• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bani pentru fermele de porci și de păsări: Ce rol joacă discuțiile purtate la București cu unul dintre ”greii” de la Bruxelles

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii români au avut ieri ocazia să discute față în față cu unul dintre cei mai puternici oameni de la Bruxelles. Pentru Ministerul Agriculturii, este oportunitatea de a solicita și argumenta introducerea în noul PNDR a două măsuri de care fermele de porci și fermele de păsări au mare nevoie.

    Directorul general al DG Agri, Jerzy Bogdan Plewa se află, începând de ieri într-o vizită oficială în România pentru a discuta cu fermierii care sunt principalele probleme pe care aceștia le întâmpină, pe de o parte în ceea ce privește accesarea de fonduri europene și pe de altă parte care sunt principalele neajunsuri generate de schemele de plăți directe.

    ”Au fost mai multe întâlniri la Ministerul Agriculturii de astăzi (ieri – n.r.) de dimineață, pe câteva teme importante. În primul rând ne bucurăm de vizita directorul general de la DG Agri cu care am discutat vizavi de situația Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, 2014-2020, despre problemele de pe plățile directe, pe axa 1, o discuție ma mult decât constructivă. După care și fermierii au avut ocazia să interacționeze cu reprezentanții Comisiei Europene”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    România a notificat CE pentru modificarea PNDR 2014-2020

    Șeful de la MADR a ținut să sublinieze faptul că, l-a anunțat chiar și pe directorul general DG Agri asupra intenției România de a solicita o modificare a actualului PNDR.

    ”În discuția cu directorul general de la DG Agri am remarcat faptul că ne sunt apreciate progresele pe care le-am înregistrat în ceea ce privește absorbția fondurilor europene din PNDR 2007-2013. Există un plan de acțiuni pe care l-am prezentat Comisiei cu ceva timp în urmă și după mulți ani am început să ne respectăm angajamentele. Am informat Comisia că intenționăm ca în perioadă următoare să cerem o modificare de program”, ne-a spus ministrul Agriculturii, despre intențiile țării noastre.

    Se vor introduce măsurile de bunăstare

    Principalul motiv pentru care MADR solicită Comisiei Europene o modificare a programului etse legat de faptul că, se dorește introducerea, începând din 2016 a măsurilor de bunăstare la păsări și porci.

    ”Programul din România funcționează foarte bine, avem deja deschise 10 măsuri, 1,6 milarde de euro la dispoziție. Vrem să modificăm programul în primul rând pentru a introduce măsura de bunăstare pentru porc și pasăre. Vom avea o nouă sesiune în anul 2016 așa cum ne-am angajat în fața fermierilor. Al doilea motiv pentru care vrem să modificăm Programul Național de Dezvoltare Rurală se referă la infrastructura de irigații, acea infrastructură care nu a fost prinsă în Studiul Băncii Mondiale. Vrem să dăm posibilitatea tuturor să aplice pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații”, a adăugat șeful de la MADR.

    S-au purtat discuții și pe sprijinul cuplat

    Comisia Europeană a cerut o serie de solicitări suplimentare în ceea ce privește sprijinul cuplat, solicitări la care MADR se angajează să răspundă cât mai prompt.

    ”Am discutat și despre plățile cuplate, pentru că au fost câteva solicitări suplimentare pe care le-a cerut Comisia Europeană. Ne-am angajat că vom transmite în cel mai scurt timp răspunsul la toate solicitările, pentru a putea face plățile către fermieri în perioada imediat următoare. România a notificat Comsia Europeană la 1 august 2015, au avut loc tot felul de discuții și acum au venit solicitări suplimentare din partea CE, pentru a explica mai bine anumite măsuri și ne-am angajat că vom face acest lucru în cel mai scurt timp posibil”, ne-a spus Daniel Constantin, care au fost motivele pentru care s-a abordat și subiectul plăților cuplate.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordonanță de Urgență: Fermierii care nu-și mai pot amâna creditele la bănci Ministrul Florin Barbu: Creditul Fermierului și Creditul Agricol vor fi disponibile din 15 februarie LANDE: finanțare fără bătăi de cap pentru fermieri!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte