• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul din spatele ușilor închise de la Bruxelles. Laurențiu Baciu, LAPAR: Franța s-a bătut pentru fermieri și a obținut avansul de 70% din subvenții

    Gabriela Gimbășanu -

    Măsurile anunțate de către Comisia Europeană  după reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) au fost impuse de fermierii care au protestat în stradă, iar un aport esențial l-a avut ministrul agriculturii din Franța, care a impus ca plata avansului din subvenție să fie unul consistent. Dezvăluirea a fost făcută pentru Agrointeligența de către președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu.

    Foto-3

    Liderul LAPAR a discutat cu mai mulți lideri din agricultura europeană și, prin afilierea la ELO, a fost mereu informat, pas cu pas, despre tot ce s-a discutat luni la Bruxelles.

    ”La Consiliul de Miniștri, dat fiind faptul că a fost un an greu pentru toți fermierii din toată Europa, s-a stabilit plătirea unui avans de 70% din valoarea subvenției pe suprafață. Această măsură nu este meritul României, ci așa s-a stabilit în ședința Consiliului de la Bruxelles. Pentru faptul că vom primi 70% din valoarea subvenției trebuie să mulțumim ministrul Agriculturii din Franța (Stéphane Le Foll – foto jos, alături de Daniel Constantin – n.r.). Dacă vom primi 70% din valoarea subvenției putem spune că agricultorii au primit o gură de oxigen, dar nu suficientă pentru anul greu pe care îl traversăm. Toate informațiile pe care le avem referitoare la discuția de ieri le-am primit de la ELO”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.

    Fermierul băcăuan este nemulțumit că noi nu am propus măsura unui avans mai mare, așa că agricultorii români au avut noroc că au fost francezii mai destoinici, în timp ce ”noi am tăcut cuminței din gură și i-am lăsat pe alții să vorbească”.

    Problema secetei din România, trecută cu vederea în comunicările de la Bruxelles

    Mai mult, Baciu este ”fiert” că, în realitate, problema secetei din România nu apare nicăieri în comunicările oficiale.

    ”Sunt chiar foarte curios să aflu ce s-a decis referitor la situația noastră, a fermierilor afectați grav de secetă. Mâine la ora 14:30 ne întâlnim la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu ministrul pentru a discuta ce s-a decis la Consiliul de Miniștri și dacă cumva nu ne spune nimic, am de gând să-l abordez eu cu acest subiect. Subiectul principal de discuție din întâlnirea de mâine va fi despăgubirea fermierilor, când vom primi banii și mai ales cât vom primi. Mâine cred că vor fi prezenți la întâlnire doar cei din sectorul vegetal”, ne-a mai spus Baciu.

    De precizat că ministrul agriculturii a postat astăzi pe Facebook informația că ”atât noi, cât si Polonia, am prezentat situația generată de secetă, chiar dacă vorbim de o pierdere de venit care va putea fi calculată numai după închiderea anului financiar”. ”Am obţinut acordul de principiu al Comisiei, așteptăm acordul scris. Declarasem înainte de această reuniune că încercăm sa convingem Comisia să plătim până la sfarşitul acestui an o parte din despagubiri”, a mai spus Constantin.

    Și, totuși, despăgubirile…

    În aceste condiții, liderul LAPAR se arată nemulțumit că deși fermierii au început campania de toamnă, nu știu pe ce sprijin se pot baza. ”Trebuie să știm ce sumă de banii vom primi drept despăgubire pentru pierderile înregistrate din cauza secetei, pentru că, a veni la mine și a-mi spune că îmi dai 80%, eu mă simt obligat să te întreb 80% din cât, din cât am pierdut, sau 80% din cât poți tu să-mi dai?”, a mai spus Laurențiu Baciu.

    Problemele cu APIA din teritoriu persită. În continuarea fermierii sunt chemați ca să dea explicații și să aducă documente doveditoare. Mâine voi cere expres să se rezolve această problemă. Nu plec din București până nu primesc promisiunea că totul se va rezolva. Sunt chemați la APIA în special fermierii care lucrează suprafețe mici, aici sunt cele mai întâlnite suprapuneri, toate cauzate de normele ”tâmpite” despre care tot am spus că o să cauzeze grave probleme – Laurențiu Baciu, președinte LAPAR


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd