• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lecția de agricultură ecologică de la Țopa: Doi soți reușesc să administreze cu succes o fermă bio gândită ”ca afară”

    Roxana Dobre -

    Ferma ecologică Țopa este un model de afacere care respectă toate rigorile agriculturii bio și, pe deasupra, reușește, an de an, să se transforme într-o adevărată școală de ucenicie pentru agricultorii care vor să renunțe la chimicale.

    Soții Cișmaș, Dan și Tincuța, administrează o fermă ecologică în satul Ţopa, la opt kilometri de Sighişoara, în județul Mureș. Toată afacerea agricolă se întinde pe 45 de hectare certificate în totalitate bio și pe care se cultivă de la plante medicinale și trandafiri pentru dulceaţă, până la legume și fructe. De-a lungul anilor, cei doi soți au devenit o adevărată sursă de inspirație pentru cei care vor înceapă o fermă ecologică, iar anual, tineri din țară și din străinătate le treg pragul pentru a face ”practică” la Ferma Țopa.

    Ferma Topa

    Cu un proiect care crește frumos, Dan și Tincuța au rămas la fel de modești și cu greu îi convingi să vorbească despre rezultatele muncii lor, o muncă deloc ușoară, dar care a devenit și modul lor de viață.

    “Nu este deloc ușor, dar pot spune cu mâna pe inimă că este extrem de frumos. La noi toată familia se implică și fiecare știe ce are de făcut. Suntem mulțumiți că nu depindem de un program fix și ne ducem viața într-un mediu curat, extrem de plăcut. Iar dacă din ceea ce facem noi mai învață și alții, atunci suntem cu adevărat fericiți. Este un sentiment unic atunci când te sună un client și spune cât de mulțumit a fost de legume, dulceață sau brânză. Atunci știi că munca nu este de prisos și asta îți dă energie și putere să o iei în fiecare dimineață de la capăt, chiar dacă este caniculă, ploaie, ninsoare”, ne-a descris Tincuța Cișmas cum se desfășoară viața la fermă.

    10010297_688100364583235_4575019991180052142_oDin lucrători, astăzi administratorii fermei

    Până în anul 2009 ferma Țopa a fost administrată de o fundație din Germania care o înființase în anul 2005. Ferma a luat naștere în scopuri didactice şi mai puţin ca o afacere.

    „În colaborare cu directorul școlii din localitate s-a dorit iniţierea tinerilor dornici care vor să înveţe principiile agriculturii biodinamice. Proiectul nu a funcţionat aşa cum era stabilit şi după trei ani, fundaţia a decis să-l dea unei familii care doreşte să îl continue. Așa am preluat noi ideea și o continuăm”, a spus Tincuța Cișmaș pentru Agrointeligența.

    Tânăra fermieră își amintește că, la început, atât ea cât și soțul ei erau simpli oameni care lucrau la Ferma Țopa, și nici prin cap nu le trecea că într-o zi vor deveni chiar administratori.

    rosii bio

    Dan este de profesie mecanic iar Tincuța bucătăreasă, meserie ce o ajută de fiecare dată să își răsfețe musafirii poposiți la fermă cu tot felul de bunătăți de prin partea locului.

    În fermă, muncile sunt făcute de toată familia. Li se mai adaugă ajutorul unui tractorist pentru treburile câmpului și încă trei persoane responsabile cu îngrijirea celor vaci 20 din rasa Bălțată Românească.

    270193_190324427694167_1407387_n

    Despre cât au investit în fermă, soții Cișmașspun că n-au ținut socoteala cu toate sumele cheltuite.

    “Investiția nu a fost așa mare pentru că ferma este luată în arendă. Inițial am făcut contract pe 6 ani, iar acum am prelungit cu 5 ani. Cu terenurile şi utilajele de producţie, valoarea fermei cred că ajunge la 350.000 de lei. Singura noastră obligație este să cotizăm cu 5 la sută din profitul lunar către fundația de la care avem ferma în arendă”, ne-a mai declarat Tincuța Cișmaș.

    Între produsele Fermei Țopa, cea mai cunoscută este dulceața lor de trandafiri ecologici, o delicatesă de care însuși Prințul Charles al Marii Britanii s-a arătat încântat. Borcanul de 200 ml costă doar 8 lei, preț pe car soții Cișmaș l-au păstrat încă din 2009, când au preluat ferma. Au păstrat și modul simplu de preparare, iar o parte din petalele de trandafir sunt deshidratate în uscatoarele solare de la fermă și sunt ambalate pentru ceaiuri ce se vând 3 lei punguța. Acum, la ferma Țopa se mai cultivă trandafiri pe un hectar din cele 45, doar soiul Rosa Damascena adus din Bulgaria.

    Vând o parte din producție prin Cooperativa țărănească Biocoop

    Pe celelalte suprafețe, Ferma Țopa mai are 15 hectare cu fâneață, 12 de pășune și alte 15 hectare sunt cu teren arabil dintre care nouă cu lucernă, două cu grâu, porumb, legume și plante medicinale. Aici se produce și lapte bio pe care familia Cișmaș îl procesează la fermă pentru un câștig mai mare.

    ”În clipa de față vindem o parte din produse la Cooperativa Biocoop din Sibiu și restul către persoane care ne caută pe internet sau aud despre Ferma Țopa și vor bunătăți de la noi. Facem sortimente de brânză dulce, telemea simplă sau cu verdețuri, pe care o dăm și la restaurante cu 18 lei kilogramul de telemea și 20 de lei, brânza cu verdețuri. Mai vindem și la târguri”, ne-a mai explicat femeia. Ea este, de altfel, cea care are grijă și de grădina de legume și de producția de bulion bio ce este apoi vândut cu 5 lei borcanul

    Cultura de ciuboțica-cucului și făina produsă bio, noutățile din ferma Țopa

    La Ferma Țopa se cultivă și plante medicinale, precum gălbenelele, menta, lămâiţa şi salvia, dar cea mai nouă cultură este cea de ciuboțica-cucului, plantată anul acesta pe 50 de ari. Recolta poate fi culeasă de abia peste trei ani atunci când vor avea primele flori. Tot o noutate este anul acesta făina bio, din grâu ecologic, care s-a epuizat deja și s-a vândut foarte bine la 4,5 lei kilogramul.

    oaspeti la Ferma Topa

    Oaspeții învață muncind cot la cot cu fermierii

    Cei doi soți primesc periodic oaspeți din țară, dar și din străinătate, așa cum se întâmplă acum, când în ferma de la Ţopa lucrează o studentă din Franța, venită în România să descopere ce înseamnă o fermă bio.

    “A venit din 15 iunie și stă până pe 9 august. Avea o temă la facultate să studieze insectele și aportul lor în agricultua bio, alegând să observe acest fenoment la ferma noastră. În general, cei care vin voluntari știu că sunt aici să ajute în fermă, iar noi le asigurăm cazare. Adică nu vin la relaxare, ci muncesc alături de noi. Încă nu ne permitem să primim grupuri, că nu avem capacitate, dar primim mai multe persoane ca oaspeți de o zi, să ne viziteze ferma, să deguste ce producem”, ne-a mai explicat femeia.

    În fermă sunt asigurate dușuri cu apă caldă și mâncare, iar cei doi soți au momentan în construcție câteva anexe tocmai pentru a putea asigura o capacitate mai mare de cazare în viitor.

    Foto: Ferma Țopa



     


    Te-ar mai putea interesa

    Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Ultimele știri

    Furt de utilaje – recompensă de 1.000 de euro pentru cei care pot ajuta la recuperarea lor Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale