• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mica Olandă de la Tâncăbești. Un bucureștean este singurul producător de bulbi bio din România

    Roxana Dobre -

    Din pasiune pentru flori, George Bunda, un bucureștean de profesie inginer a pornit în anul 2012 o afacere inedită, mai ales pentru un bărbat. În apropiere de Capitală, în localitatea Tâncăbești, el produce bulbi de flori, în special bulbi de lalele, zambile și narcise.

    De fiecare dată când se deplasa în afara țării, George Bunda obișnuia să aducă câțiva bulbi de flori la întoarcere. A iubit florile de când se știe, așa că pasul de a porni o afacere în domeniu a venit de la sine.

    “Se știe că olandezii tratează bulbii de flori astfel încât să producă doar în anul respectiv. Altfel nu ar mai fi rentabil să vândă milioane de plante. Eu am vrut să fac tocmai invers: să bucur oamenii an de an când înfloresc plantele. Am adus bulbi din toată lumea”, ne-a declarat cultivatorul.

    11227502_751649598314961_625301441476328795_n

    În plan –  o lalea care să-i poarte numele

    George Bunda a început producția de bulbi cu câteva fire, ajungând astăzi să pună anual pe piață peste 500 de mii de bulbi.

    “Prima dată am plantat într-o lădiță și când am văzut ce nebunie a ieșit m-am hotărât să fac asta în România. Și așa, de la 10 bulbi, am ajuns să producem peste 500 de mii de bucăți pe sezon. În prezent deținem 3 hectare în județul Călărași, dar avem zeci de flori și la Tâncăbești pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, soiuri ce se polenizează cu ajutorul bondarilor și dorim să încercăm încrucișări noi astfel să le putem “boteza” cu nume românești. Aș vrea să vorbim despre laleaua George Bunda sau Tâncăbești, nu știu, orice denumire, să ne impunem și noi. Să nu auzim numai de Roulette sau Black Parrot”, ne-a declarat producătorul.

    bulbi de flori in Romania

    Deși a lucra cu florile este o activitate frumoasă, munca nu este ușoară pentru George Bunda și echipa sa.

    “În România din păcate nu există această cultură a florilor în general și a bulbilor cu atât mai puțin. Tot ce am investit a fost din bani proprii pentru că fonduri europene nu există pentru acest sector. Când am întrebat de fonduri, doamna de la minister mi-a spus că nu are unde să mă încadreze, că nu a mai auzit de așa ceva”, ne-a mai povestit George Bunda.

    bulb de flaore

    Bulbii de la Tâncăbești NU sunt tratați să înflorească doar un an

    Bucureșteanul spune că alt principiu care l-a determinat să înceapă o astfel de afacere a fost că vrea să producă numai bio, bulbi care să nu fie tratați astfel încât să răsară decât un an.

    “Pentru mine a fost o mare provocare faptul că olandezii tratează chimic bulbii florilor ca să înflorească doar un an, ca să nu moară piața. Materialul săditor l-am luat inițial tot de la ei cu ceva ani în urmă și l-am înmulțit. Bulbii de la ei i-am aruncat ulteior, iar pe cei rezultați, numiți bulbili, i-am păstrat, i-am crescut și astfel acum vin și vând românilor bulbi care se și înmulțesc, pe lângă faptul că înfloresc garantat”, ne-a mai declarat cultivatorul.

    Afacerea cu bulbi a prins teren încet, dar sigur

    Cultivatorul bucureștean spune că deocamdată afacerea nu i se pare profitabilă întrucât în România încă este bine împământenită concepția că bulbii trebuie să provină din Olanda.

    “Momentan, când spunem lalele toată lumea se gândește la Olanda, ceea ce nu este neapărat greșit, dar trebuie să putem privi și mai departe de atât. Sunt persoane care preferă să cumpere de acolo, să plătească transportul în loc să accepte că și la noi în țară se pot face lucruri bune. E foarte greu să te lupți cu o schimbare majoră de concepții dar nu imposibil. De aceea eu vreau să îi sprijin pe cei care vor să facă o astfel de investiție. Sunt dispus să le furnizez toate secretele mele și să le pun la dispoziție toate cunoștințele pe care le-am acumulat în domeniu”, ne mai spune plin de optimism cultivatorul.

    11958302_833130470088436_2907646002583394762_o

    Perseverența lui George Bunda s-a resimțit progresiv și în piață astfel că pe lângă micii pasionați de flori, a câștigat ca și clienți și sere, grădini botanice sau chiar instituțiile care amenajează spațiile verzi.

    “Am decorat o mică parte din Grădina Botanică de la Jibou. De asemnea, am avut o colaborare la Primăria Mircea Vodă din Constanța. Este o investiție pe termen mediu care poate fi recuperată, zic eu, pesimist în cinci ani, optimist în 3 ani. Inițial am avut drept clienți numai mici pasionați de flori dar cu timpul au început să se trezească și grădinile botanice sau ADP-urile”, ne-a mai împărtășit George Bunda.

    El spune că momentan lucrează la un proiect inedit cu care vrea să își surprindă clienții fideli. “Am făcut niște lalele speciale pe care urmează să le și botez. De mare ajutor mi-au fost și bondarii care m-au “ajutat” cu polenizarea. Astfel că a ieșit o lalea pe care eu o asociez cu bujorii, în sensul că au petalele la fel de bogate. Bineînțeles că proiectul a necesita și o colaborare cu ingineri horticultori. Am o echipă tânără și foarte pasionată”, ne-a mai spus cultivatorul.

    11990403_835515336516616_3362426107537524899_n

    Solul din România i-a creat dificultăți

    George Bunda spune că lalele, dar și zambilele sau narcisele sunt flori fără mari pretenții însă solul mai tare din România i-a dat mari bătăi de cap cultivatorului.

    “La început ne-am aventurat să recoltăm bulbii cu o mașină specială olandeză în care investisem mii de euro. Atunci am avut surpriza să ni se rupă cuțitele de recoltare în pământul tare de la noi. Se știe că în Olanda pământul este precum puful. Plantele nu sunt pretențioase, doar solul ne-a ridicat probleme. În plus o investiție ar trebui făcută și în utilaje de spălare și uscare a bulbilor. Aceștia se plantează la 10 cm adâncime, 10 cm distanța dintre plante. Trebuie udate o singură dată la plantare”, ne-a explicat producătorul de bulbi.

    La ”ferma” de la Tâncăbești, George Bunda produce totul în sistem ecologic pentru că nu tratează chimic viitoarele flori. Le ajută doar cu gunoi de grajd pe care îl ține înainte timp de doi ani pentru că, în cazul în care ar fi proaspăt, ar ”arde” bulbii în formare. Un alt secret este rotația culturilor – la care antreprenorul ține cu sfințenie, și un mic truc pe care l-a descoprit pe parcurs. “Când tăiem floarea trebuie să avem grijă să înlăturăm numai cupa și să lăsăm tija și frunzele. Această lucrare o facem prin luna mai, iar planta rămâne așa până la 15 iulie, cel mai devreme când se află la maturitate. Astfel bulbul se poate hrăni din partea aeriană a plantei. Se lasă frunzele până ce ele se usucă după care se scoate bulbul care va avea încă doi bulbili (copilași) care se separă. Aici intervine și rolul mașinii de sortat și etichetat în cazul nostru care lucrăm cu cantități mari și comercializăm”, explică George Bunda.

    La ferma de flori din Tâncăbești, bulbii se păstrează într-un mediu răcoros, cu temperaturi între 15 și 20 grade, neapărat uscat și ventilat. ”Trebuie evitată umezeala pentru că există riscul ca bulbii să încolțească. Ei sunt păstrați până pe 15 august când putem deja să îi comercializăm. Prețul mediu cu care pleacă de la noi este de un leu pe bucată”, ne-a mai spun cultivatorul.

    Pasiunea lui George Bunda pentru flori nu se oprește la producția de bulbi, după cum mărturisește. Vrea să creeze flori noi, din ce în ce mai spectaculoase, acum concentrându-și atenția pe kale sau amaryllis.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte