Ceapa cultivată pentru frunze: o cultură profitabilă pe suprafețe mici

Cultura cepei pentru frunze poate fi o alternativă excelentă de afacere pentru suprafețele mici. Are o mare valoare alimentară, energetică și terapeutică. Este binecunoscut efectul antibacterial și antifungic determinat de substanțele volatile cu conținut de sulf, numite “fitoncide”.

În județul Prahova, la Cocorăștii Colț, Lee Eun Haeng, un fermier de origine coreeană comercializează solarii și totodată cultivă anual ceapă verde.

ceapa

Semințele sunt aduse din Coreea

Ceapa cultivată în solarele din Prahova este semănată prin semințe aduse din Coreea. “Se seamănă primăvara și rămâne verde tot timpul anului. Nu are pretenții de sol dar nu trebuie cultivată pe un pământ care este predispus la boli și dăunători și mai ales la îmburuienare. Și rotația culturilor este importantă astfel că vom ține cont să punem alte legume măcar la 3 ani. Adâncimea la care se introduc semințele este de aproximativ 2 cm. Rărirea nu este necesară”, ne-a declarat Nicoleta Stanciu, sales manager al societății conduse de Lee Eun Haeng – Huns Industry.

Ea spune că legumele sunt lăsate în câmp deschis și pentru anul viitor când dau din nou dar este recomandat să fie înființată anual cultura.

“Putem să avem ceapă verde practic de primăvara până iarna și anul viitor. Nu se maturizează și nu se pălește rămâne practic verde tot timpul.  Este foarte productivă și ușoară ca și cultură”, ne-a mai spus Nicoleta Stanciu.

DSC_0078

Se vinde cu 10 lei kilogramul

Ceapa verde produsă în solariile din Prahova se vinde la kilogram sau la legătură când este mică. Kilogramul costă 10 lei.

“Noi avem un contract cu o firmă din Mangalia care ne cumpără toată producția. Se și păstrează foarte bine dar mai ales recoltarea este foarte ușoară. Aceasta începe atunci când cepele au ajuns la dimensiunile dorite de legumicultor. Se taie cu un cuțit bine ascuțit sau foarfeca la 5-6 cm de sol. Dacă facem mai des aceste tăieri, plantele au o regenerare mai bună”, ne-a mai explicat sales managerul.

5 Comentarii la Ceapa cultivată pentru frunze: o cultură profitabilă pe suprafețe mici

  1. Doresc sa cumpăr seminte de ceapa verde coreean si modul de a obține tehnologia si de cultura. Cerințe față de factori de mediu si sol.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*