Burse şi preţuri

Întâlnirea dintre fermieri și traderi – efect ZERO. Laurențiu Baciu, LAPAR: Ei vor să cumpere mai ieftin, noi vrem un preț corect

Liderii din agricultură și principalii reprezentanți ai companiilor care achiziționează cereale s-au întâlnit ieri la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Discuțiile fuseseră programate încă de săptămâna trecută, când fermierii au cerut ministrului Daniel Constantin să intermedieze o ședință de lucru pe tema prețurilor la cerealele românești.

Deși așteptările fermierilor au fost foarte mari, aceștia au rămas cu un gust amar după ședința de ieri. ”La minister ne-am dus la pomul lăudat pentur că nu s-a discutat ce credeam noi că o să fie pe ordinea de zi. Pur și simplu a fost numai o întâlnire între noi și traderii de cereale cu efect zero. Niciodată nu o să poți să ajungi la același numitor comun pentru că ei vor să cumpere mai ieftin, noi vrem un preț corect”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

În prezent, fermierii români sunt la mâna traderilor pentru că majoritatea nu dețin spații de depozitare și, mai mult, la recoltă au de plătit datorii către companiile de inputuri. Astfel, agricultorii sunt obligați să accepte prețuri mult mai mici la grâu sau porumb decât vând către aceiași mari traderi fermierii din Franța, Germania sau Italia.

Foto: www.bizjournals.com 

Scrie un comentariu