• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aventura unei tinere familii care crește capre în Beclean: Soții Lazur și-au cumpărat propriul dozator de lapte și acum privesc cu speranță către viitor

    Roxana Dobre -

    Ioana (33 de ani) și Florin Neluțu Lazur (35 de ani) sunt din Beclean și, de luna trecută, au început să vândă printr-un automat cea mai mare parte a laptelui obținut la ferma lor de capre.

    Dacă la procesatorii din județul Brașov, prețul oferit pentru laptele fermei era de 1,5 lei pe litru, la automat, cei doi tineri fermieri vând laptele cu 4 lei pe litru în hala lactate și brânzeturi din Făgăraș.

    „Este un oraș cu puțini locuitori și o zonă unde oamenii au venituri modeste. Avem și concurență, pentru că în aceeași piață mai este un dozator de lapte de vacă și unul cu lapte de bivoliță. Dar fiecare are clienții săi”, explică tinerii fermieri de ce nu se așteaptă la vânzări record. Totuși, ei spun că și în cantități moderate, sunt mai mulțumiți decât dacă ar da la fabrică unde, la prețul de 1,5 lei pe litru nu-și acoperă toate costurile cu plata ciobanilor, tratamentele la capre și utilajele din fermă.

    dozator lapte pret

    Au început cu două capre și venituri din construcții

    Creșterea caprelor a început pentru soții Lazur ca o aventură în 2013, când, pentru a oferi copiilor lor lapte proaspăt, au cumpărat două ieduțe. La acea vreme, venitul familiei venea mai ales din domeniul construcțiilor, însă cum piața a fluctuat, familia a cumpărat și alte capre, ajungând la un efectiv de 50 de capete. “După aceea ne-am gândit că treaba nu este deloc rentanbilă pentru că ori că ai 50 de capete, ori că ai 200,tot plătești cioban și cumperi utilaje. Așa că am ajuns pe undeva pe la 200 de capete. Creștem rasa autohtonă și am selectat de anul trecut din ieduțele și mamele cele mai bune”, a declarat pentru Agrointeligența Ioana Lazur.

    Automatul de lapte a costat 12.000 de lei

    Anul acesta se fac doi ani de când a fost înființată ferma de capre de la Beclean, așa că cei doi soți au considerat că sunt pregătiți să facă pasul de a investi într-un automat de lapte. I-a costat 12.000 de lei și are o capacitate de 150 de litri. Pe lângă această cheltuială, o angajată sau un membru al familiei stă în piață pentru a da bon fiscal pentru că echipamentul cumpărat nu are și această funcție.

    Ferma de capre Beclean

    În plus, pentru obținerea autorizației de comercializare a fost necesar ca locul de unde provine laptele să fie modernizat cu gresie, faianță și aparate de muls.

    “Mulsul îl facem cu două aparate pentru că aceasta este una dintre condiții când vrei să comercializezi laptele prin automat. Laptele trebuie să ia cât mai puțin contact cu aerul. Se mai adaugă rezervoarele de transportat laptele și soluțiile speciale de spălat și dezinfectat tancurile de răcire Poate cele din urmă par , dar când dai 250 de lei pe bidon se adună”, ne-a mai spus femeia.

    Au primit informații utile de la DSV Brașov

    Pentru a pune pe picioare afacerea cu automatul de lapte cei doi soți și-au anunțat intențiile la Direcția Sanitar-Veterinară Brașov care a trimis un medic veterinar spre îndrumarea celor doi tineri.

    ”Dânsul ne-a spune exact care sunt pașii pentru a obține aprobarea. Ca și timp, depinde foarte mult câte dintre cerințe le ai îndeplinite deja. Dacă stai să îți cumperi un aparat de muls în 3 luni, normal că nici ei nu au cum să aprobe rapid”, ne mai explică crescătoarea de capre.

    Produc și brânză de capră

    Pusă cap la cap, cheltuiala cu automatul din piață a fost una considerabilă, însă fără această investiție, familia Lazur nu vedea un viitor prosper afacerii sale. Mai produce și brânză de capră pe care o vinde cu 18 lei kilogramul, dar nu putea supraviețui doar cu acest produs.

    Au avut și intenția de a accesa fonduri europene pentru ferma de capre, însă au fost respinși pentru că figurau cu un cont de exploatație de când au crescut 3 cai din pasiune, nu pentru afacere. ”Ne-au spus că deja ne-am instalat ca tineri fermieri și că nu ne încadrăm”, își amintește Ioana Lazur.

    Drept urmare, cei doi brașoveni s-au “împrumutat” chiar la afacerea cu construcții. “Am vândut un excavator, am vândut o mașină și toți banii i-am investit în ferma de capre”, spune doamna Lazur.

    ferma de capre

    Speră să crească interesul pentru lapetele de capră

    Despre apetitul făgărășenilor pentru laptele de capră, cei doi tineri fermieri speră ca acesta să crească, mai ales că ei se străduiesc să promoveze cât mai mult beneficiile acestui tip de lapte.

    “Sunt persoane care consumă numai lapte de capră dar sunt și alții care nu au băut niciodată. Avem clienți fideli care și acasă veneau și cumpărau iar acum vin direct în piață”, ne-a declarat crescătoarea.

    Ea spune că în “meseria” se fermier te confrunți și cu situații neprevăzute: “Ciobanii pleacă și vin. Își iau salariile și a doua zi dispar. Avem și perioade când trebuie să preluăm noi toate sarciniile fermei. Trecem prin toate muncile. Asta trebuie să știe cei care vor să crească, că o fermă înseamnă multă muncă. Avem zile când trebuie să stăm noi la muls și săptămâni când dormim doar 4 ore pe noapte. Dar fără sacrificii…”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd