• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce câștigă un fermier care devine multiplicator de sămânță pentru o mare companie

    agrointeligenta.ro -

    Cu pământuri bune și o deschidere tot mai mare din partea fermierilor, marile companii din agricultură preferă să producă sămânța în România. Este și cazul Monsanto, care a investit de-a lungul anilor într-o rețea de multiplicatori, în parteneriate de pe urma cărora a avut câștigat nu numai producătorul, ci și agricultorul.

    Ioan Moraru, Director de Producere și Procesare în România al companiei Monsanto, a explicat în cadrul evenimentului Farm Progress de la Cărpiniș, Timiș, care sunt avantajele de a fi multiplicator de sămânță.

    ”Noi suntem cei mai avansați ca și tehnologie de producere de sămânță”, ne-a declarat Nelu Moraru, arătând, ca o dovadă palpabilă, două utilaje noi cu care specialiștii Monsanto asistă fermierii la castrarea porumbului și flaming – tehnici de bază în obținerea hibrizilor cu genetică pură. Cu ajutorul noilor mașini se scutește cheltuiala și bătaia de cap cu zilierii, o procedură care nu asigura mereu succesul operațiunii care trebuie să acopere toată suprafața într-un timp foarte scurt – mai ales castrarea.

    Ioan Moraru Monsanto Romania

    Sămânța este asigurată de companie

    Indiferent de tehnologia folosită, un fermier care produce hibrizi câștigă mult mai mult decât dacă ar avea o cultură comercială. Iar avantajele decurg mai ales din parteneriatul cu compania, în acest caz, Monsanto.

    ”Pornind de la înființarea culturii, totul e mai ieftin. Noi le asigurăm sămânța, dar și o parte din inputuri. Facem și plăți în avans, venim cu toate tehnologiile și îi scutim de munca manuală”, explică Nelu Moraru.

    El precizează că specialiștii Monsanto se ocupă atât de aplicarea schemei de nutriție, cât și de flaming și castrarea porumbului. Ulterior, tot Monsanto recoltează și asigură transportul recoltei din fermă, scutind fermierul de alte cheltuieli.

    Fermierul pune doar 30% din investiția la hectar

    Ca și nivel de costuri, dacă un fermier obișnuit, la o tehnologie medie pentru cultura de porumb, cheltuie 1.800 de lei, pe multiplicatorul de sămânță îl costă mai puțin de 30% din această sumă și, pe deasupra, are și toată recolta valorificată în baza unui contract ferm.

    Loturi cu suprafețe medii de 50 de hectare

    Condițiile pentru a deveni multiplicator de sămânță Monsanto sunt destul de stricte. Cea mai importantă derivă din faptul că loturile semincere se dispun pe suprafețe medii de teren, în medie, de 50 de hectare. Mai mult, lotul trebuie să fie izolat de influența altor culturi ceea ce înseamnă ”o graniță” de măcar 250 de metri între plantele pentru sămânță și restul fermei vegetale.

    O altă condiție este ca terenul să fie irigat, însă aici Monsanto a dovedit flexibilitate și a sprijinit fermierii să își facă propriile sisteme. ”I-am ajutat prin garanții bancare și contracte, să își achiziționeze instalații de irigat moderne – pivot și liniare. Până acum cred că am achiziționat pentru fermieri 100 de sisteme de irigații”, povestește directorul de Producere și Procesare. În plus, pentru a se asigura că nu există probleme de cash-flow care să pună probleme în acoperirea facturilor pentru irigații (apă, curent), Monsanto România le mai achită agricultorilor și 200 de euro lunar, bani destinați exclusiv pentru cheltuiala udatului.

    Certificarea multiplicatorilor – prin examen

    ”Multiplicarea de sămânță nu poate fi realizată de către orice fermier. Un multiplicator de sămânță trebuie să fie certificat de către organismele de stat, adică să cunoască legea semințelor și să treacă un examen. Acea societate trebuie să aibă în fermă o persoană autorizată care răspunde și semnează toate documentele legate de sămânță: aviz de însoțirea mărfii și tot ce trebuie”, mai explică Ioan Moraru.

    România – țara cu cele mai mari loturi semincere

    În prezent, proumbul convențional pe care Monsanto îl comercializează în Europa și o parte din Asia este produs în doar câteva țări din UE. Între acestea, cele mai mari suprafețe semincere se află în România.

    ”Avem două unități de producție în Franța, una în Ungaria și una în Turcia. Acum se construiește una și în Ucraina. De aici asigurăm necesarul pentru UE și o parte din Asia”, ne-a spus reprezentantul Monsanto România.

    “Prin extinderea capacităților de producție și procesare Monsanto, noi sprijinim țara noastră în a-și crește volumul de export semințe, aducând astfel o valoare semnificativă economiei locale”, spune Moraru.Iar fermierii români sunt câștigați de două ori – odată că folosesc sămânță românească, hibrizi obținuți în climatul de la noi, și, mai apoi, o parte din ei au câștiguri considerabile prin statutul lor de multiplicatori de sămânță Monsanto.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA