu toți îi au. “Eu am renunțat. Mă duc la treburile mele de acasă. În loc să lucrez la câmp stau să pierd timpul ca într-un final să mi se spună că tot nu este bine. Renunț și gata! Mă duc la lucerna mea care așteaptă să fie cosită și la grâul care așteaptă să fie recoltat. Am colegi care s-au săturat și s-au lecuit de subvenții și proiecte europene. Nu mai vor să audă. Atâta birocrație și atâtea calcule și verificări nu mi-a mai fost dat să văd până acum. Păi este treaba finanțelor să ne verifice, nu trebuie să ne ceară APIA atâtea documente. ANAF-ul dacă vine și facem un decont de TVA poate să vadă ce motorină am consumat, se uită în contabilitate unde găsește toate detaliile. Nu cred că mă mai întorc până vineri, mă declar învins se sistem”, spunea în jurul prânzului Florin Ursache din Urlați, Prahova.

    El crede că scopul acestor acte și noi cerințe apărute peste noapte este acela de a-i face pe fermieri să renunțe la subvenție. “Omul nu știe care sunt consumurile normate. De unde să le ia? Consumurile nu sunt specificate nicăieri ca să ai un șablon după care să te iei. Plus că aceste decizii nu apar pe site-urile instituțiilor care se ocupă cu asta. Dacă afli bine, dacă nu, iarăși bine. Noi încercăm să îi întrebăm pe fermierii mai mari care știu mai bine, că altfel nu reușim”, ne-a mai spus fermierul.

    Repartiția cantităților dă peste cap socotelile fermierilor bio

    Florin Ursache este nemulțumit și de împărțirea pe trimestre a subvenției care afectează fermierii care produc ecologic și care au un consum mai mic de motorină datorită lucrărilor reduse din agricultura bio. “Noi nu stropim. Noi consumăm în prima parte la însămânțări, lucrări sau recolatări. Trebuia să cumpăr motorina și să o stochez. Dar unde? O să fim obligați să ne cumpărăm bazine, să stocăm motorina așa cum au zis ei, cu repartiția pe trimestre 10, 30, 40 și 20. Anul acesta aveam ceva consum și în luna iulie, dar dacă s-a început recoltatul mai târziu cu 3 săptămâni, tot consumul este în trimestrul 3 când încep și cu arătura, și cu pregătit teren pentru noua recoltă. Depășim clar 40 la sută cât este alocat pe trimestrul 3. Toate aceste chichițe cu împărțirea pe trimestre și acte apărute peste noapte nu au ca scop decât să limiteze subvenția”, ne-a mai spus fermierul.

    13

    Funcționarii APIA rămân la birou până se depune și ultima cerere

    Contactată telefonic la sediul APIA Prahova, șefa Serviciului Măsuri de Sprijin-IT, Gabriela Buligescu, ne-a explicat că la nivelul județului, funcționarii instituției vor sta peste program până când toți fermierii aflați la coadă vor depune actele.

    “Agricultorii au fost anunțați să vină atât de serviciul nostru de Autorizare plăți, cât și de colegii de la Măsuri de piață care se ocupă efectiv de derularea măsurii. Acum am venit din biroul vecin și pot să vă spun că momentan sunt în jur de zece persoane la coadă. Probabil mâine și poimâine va fi mai aglomerat având în vedere că sunt ultimele zile”, ne-a explicat Gabriela Buligescu.

    Ea spune că materialele au venit târziu și, pe deasupra, toată situația i-a prins pe picior greșit și pe fermieri. “Unii erau plecați în concedii, alții ca după recoltare. Dar văd că se mobilizează și vin. La noi se fac doar copiile după cerere, dar la depunerea efectivă se pierde mai mult timp cu completarea anexelor. Așteptăm să vedem ce o să fie joi și vineri. Oricum vineri la noi este zi normală de lucru de la 8 la 16 și nu plecăm până nu se rezolvă și cu ultimul fermier”, ne-a mai spus șefa Serviciului Măsuri de Sprijin-IT.

    Se așteaptă o prelungire a termenului limită

    Gabriela Buligescu spune că nu exclude ca termenul limită  – care expiră vineri, să fie prelungit. “Anexele se găsesc la noi. Colegii noștri încearcă să îi ajute pe fermieri la completat. Deocamdată nu s-au plâns că nu reușesc să înțeleagă documentația. Dacă nu facem față, de obicei se solicită ajutor de la Centrul Local Ploiești care se află în incinta clădirii sau se mai implică de la noi și colegii de la Autorizare plăți. Dar deocamdată nu a fost nevoie. La fermierii care nu au putut fi contactați telefonic, de obicei se mai încearcă. Cei care au adrese pe e-mail au fost informați prin poșta electronică. Noi le-am trimis imediat ce au sosit materialele în primul rând pe e-mail ca să se câștige timp. Ei știu ce au de făcut pentru că la majoritatea nu este primul an când iau bani pentru motorină. Au avut însă marea problemă cu primăriile pentru că agricultorii sunt obligați să ne aducă adeverințe de la autoritatea locală. Nu sunt valabile cele pe care le-au depus o dată la noi, la plata pe suprafață. Așa ar fi fost lucurile mai simple pentru că le dădeam o copie din dosar. Acum sunt obligați să meargă să ia alte adeverințe în original. Aceasta este procedura și aici se pierde foarte mult timp. Pot doar să aducă dosarul, să rămână incomplet, să i se dea notificare, după aceea să aducă adeverința”, ne-a mai spus Gabriela Buligescu.

    Notă: Ne cerem scuze pentru calitatea imaginilor din interior. 



     


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd