• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt chestionați de două ori pe an cu privire la suprafața cultivată și producțiile la hectar. Descară AICI declarațiile AGR 2a şi AGR 2b!

    Roxana Dobre -

    Situația producțiilor la hectar a băgat “râcă” între fermieri și Ministerul Agriculturii după ce ieri ministrul Daniel Constantin a anunțat primele date oficiale cu privire la recoltele obținute la cultura mare în 2015. Majoritatea fermierilor susțin că nu au fost sunați de Direcțiile Agricole iar de cealaltă parte puținii oameni care au mai rămas la Direcții spun că nu fac față multitudinilor de sarcini. Chiar dacă sunt “săriți” telefonic, fermierii sunt obligați prin lege să depună până pe 10 iunie și până pe 3 decembrie două declarații statistice unde să furnizeze în vară date privind suprafața lucrată și în iarnă date privind producția scoasă la hectar. Aceste date sunt solicitate și de Uniunea Europenă.

    Directorul Direcției Agricole Prahova : “Sunt sunați fermierii care lucrează peste 50 de hectare”

    Aurel Anghel, directorul Direcției Agricole Prahova ne-a explicat că angajații instituției pe care o coordonează sună săptămânal, de la începerea sezonului de recoltat, fermierii din județ pentru a afla cifre legate de producția acestora. “Pentru estimări fermierii sunt sunați săptămânal. În general sunăm fermierii mari din Prahova, asta însemnând cei care cultivă de la 50 de hectare în sus. Astfel că mai departe după ce înregistrăm datele trimitem operative săptămânal la minister unde informăm ce s-a recoltat, cât s-a recoltat și unde s-a recoltat. Datele sunt cerute telefonic fără să verificăm și în teren situația dar știm că fermierii noștri sunt serioși. Din păcate noi nu mai avem posibilitate așa mare de acoperire pe județ pentru că momentan în Prahova am rămas după recorganizare în hârtii 11 oameni dar efectiv mai suntem vreo 7, dintre care 2 specialiști. Așa că încercăm să ne descurcăm cu oamenii pe care îi avem”, ne-a explicat Aurel Anghel.

    Fermierii sunt chestionați de două ori pe an cu privire la suprafață și producții

    Aurel Anghel ne-a mai declarat că fermierii sunt obligați prin lege să depună de două ori pe an AGRE-urile, declarații statistice care să furnizeze date privind suprafața cultivată și producția obținută la hectar. “Fermierii depun anual AGR 2a şi AGR-2b. În primul formular se completează suprafața productivă de primăvară iar în al doilea, suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, aplicarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor, plantările şi defrişările de vii şi pomi în anul respectiv. Fie că li se trimit prin poștă, prin email, fax sau sunt anunțați telefonic aceste formulare ajung la fermieri iar ei le completează și le depun. Direcțiile Agricole trimit datele mai departe la minister unde sunt centralizate. Toți fermierii înregistrați sunt obligați să depună AGRE-urile. Din păcate nu avem posibilitatea să trimitem oameni în teritoriu să le colecteze astfel că fermierii trebuie să facă un drum până la noi sau să trimită prin poștă sau email. Singurul dezavantaj dacă se alege această formulă este că dacă sunt ceva greșeli identificate, fermierul tot trebuie să facă un drum până la Direcția Agricolă. În plus fermierii trebuie să depună de două ori pe an și declarația de stocuri. Ei trebuie să ţină evidenţa producţiei, tranzacţiilor şi a stocurilor de seminţe într-un ”Registru de intrări şi ieşiri” şi să declare la termenele fixate, 30 iunie şi 31 decembrie ale anului de piaţă, stocurile de seminţe deţinute, pe specii, categorii, loturi, cantităţi şi număr de ambalaje, potrivit ordinului nr. 59 din 16 martie 2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerinţele specifice pentru producerea, certificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plante oleaginoase şi pentru fibre şi plante furajere în România”, ne-a mai explicat directorul Direcției Agricole Prahova.

    Pe de altă parte, fermierii spun că formularele sunt extrem de stufoase și reprezintă o bătaie de cap în plus. “Formularele sunt extrem de complicate și chestionarele sunt stufoase. Trebuie completate de contabilă nu de fermier iar la noi a durat cam 2 zile. Plus că unii fermieri trec date “din burtă” pentru că știu că primesc sancțiuni și vor să scape. Așa că trec cu aproximare, poate și de aici situația neclară a suprafețelor și a producțiilor rezultate de la fermieri. Dacă ar fi simple ar trebuie să conțină doar două întrebări : ce suprafață aveți și ce recoltă ați scos la hectar?”, este de părere ing. Ioan Andru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli – ARAGRA 2008 – Arad.

    Formularele ce trebuie completate în acest an – .DOC și .PDF pentru descărcare:

    AGR 2a – .PDF

    AGR 2b – .DOC



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte