Creșterea animalelorSurse de finanţare

Agricultura de succes, făcută și de fermierii mici. O familie din Sibiu a pus pe picioare o fermă de vaci cu fonduri europene

În urmă cu câțiva ani, familia Lazăr a considerat că agricultura este o afacere bună pentru creșterea veniturilor familiei și pentru un trai decent. Mai ales, într-o zonă ca Valea Hârtibaciului, județul Sibiu, în care lipsa locuri de muncă și a investițiilor este destul de acută, chiar dacă una dintre cele mai frumoase zone ale Transilvaniei. Cu pași mici dar siguri, Felicia Lazăr și-a sporit numărul animalelor din ogradă și apoi a reușit și achiziționarea utilajelor necesare producerii hranei pentru ferma de vaci. De mare ajutor i-au fost și fondurile europene de unde a obținut finanțare de 7.500 de euro.

Proiect îndrăzneț făcut prin intermediul GAL-ului Microregiunea Hârtibaciu

În 2013, Felicia Lazăr și fiul său, Alexandru Toader Lazăr, au depus un proiect privind extinderea fermei de semi-subzistență, în cadrul Măsurii 141. Răspunsul a fost pozitiv și au primit o finanțare de 7.500 de euro. Până acum, au încasat o tranșă de 1.500 de euro. Suma nu este una foarte mare, însă au reușit să folosească banii pentru achiziția de utilaje. Ferma familiei Lazăr numără zece vaci de lapte și un taur, la care se adaugă utilajele achiziționate în ultima vreme.

“Agricultura nu este o investiție sigură și este nevoie de foarte multă muncă”

Pe lângă animale și utilaje, familia Lazăr a amenajat în curte și o anexă pentru depozitarea furajelor. „A fost destul de greu la început, deoarece ne-am confruntat cu lipsa fondurilor pentru achiziția utilajelor. Accesarea banilor de la GAL a constituit o mică parte din sumele pe care le-am investit în ultimii ani. Agricultura nu este o investiție sigură și este nevoie de foarte multă muncă. Nu avem prea multe variante de venituri în comuna noastră. Totodată, subvențiile pe care le primim nu sunt mari, însă sunt de ajutor“, povestește Felicia Lazăr.

Lucrează aproape 30 de hectare pentru a întreține animalele

O altă problemă cu care s-au confruntat fermierii din Valea Hârtibaciului a fost lipsa terenuri pentru pășunat sau faptul că suprafețele de teren nu sunt comasate. În acest moment, familia Lazăr lucrează aproape 30 de hectare, atât proprietate a familiei, cât și în arendă. Din păcate, și ei au dificultăți în ceea ce privește comercializarea laptelui, mai ales că prețul oferit de angrosiști este foarte mic. Cu toate acestea, familia Lazăr are o ambiție de fier în ceea ce privește continuarea afacerii. Pentru ca ferma să devină un mare succes familia depune eforturi și pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în agricultură și zootehnie. De altfel, în această perioadă, Felicia Lazăr urmează un curs de administrare a afacerii, finanțat tot din fonduri europene.

Sursa: Mesagerul de Sibiu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu