• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretul cu care fermierii pot învinge capriciile naturii: lucrările solului făcute în flux continuu

    Roxana Dobre -

    Lucrările solului în flux continuu par să fie secretul cu care fermierii pot ține piept secetei. O spune prof. dr. Valeriu Tabără, fost-ministru al agriculturii, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), care ne-a explicat ce lucări trebuie să facă fermierii pentru a evita pierderile provocate de temuta secetă. El apreciază că în această toamnă pentru unii fermieri va fi imposibil să semene rapiță dacă lucrările terenului nu au fost făcute corespunzător.

    “În această toamnă va fi imposibil să se semene rapiță în condițiile în care lucrările nu au fost făcute într-un flux continuu, adică: recoltat, dezmiriștit, aplicat îngrășăminte, eventual o lucrare mai profundă de scarificare, nu de arătură. După care urmează întreținerea arăturii și pregătirea patului germinativ în vederea semănării rapiței sau a orzului, orzoaicei de toamnă sau, de ce nu, chiar a grâului. Cui nu a făcut acest tip de lucrări îi va fi aproape imposibil să semene în această toamnă, de pildă, rapiță”, ne-a explicat fostul minstru.

    Valeriu Tabara

    Pe de altă parte, fluxul acesta continuu de lucări nu se poate face cu orice tip de utilaj, ceea ce presupune o dotare corespunzătoare a fermelor. “Eu aș spune ca în PNDR, în măsurile de modernizare a exploatațiilor agricole, o prioritate absolută ar trebui să o aibă aceste utilaje cu care să fie prelucrate terenurile în flux continuu. Este vorba de utilaje care să poată afâna solul, fie că este vorba de o adâncime superficială sau una mare, și care să permită conservarea apei sau acumularea apei chiar din cantități mai mici care cad 5-10 mm dar și capilaritatea solului și apa freatică poate să ajungă spre suprafață și să asigure anumite condiții pentru răsărirea unor plante. Dacă aceste lucrări nu s-au făcut corespunzător atunci sunt extrem de mari probleme pentru ceeea ce înseamnă tehnologia de toamnă”, mai spune Valeriu Tabără.

    Riscul pornește de la lucrări, indiferent de condițiile climatice

    Același lucru este valabil și pentru culturile de primăvară. Și atunci, dacă lucrările nu sunt făcute din timp, tot în flux continuu, rămân probleme legate de ce înseamnă calitatea arăturii.

    “Dacă ne uităm în acest an 2015, cele mai mari probleme s-au înregistrat în zonele și solele unde arătura s-a făcut în iarnă sau în primăvară, mai grav. Chiar în condițiile în care au fost precipitații, cum a fost partea de vest a Câmpiei Române, probleme tot au existat. De ce? Pentru că orice arătură sau o întârziere a lucrărilor solului pentru timpul de iarnă sau pentru primăvară înseamnă un risc care începe de la 50-60% în sus, indiferent de condițiile climatice ale anului următor”, ne-a mai spus fostul ministru.

    Periol și la excesul de precipitații

    Dacă apare exces de umiditate la fel se întâmplă același lucru pentru că nefâcându-se lucrările la timpul optim apare fenomenul de tasare a terenului, băltiri, de nenivelare corectă etc. Nu se asigură densitatea, rezerva de apă a solului care ar trebui să fie elementul de bază de la care se pornește practic tehnologia în primăvară”- Valeriu Tabără


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată