• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tinerii fermieri, cei mai interesați de banii europeni. 2.842 de cereri depuse pentru Submăsura 6.1

    Roxana Dobre -

    Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 6.082 de proiecte pentru toate submăsurile de finanţare din cadrul PNDR 2014 – 2020, deschise în acest an, valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte fiind de 734 milioane de euro.

    Tinerii fermieri, cei mai interesați de banii europeni

    Cele mai multe cereri de finanţare,  2.842, au fost depuse la sediile oficiilor judeţene ale AFIR pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Valoarea totală nerambursabilă pentru toate proiectele depuse prin această submăsură este de 119,44 milioane de euro.

    De asemenea, agricultorii au arătat interes şi pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole“, pentru care AFIR a primit 650 de cereri de finanţare depuse online, dintre care 464 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor se ridică la 256,75 milioane de euro. Au fost totodată primite 35 de proiecte online pentru submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole“, având valoarea totală nerambursabilă de 32,02 milioane de euro. „Cererile de finanţare pentru proiectele din sectorul pomicol necesită un timp mai îndelungat de pregătire având în vedere necesitatea eliberării unor avize şi documente suplimentare (autorizaţia de plantare, proiect tehnic de plantare etc.), situaţie reflectată şi de numărul mic de proiecte depuse prin submăsurile de finanţare dedicate acestui sector. Astfel, pentru Submăsura 4.1a «Investiţii în exploataţii pomicole» s-au depus 19 cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 9,31 milioane de euro, iar prin Submăsura 4.2a «Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol» s-au depus 2 proiecte cu valoarea de aproximativ 968 mii de euro“, se arată într-un comunicat al AFIR.

    O altă submăsură solicitată din PNDR 2020, din punctul de vedere al numărului mare de proiecte depuse, este Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale“. Începând din 14 iulie 2015 când a fost lansat apelul de primire a cererilor de finanţare şi până în prezent, AFIR a primit 998 cereri de finanţare, însumând 59,94 milioane de euro.

    Sesiunea de primire a proiectelor prin intermediul Submăsurii 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“ a fost deschisă pe 14 iulie 2015, fiind depuse online pe site-ul AFIR 501 de proiecte de investiţii cu o valoare totală nerambursabilă de 76 milioane de euro.

    Până în prezent, agenţia a primit on-line 125 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, depuse prin submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“. Valoarea totală nerambursabilă a acestora este de peste 132,17 milioane de euro.

    Sesiunea de primire a proiectelor de utilitate publică, deschisă pe 24 septembrie 2015, aferentă sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice“, sM 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“ şi sM 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“ rămâne deschisă până pe 18 decembrie.

    Primele sesiuni anuale de primire a proiectelor de finanţare prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 au fost deschise începând cu 25 martie 2015, când a început primirea de proiecte pentru Submăsura 6.1, Submăsura 4.1 şi Submăsura 19.1, având o alocare totală de aproximativ 319,4 milioane de euro.

    Sursa:Zf.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte