• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamentele viței de vie se respectă cu sfințenie în Ungaria. Ce schemă aplică viticultorul Istvan Varkoly pentru a-și proteja podgoria

    Gabriela Gimbășanu -

    Vița de vie este o cultură sensibilă la buruieni, boli și dăunători și necesită tratamente specifice care să o ajute să facă față condițiilor de mediu. Tocmai din aceste motive, viticultorii cu experiență știu că nu pot se pot abate de la planul de tratament și, cel mai important, nu pot face rabat de la calitatea produselor folosite.

    În Ungaria, una dintre podgoriile vizitate în cadrul deplasării organizate luna aceasta de compania Syngenta, am avut ocazia să îl întâlnim pe Istvan Varkoly, un viticultor care deține 7 hectare de viță de vie în regiunea viticolă Tarcal și cultivă soiurile Furmint, Furunză de Tei (Harslevelu) și Muscat galben. Vița de vie a fost plantată în 1999, iar distanța de plantare folosită a fost de 2,2 metri între rânduri și 1 metru între plante pe rând.

    4

    Recoltează mai puțin, dar calitate premium

    De pe cele 7 hectare, familia Varkoly recoltează anual 30 tone de struguri. Nu e o producție record, dar cu soiurile folosite și cu calitatea rezultată, viticultorul spune că este mai mult decât mulțumit. Astfe, din recolta totală, 10 tone intră în propria unitate de procesare, iar restul de 20 tone se vinde direct către marile firme producătoare de vin.

    ”Ne dorim să producem struguri de bună calitate, nu ne concentrăm niciodată pe cantitate. Producția mai mică îți asigură un vin foarte calitativ. Lăsăm decât un kilogram de struguri pe fiecare butuc de plantă, niciodată mai mult, pentru că, dacă ai mulți struguri pe butuc planta se contrează să-i facă pe toți mari, dar o mare parte din proprietățile de esență ale boabei de strugure se pierde. Două treimi din producția pe care o obținem aici merge în vânzare directă către alte firme producătoare de vin, iar din restul producție facem vin, pe care încercăm să-l vindem în întreaga lume. Scopul principal le care ni l-am fixat de ceva timp este să ajungem la nivelul la care să reușim să ne procesăm noi întreaga producție de struguri obținută de le cele 7 hectare”, a declarat pentru Agrointeligența Istvan Varkoly, cel care se ocupă de afacerea familiei.

    0,50 euro kilogramul de struguri

    Pentru un kilogram de struguri pe care îl vinde la procesare, viticultorul Istvan primește aproximativ 0,50 euro. ”La un așa preț este foarte greu să te menții profitabil într-o astfel de afacere. Tocmai de aceea, să reușeti să îți procesezi întreaga producție este cea mai eficientă soluție pe care o poți aplica pentru a deveni cu adevărat profitabil. Dar procesarea implică și posibilitatea de a susține finaciar un marketing puternic”, ne-a explicat viticultorul maghiar, despre cât de importantă este procesarea.

    Colaborarea cu Syngenta a început în urmă cu 7 ani

    De mai bine de 7 ani viticultorul Istvan lucrează cu compania Syngenta în ceea ce privește asigurarea necesarului de substanțe pentru protecția plantelor. ”Avem o legătură puternică cu cei de la Syngenta și vreau să cred că atât eu ca viticultor, cât și compania, ambele părți am avut doar de câștigat din acest parteneriat. Întodeauna folosesc produsele exact așa cum îmi indică specialiștii companiei Syngenta. În decursul acestui an am efectuat 8 tratamente doar cu produsele Syngenta destinate protecției vițeie de vie. Ultimul tratament nu era necesar, dar l-am aplicat pentru siguranța mea”, ne-a vorbit Istvan Varkoly despre colaborarea pe care o are cu compania Syngenta.

    3

    Prima aplicare cu Thiovit Jet și Bravo 500

    Planul de tratament pentru cultura de viță de vie este stabilit împreună cu specialistul companiei Syngenta, iar în Ungaria cea care este responsabilă de relația cu viticultorii este Eva Nadudvari. ”Am stabilit împreună planul de tratament și am început cu prima aplicare la începutul lunii mai. În această perioadă vița de vie avea deja formate frunzele, iar vița de vie avea o înălțime de 20 cm. În această fază a facut o soluție pe bază de Thiovit Jet și Bravo 500. Pentru un hectar am folosit 5 kg de Thiovit Jet și 2,5 litri de Bravo 500. În total am pulverizat 300 litri de soluție”, ne-a vorbit Istvan Varkoly despre primul tratament pe care l-a aplicat viei.

    A doua aplicare cu Thiovit Jet, Topas 100EC și Ridomil Glod MZ

    Pentru al doilea tratament a fost utilizată o soluție compusă din trei produse diferite, toate comercializate de compania Syngenta. ”Al doilea tratament l-am aplicat la mijlocul lunii mai, atunci când florile au început să se dezvolte, iar soluția folosită a fost compusă din Thiovit Jet, Topas 100 EC și Ridomil Gold MZ. Pentru un hectar am folosit 4 kilograme de Thiovit Jet, 0,3 litri și Ridomil Glod MZ 2,5 kilograme. Am pulverizat o cantitate totală de 300 litri. Motivul pentru care la acea perioadă am ales să introduc Topas a fost legat de faptul că, în acea perioadă a plouat ceva mai mult și riscul de aparție a făinării era iminent”, ne-a explicat Istvan care au fost produsele și cantitățile pe care le-a folosit pentru ce de-al doilea tratament.

    5

    A treia aplicare cu Thiovit Jet, Dynali și Pergado F

    Al treilea tratament a fost tot o combinație de trei soluții diferite, utilizate în cantități diferite. ”Cel de-al treilea tratament l-am aplicat la sfârșitul lunii mai, atunci când vița de vie începuse să înflorească. La acea vreme am facut o soluție din Thiovit Jet, Dynali și Pergado F. Pentru un hectar am folosit 4 kilograme de Thiovit Jet, 0,65 litri de Dynali și 2,5 kilograme de Pergado F. Volumul total de soluție aplicată a fost de 500 litri”, ne-a spus viticultorul, care au fost soluțiile pe care le-a utilizat pentru cel de-al treilea tratament.

    A patra aplicare cu Thiovit Jet, Dynali și Pergado F

    Cel de-al patrulea tratament aplicat culturii de viță de vie s-a realizat la începutul lunii iunie și au fost utilizate aceleași trei substanțe în aceleași proporții. ”Pe 9 iunie am aplicat cel de-al patru-lea tratament, atunci când vița de vie începuse să formeze boabele de struguri. Pentru acest tramanet, am utilizat la hectar, 4 kilograme de Thiovit Jet, 0,65 litri de Dynali și 2,5 kilograme de Pergado F. În total cantitatea de soluție aplicată a fost de 500 litri. Am menținut aceași cantitate de soluție aplicată deoarece riscul de contaminare la vița de vie este extrem de accentuat în această perioadă de dezvoltare”, a adăugat Istvan Varkoly.

    A cincea aplicare cu Thiovit Jet, Topas 100 EC și Quadris Max

    Pentru cel de-al cincilea tratament s-a utilizat o soluție din trei substanțe diferite, tratament care a fost aplicat atunci când bobul de strugure avea dimensiunea unui bob de mazăre. ”Am aplicat cel de-al cinci-lea tratament pe 24 iunie, atunci când bobul de strugure avea dimensiunea unui bob de mazăre și am folosit Thiovit Jet, Topas 100 EC și Quadris Max. Pentru a trata un hectar am folosit 4 kilograme de Thiovit Jet, 0,3 litri de Topas 100 EC și 2 litri de Quadris Max. În total am administrat 500 litri de soluție”, a adus precizări viticultorul din regiunea Tarcal.

    A șasea aplicare cu Thiovit Jet, Topas 100 EC și Neoram 37.5 WG

    Tratamentul cu numărul șase a fost aplicat la începutul lunii iulie, când cantitatea totală de precipitații ce a căzut în regiunea Tarcal a fost de 16 mm/m² și a plouat un număr total de 8 zile. ”Nivelul de precipitații din luna iulie m-au determinat să îmi iau măsuri suplimentare de protecție, așa că pe 7 iulie am efectuat un tratament cu Thiovit Jet, Topas 100 EC și Neoram 37.5 WG. Pentru un hectar am folosit 4 kilograme de Thiovit, 0,3 litri de Topas și 1,75 kilograme de Neoram. Cantitatea totală de soluție pulverizată a fost de 500 litri. La o așa cantitate de precipitații nu se rentează să folosești produse cu acțiune sistemică”, ne-a spus Istvan Varkoly ce soluții a folosit pentru tratamentul aplicat la începutul lunii iulie.

    A șaptea aplicare cu Thiovit Jet, Topas 100 EC și Chorus 50 WG

    Cea de-a șaptea aplicare a tramanetului s-a efectuat pe data de 21 iulie. ”Pentru ce-a de-a șaptea aplicare am folosit, pentru un hectar 4 kilograme de Thiovit Jet, 0,3 litri de Topas 100EC și 0,75 litri de Chorus. Motivul principal pentru care am introdus Chorus în soluția de stropit a fost, pentru faptul că noi producem, în principal vinuri seci și această soluție este foarte eficientă pentru combaterea mucegaiului nobil (botrytis) și din această cauza am adăugat și această soluție. Cantitatea totală de soluție pulverizată a fost de 500 litri”, și-a motivat alegerea viticultorul din regiunea Tarcal.

    A opta aplicarea cu Thiovit Jet și Neoram 37.5 WG

    Deși cel de-al optulea tramanet nu mai era necesar, totuși Istvan Varkoly l-a aplicat pentru că nu și-a dorit să-și riște întreaga producție de struguri de anul acesta. ”Era destul de vizibil faptul că vița de vie nu ar mai avea nevoie și de cel de-al optulea tratament, dar am decis să-l aplic pentru că nu eram sigur dacă rapănul frunzelor se va răspândi. Așa că nu am riscat și am facut o soluție din 4kg/ha de Thiovit și 2,5 kg/ha de Neoram 37.5 WG. În total am aplicat 500 litri de soluție”, ne-a vorbit Istvan Varkoly despre tratamentul preventiv pe care l-a aplicat la sfârșitul lunii iulie.

    12-14 zile distanța între tratamentele aplicate

    Intervalul de timp în care aplici tratamentele este la fel de important precum sunt soluțiile pe care alegi să le folosești. ”Așa cum puteți remarca am încercat împreună cu viticultorul Istvan să păstrăm o perioadă de 12-14 zile repaus între tratamente, asta și în funcție de cum ne-au permis condițiile climatice. Puteți vedea că ultimul tratament aplicat a fost pe 31 iulie, iar recoltatul a început în luna septembrie. Diferența dintre ultimul tratament aplicat și recoltat este de o lună, o perioadă de timp suficient de lungă pentru a nu rămâne nici un reziduu de substanță chimică. Tratamentele aplicate sunt 100% fungice, Istvan nu a aplicat insecticide de mai bine de 5 ani”, concluzionează Zoltan Varga, expertul companiei Syngenta, Ungaria.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”