• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inginerul Teodorescu – românul care le vinde flori olandezilor: Bujorii de Lehliu fac senzație la Bursa de Flori din Amsterdam

    agrointeligenta.ro -

    Un producător român din Lehliu Gară, județul Călărași,  a atins performanța de a le vinde bujori olandezilor, cei care sunt recunoscuți la nivel mondial ca fiind cel mai mare producător de flori.

    Pe parcelele pe care le lucrează în localitatea Lehliu Gară, dar și în serele ce se întind pe un hectar de teren, ing. Gheorghe Teodorescu a reușit să construiască un adevărat paradis al florilor. Sprijinit de un partener olandez, producătorul a decis în 2005 să lase în urmă activitatea de cercetare și pe cea din legumicultură pentru a începe un nou proiect, unul care pe mulți i-a făcut să zâmbească neîncrezători.

    Când o Românie întreagă importa camioane întregi de lalele, ing. Teodorescu s-a apucat să aducă bulbi și să producă lalele la Lehliu Gară. Condițiile de la noi din țară au făcut ca florile de la noi să fie chiar mai frumoase decât ale străinilor, în culori mai vii și, bineînțeles, mai proaspete, așa că afacerea a prosperat, iar serele de la Lehliu sunt astăzi recunoscute ca fiind cel mai mare producător de lalele din România. Și, totuși, nu lalelele sunt mândria ing. Teodorescu, ci bujorii. Cu ei a reușit să spargă granițele, să facă export tocmai în Olanda.

    bujor romanesc

    1,46 de euro pentru un fir de bujor românesc

    ”Avem un hectar de teren pe care punem anual bujori de mai multe feluri: grena, roz, albi. Înfloresc prin mai-iunie și atunci când sunt îmbobociți, când dau să se deschidă, îi recoltăm și îi transportăm la frig în Olanda. Ajung la Bursa de Flori din Olanda, acolo unde sunt foarte apreciați. Anul acesta am reușit să obținem chiar un preț record, de 1,46 de euro pentru un fir de bujor cultivat aici la Lehliu Gară”, ne-a declarat ing. Gheorghe Teodorescu, administratorul societății Fresh Flowers din județul Călărași.

    Profitul din cultura bujorului nu poate fi însă realizat fără o investiție pe măsură. Astfel, pentru înființarea unui hectar cu bujori este nevoie de circa 30.000 de rizomi. Fiecare astfel de rizom are un preț între 1,5 euro și 8 euro, în funcție de soiul respectiv.

    DSC_0286

    Tehnologia olandeză este respectată cu strictețe

    ”Noi am luat rizomii acum doi ani de la un cultivator din Olanda, așa că toată tehnologia pe care o folosim provine de acolo. O respectăm cu strictețe pentru că știm că doar așa obținem ce ne dorim”, spune ing. Teodorescu. Specialistul precizează totodată că dacă el este cel mai mare cultivator de bujori din România, în Olanda, cel care deține acest record este un fermier care lucrează 40 de hectare, semn că această floare poate fi atât o afacere pe suprafețe mici, cât și pe suprafețe mai mari.

    DSC_0220

    Bujorul, exemplu pentru ce am putea realiza pe piața europeană de flori

    Ing. Gheorghe Teodorescu crede că România a pierdut mult pentru că nu a sprijinit producția de flori. Cazul bujorului este cel mai bun exemplu deoarece o floare pe care românii erau obișnuiți să o aibă în curte, care are la noi toate condițiile să dezvolte florescențe bogate, a fost uitată și doar străinii mai sunt dispuși să plătească prețul corect pentru un fir de bujor. Mai mult, nici soiurile vechi de la noi nu au fost îngrijite, nu au fost conservate.

    DSC_0200

    Cu toate acestea, ing. Teodorescu spune că nu este niciodată prea târziu. El salută inițiativa prof. dr. Florin Toma de la Facultatea de Horticultură din București, care a inițiat o petiție, de fapt un proiect pentru ca bujorul să fie declarat floarea națională a României.

    ”Avem timp să ne trezim la realitate și să ne dăm seama de ce avem frumos în țară. Este păcat că români, altădată iubitori de flori, au ajuns acum să mai cumpere un buchet doar dacă este o sărbătoarea sau o ocazie specială. Au uitat cât de mult le înfrumusețează casa și viața un simplu fir de floare proaspătă”, ne-a declarat ing. Teodorescu.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei Pierderi uriașe pentru fermieri la început de an. Cultura care dă toate calculele peste cap

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii