• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiza de sol – cât de des trebuie făcută și cât costă

    Roxana Dobre -

    Analizele de sol ajută fermierii să cunoască proprietățile și calitatea pământului pe care îl lucrează și mai ales ce resurse au rămas neconsumate din îngrășămintele aplicate.

    În anii secetoși, lipsa de apă poate face ca o parte din îngrășăminte să nu solubilizeze și ele rămân în continuare în sol, iar la următoarea cultură pot fi accesate de către plante. Ca urmare fermierul ar putea să reducă doza de îngrășăminte cum ar fi fosforul sau chiar și potasiul, dacă ar știi exact, în urma analizelor de sol, care este conținutul în aceste elemente.

    Nici azotul nu se solubilizează și nici nu se împrăștie în adâncime dacă nu avem ploaie. Atunci, e bine de știut că și conținutul de azot din sol poate fi mai ridicat în urma secetei, ceea ce înseamnă că la fertilizarea din primăvară vom aplica o cantitate mai mică.

    Analiza de sol se recomandă o dată la patru ani

    “Analizelele sunt obligatorii din patru în patru ani pentru că în această perioadă nu se produc mari modificări în sol. Dar după 4-5 ani, analizele ar trebui reluate pentru că ar putea apărea diferite schimbări în conținutul de elemente chimice din sol. Un fermier care se respectă ar trebui să facă analiza solului, nu numai pentru a știi exact ce îngrășământ să dea la cultura viitoare, ci și pentru a vedea ce i-a mai rămas în sol neconsumat ca să facă o mare economie”, a explicat pentru Agrointeligența Mihai Dehelean, reprezentant al uneia dintre cele mai cunoscute companii de testare a solului – Minear Laboratoare.

    Anul secetos conservă resursa minerală a solului

    Specialistul spune că într-un an secetos nu este neapărat cazul să fie făcute analize de sol. ”Adică dacă analizele au fost făcute în 2014 nu are niciun rost să fie repetate în 2015. Nefiind apă, circulația elementelor este încetinită și atunci nu dă nici pierderi. Chiar, dimpotrivă, sunt cantități de substanțe nutritive care rămân neutilizate de către plante”, spune Dehelean.
    Potrviti expertului Minear Laboratoare, analizele de sol trebuie făcute după recoltarea culturilor, când terenul liber și se poate umbla cu sondele foarte bine. ”Cultura și-a luat deja cantitatea de elemente pe care fermierul a administrat-o în anul precedent și atunci avem o realitate a conținuturilor din sol”, explică Mihai Dehelean.

    Analiza de bază costă 30 de lei /ha + TVA

    Ca și costuri, prețul unei analize de sol este foarte accesibil. ”La Minear Laboratoare, o analiză de bază – care înseamnă determinarea PH-ului, compactitate, Ca, CaCo3, NO2+NO3, P2O5, K2O, are un cost de aproximativ 30 de lei plus TVA pe hectar. A doua variantă este pentru o analiză lărgită și aici intervin, pe lângă analizele de bază, și microelementele Mg, Na, Zn, Cu, Mn, Fe și costă 40 de lei plus TVA la hectar. Acest al doilea tip de analiză este cel mai util pentru necesitățile curente”, a mai explicat expertul companiei specializare în analiză și evaluare a solului.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată