• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigarea prin picurare la porumb – care sunt avantajele folosirii acestei tehnologii față de irigarea prin aspersie

    Roxana Dobre -

    Irigarea porumbului este soluția pentru obținerea unor recolte foarte bune chiar și în cei mai dificili ani. De cele mai multe ori, fermierii care investesc în tehnologii de udare la această cultură agricolă aleg irigarea prin aspersie, așa-numitele aripi de ploaie. Specialiștii susțin însă că la porumb se poate ajunge la rezultate mai bune cu cheltuieli mai mici folosind echipamentele pentru irigarea prin picurare.

    ”La irigarea în cultura mare, soluțiile pot fi numai două: prin aspersie sau prin picurare. Fără îndoială, irigarea prin aspersie este recomandată pentru cultura mare, însă, în cazul porumbului în practică apar probleme de exploatare. Porumbul este o cultură de talie înaltă, iar aspersorul trebuie întotdeauna să fie montat cel putin câțiva centimetri deasupra plantei. Vorbim în primele faze ale culturii de un metru, apoi de doi metri, chiar de trei metri înălțime. Cei care au irigat cel puțin o dată în acest mod cunosc această problemă și îmi dau dreptate”, a declarat pentru Agrointeligența ing. Constantin Hada, Sales Manager la compania NaanDanJain.

    irigarea porumbului

    Soluție ideală pentru agricultorii cu sursă limitată de apă

    În ciuda tuturor acestor ”minusuri”, aripile de ploaie rămân în continuare cele mai solicitate sisteme de irigații de către fermierii din cultura mare. Și, totuși, companiile de profil încearcă să schimbe gândirea agricultorilor români. ”De câțiva ani, încercăm să-i provocăm pe fermieri la un pariu: irigarea prin picurare la porumb! Pentru cei care au sursa de apă limitată este o soluție excelentă, cu rezultate la fel de bune ca în cazul irigării prin aspersie și cu economie mare de apă și energie”, ne explică reprezentantul NaanDanJain.

    Avantajele irigării prin picurare la cultura de porumb

    – Eficiență ridicată în folosirea apei și a fertilizanților;
    – Uniformitate crescută la distribuția apei, inclusiv pe marginea solelor;
    – Nefiind nevoie de o presiune mare de pompare a apei, se reduce costul energiei;
    – Sistemul nu este afectat de vânt și poate fi folosit în orice moment al zilei;
    – Se reduc buruienile dintre rânduri;
    – Se reduce riscul de boli foliare;
    – Producții mai mari cu până la 25% prin distribuirea uniformă a apei și o fertilizare eficientă.

    Instalația de picurare la porumb se montează după ce planta a răsărit și este stabilizată, dar se poate folosi și pentru a ajuta germinarea semințelor, după următoarea schemă*:

    Germinare – 400 (m3/ha)

    Formarea rădăcinilor – faza 1 (4 zile după germinare) – 400 (m3/ha)

    Formarea rădăcinilor – faza 2 (8-10 zile după germinare) – 400 (m3/ha)

    *Doar în cazul terenului uscat. Toată cantitatea specificată se distribuie la o singură udare.

    Montarea sistemului de irigat

    Se estimează că la o cultură de porumb, într-un an normal, este nevoie de o cantitate de circa 4.500 de metri cubi de apă la hectar folosind acest tip de sistem de irigare.

    Există mai multe metode de montare a sistemului de irigat în funcție de suprafață, de tipul solului, de relief și de tehnologia de cultură. Se merge însă mai ales pentru o linie de furtunuri care să deservească două rânduri de cultură.

    Clipboard01

    Instalarea sistemului de irigat se face cu un echipament special, atașat în spatele unui tractor. Furtunul este securizat la capătul parcelei, iar apoi este tras de-a lungul câmpului, printre rândurile de porumb. Astfel, cu doar doi oameni și un singur tractor, într-o zi se pot instala sisteme care să acopere 30 de hectare, iar pentru suprafețe mai mici se recomandă instalarea manuală.

    Un avantaj major al sistemului de irigații prin picurare este posibilitatea de a aplica direct la rădăcină și fertilizanții necesari plantei, așa cum sunt azotul, fosforul sau potasiul.

    Pentru a preveni blocajele, se recomandă folosirea/testarea o dată pe lună a performanței echipamentului, iar o dată pe sezon, o curățare specifică, ambele putând fi făcute de fermier fără asistența companiei.

    Înainte de recoltare, sistemul de irigare prin picurare este adunat de pe câmp cu ajutorul unui echipament special reprezentant mai ales de o rolă uriașă acționată fie manual, fie mecanic, pentru a rula furtunul.

    Consider că nu ar trebui sa existe suprafețe neirigate fie ele și de 1-2 hectare. Investiția într-un sistem de irigare întotdeauna va fi rentabilă. Ca și în 2012, în 2015, cei care au avut posibilitatea să irige și au făcut-o au avut numai de câștigat. Bravo lor!” – ing. Constantin Hada, Sales Manager la compania NaanDanJain


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar