• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Organizațiile de fermieri, susținute printr-o contribuție voluntară obligatorie. ”Vom propune redirecționarea a 0,5 euro/ha din subvenția fiecărui beneficiar”

    agrointeligenta.ro -

    Organizațiile de fermieri din România sunt conștiente că soluția pentru a-și reprezenta membrii nu trebuie să fie la mila politicienilor. Hotărâți să se mobilizeze pentru a participa direct la dialogul civil purtat la Bruxelles, dar și pentru a angaja specialiști în legislație națională și europeană, liderii din agricultură ar putea achiesa și susține propunerea lui Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

    Modelul francez adus în România

    Fermierul francez face agricultură în România de peste 18 ani și spune că nu poate să nu facă o comparație între ce se întâmplă la noi și cum stau lucrurile în Hexagon. Spre exemplu, în Franța, fondurile mutuale s-au înființat de către fermieri pe cont propriu, în urma unei crize economice în care acest instrument a fost singurul care a sprijinit fermierii. ”Astăzi, aceste structuri sunt atât de bine organizate, încât nimeni nu își mai pune întrebări despre eficiența lor, despre importanța de a fi membru. La acel moment, însă, agricultorii au fost obligați să se înscrie, să participe cu sume modeste la acest instrument”, ne-a declarat Perrein, care lucrează circa 3.700 de hectare în Ialomița, la Mihail Kogălniceanu.

    Urmând modelul după care funcționează structurile din sectorul agricol francez, Arnaud Perrein le propune fermierilor introducerea unei cotizații obligatorii și voluntare. ”Este vorba despre o sumă mică pe care fermierul să o redirecționeze din subvenție către asociația pe care el o agrează. Cu alte cuvinte, cotizația ar fi obligatorie, dar voluntară, pentru că producătorul agricol decide  unde vor ajunge banii săi: poate fi LAPAR, Pro Agro sau Asociația Producătorilor de Porumb din România, la Asociația Apicultorilor, oriunde. Dacă apoi nu e mulțumit de cum este reprezentat de acea structură, anul următor bifează să dea banii către altă asociere”, explică Perrein.

    Ca și sumă, fermierul consideră că 0,5 euro pentru fiecare hectar de pământ lucrat ar acoperi cheltuielile asociațiilor din agricultură. Mai mult, ar fi și o sumă modică – mai puțin de trei lei. ”De la 10 milioane de hectare s-ar strânge 5 milioane de euro, bani care se vor împărți corespunzător cu numărul de membri care direcționează banii. Sunt sume suficiente și pentru a plăti cotizații la organizațiile mari de la Bruxelles, și pentru a plăti servicii de contabilitate specializată, dar și juriști și experți care să consilieze asociația, să participe la activitatea de reprezentare, pentru că nu este normal ca partea aceasta tehnică – a discuțiilor pe legislație, să fie făcută tot de către noi, de către fermieri, pentru că nu ne putem permite să avem specialiști care să ne asiste”, a precizat Arnaud Perrein destinația sumelor colectate de la fermieri.

    Se pare că ideea lansată de agricultorul din Ialomița este pe placul multor fermieri. Inclusiv președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, a declarat pentru Agrointeligența că ideea lui Perrein este una foarte bună, mai ales că banii vor ajunge către organizațiile care fac performanță și își văd de treabă. Mai mult, competiția creată între structuri va ridica nivelul de profesionalism și va obliga liderii să vină cu rezultate. Altfel, în anul următor, fermierul va opta să fie reprezentat de altă asociație.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte