• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Studiu Casa de avocatură Ionescu și Sava: Incertitudinea cadastrului național va avea repercusiuni asupra accesului la finanțare al fermierilor români

    agrointeligenta.ro -

    Cadastrul național este o realitate incertă, prea puțin dezbătută în spațiul public – dar cu multiple implicații la nivelul posibilităților de dezvoltare al unui sector – cheie al economiei locale, sectorul agricol – arată o analiză a Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

    Astfel, corecta identificare a proprietarului de teren agricol și a suprafeței terenului deținut are și va avea multiple implicații la nivel de investiție în agribusiness – între cele mai relevante numărându-se acordarea de finanțare, includerea în cooperative, facilități fiscale sau acordarea de subvenții. Conform afirmațiilor Ministrului Agriculturii, începând cu 2020 și România va trebui să treacă la plata unică pe fermă, astfel încât, pentru ca acordarea plății săă fie posibilă, terenul va trebui să fie intabulat.

    “Deși în prezent ar trebui să ne aflăm în perioada de informare conform timeline-ului propus în luna aprilie, cu ocazia lansării proiectului cadastrului național, Ministerul Dezvoltării nu a mai comunicat public pe această temă, și nu primim din piață semnale că implementarea a început. Orice întârziere în demararea efectivă a activității de cadastrare nu poate rezulta în altceva decât măsurători pripite, înregistrări greșite, goana către termene limită impuse de Uniunea Europeană, goană în care este sacrificată corectitudinea datelor de pe teren”, declară Diana Turturica, avocat asociat în cadrul Ionescu și Sava.

    Chiar și în cadastrarea la cerere, apar nenumărate probleme legate de corecta identificare și măsurare, arată analiza Casei de Avocatură Ionescu și Sava. În practică, au apărut situații în care parcele întregi “au dispărut” la cadastrare – iar acest lucru se explică prin faptul că legislația care stabilește metoda de măsurare s-a modificat de câteva ori fața de momentul la care a fost emis titlul de proprietate; de asemenea, evoluțiile tehnologice au condus la o mai mare acuratețe în măsurare, nemaifiind posibilă o raportare la suprafețele din titlul inițial.

    Intabularea

    Întrucat era în avantajul ministerelor, consideră reprezentanții Casei de Avocatură Ionescu și Sava, fermierii nu au beneficiat de informare în spațiul public nici pe tema intabulării – formalitate complementară cadastrului și în absența căreia măsurătorile rezultate din cadastru nu sunt foarte utile; cadastrul presupune măsurarea terenului, în timp ce intabularea presupune înregistrarea în cartea funciară a datelor proprietarului de teren și ale terenului; practic, fără această evidență, demersurile de cadastrare ar rămâne fără finalitate.

    Analiza Ionescu și Sava arată că, în practică, există erori și în formalitățile de intabulare – iar fermierii care au îndoieli față de cele înscrise în încheierea de intabulare sunt îndreptățiți să le adreseze unui specialist cât mai curând după obținerea documentelor, astfel încât, eventuale erori să nu fie identificate în faze prea tarzii, precum cea a depunerii cererii de finanțare.

    “Așadar, în așteptarea cadastrului național, mulți fermieri sunt lipsiți de acces la multe beneficii pe care le-ar avea în urma clarificării situației terenului în care doresc să investească”, declară Diana Turturica.

    Despre Casa de Avocatura Ionescu și Sava

    Primii 10 ani cu dreptul în avocatura de business. Casa de Avocatura Ionescu și Sava a fost înființată în 2005 de o echipă de avocați cu experiență în cadrul unora dintre firmele de avocatură de renume din România. Într-un timp relativ scurt, Ionescu și Sava a câștigat o reputație solidă pe piața avocaturii din România, prin servicii juridice de calitate, înțelegere profundă a nevoilor și business-ului clienților, prin disponibilitate și eficiență.

    De la înființarea sa, Ionescu și Sava a asistat și continuă să asiste clienți de primă mărime cu activitate în domenii precum industria farmaceutica, auto, bănci și servicii financiare, dezvoltare imobiliară sau producție industrială. În portofoliul de clienți Ionescu și Sava se regăsesc companii precum Mercedes-Benz, Novartis, Angelini, Grupo Lar. Ariile de expertiză ale echipei includ litigii, insolvență, drept fiscal, drept bancar, dreptul concurenței, fuziuni și achiziții.

    Ionescu și Sava este membră în cadrul Alliance of Business Lawyers, o rețea internațională de prestigiu, ai cărei membri sunt firme de avocatură din întreaga lume (peste 700 de avocați și 51 de birouri în 32 de țări) – care permite companiilor acces la consiliere juridică la nivel internațional. În 2013, Casa de Avocatura Ionescu și Sava a fost desemnată de prestigioasa publicație britanică Acquision International „Firma Anului în Dreptul Concurenței” (Competition Law – Firm of the Year – Romania).

    Mai multe informații pe: www.ionescusava.ro

    Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați: Olga Sanda, telefon: 0726.363.468, e-mail: olga@bdce.org


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA