• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profesorul căruia nu-i este rușine să vândă în piață: ”De la porumbul dulce am un profit de 5.000 de lei/ha”

    agrointeligenta.ro -

    Salariul mic de profesor, dar mai ales pasiunea pentru viața la țară au făcut ca Gabriel Corodeanu să nu dea uitării munca pământului. A crescut la țară, prin partea Tecuciului, mai exact din satul Berheci, comuna Gohor, iar acum își împarte viața între orele la un liceu din Bacău și munca la câmp.

    Tânărul de 33 de ani predă la Liceul sportiv din Bacău, însă, în particular, este agricultor. Lucrează pământul socrilor din comuna băcăuană Tamași și spune că este mulțumit cu câștigul obținut. ”Am tot căutat pe internet o soluție să fac bani. Așa am dat de porumbul zaharat. Investiția este destul de mare, cam 5.000 de lei pe hectar, din care numai samânța mă costa cam 2.000 de lei kilogramul, la care se adaugă și alte lucrări suplimentare față de porumbul normal, în sensul că acesta trebuie copilit manual de două ori”, le-a povestit Gabi Corodeanu jurnaliștilor de la Deșteptarea.

    Fermierul băcăuan cultivă cu succes doi hibrizi de porumb zaharat – unul timpuriu, adus din Franța, și celălalt olandez. Și asta după ce, inițial, a testat nu mai puțin de 14 hibrizi.

    I-au furat gardul electric

    E un tânăr curajos și, cu toate greutățile, nu a dat înapoi, nici în fața mistreților care, an de an, îi produc pagube însemnate, și nici măcar în fața ”dăunătorilor” cu două picioare.

    „Am investit, anul trecut, vreo 4.000 de lei într-un gard electric, care cuprinde un dispozitiv ce emite impulsuri electrice, inclusiv o sârma specială, practic, niste izolatori dispuși pe niste pari bătuți din 10 în 10 metri. Astfel, aparatul, conectat la un soi de baterie, emite niste impulsuri electrice care descurajează animalele sălbatice. Din păcate, la vreo doua săptămâni după ce am instalat gardul, mi-au fost furate și aparatul și acumulatorul. «Norocul» este că mistreții au instinctul de autoapărare și nu mai dau în acele zone”, explică tânărul fermier.

    Utilaje din bani europeni

    Pentru a-și susține afacerea în agricultură, profesorul-fermier a accesat, cu o rudă, Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. S-a împrumut și de la bancă și, cu banii toți grămadă, și-a cumpărat utilajele de care avea nevoie la fermă.

    Porumb irigat pentru o recoltă bogată

    Acum muncește liniștit pământul și își poate face calcule clare de profit. Astfel, la porumbul zaharat –  pe care îl cultivă pe cinci hectare, el spune că dacă investește 5.000 de lei pe hectar, scoate din vânzarea recoltei 10.000 de lei, în condițiile de cultură în câmp. Dacă ar iriga prin picurare, atunci i-ar crește profitul, dar acum are irigație doar prin aspersie și, cum ia apă dintr-un pârâu, nu are mereu sursă sigură. ”A trebuit sa fac doua fântâni, in care am investit 12.000 de lei, dar le-am amenajat destul de târziu anul asta”, mai spune Gabi Corodeanu.

    Desfacerea porumbului zaharat este asigurată prin piețe și în rândul comercianților care dețin aprozare în Bacău, dar și în marile orașe.

    Porumbul este valorificat angro la prețuri cuprinse între 0,50 și 0,60 bucata, iar en detail cu 1 leu. Nu se sfiește să vândă personal la tarabă. „Nu este o rușine, eu mă trag de la țară, am la bază Liceul Agricol. În plus, vacanțele mi le-am petrecut la ferma de acasă. În agricultură pot să câștigi cinstit un ban fără sa depinzi de factorul politic”, încheie Gabi Corodeanu.

    Foto: Deșteptarea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale