• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ceapa cultivată pentru frunze: o cultură profitabilă pe suprafețe mici

    Roxana Dobre -

    Cultura cepei pentru frunze poate fi o alternativă excelentă de afacere pentru suprafețele mici. Are o mare valoare alimentară, energetică și terapeutică. Este binecunoscut efectul antibacterial și antifungic determinat de substanțele volatile cu conținut de sulf, numite “fitoncide”.

    În județul Prahova, la Cocorăștii Colț, Lee Eun Haeng, un fermier de origine coreeană comercializează solarii și totodată cultivă anual ceapă verde. Este o ceapă diferită, o ceapă coreeană, cu diferențe față de semințele autohtone.

    ceapa

    Semințele sunt aduse din Coreea

    Ceapa cultivată în solarele din Prahova este semănată prin semințe aduse din Coreea. “Se seamănă primăvara și rămâne verde tot timpul anului. Nu are pretenții de sol dar nu trebuie cultivată pe un pământ care este predispus la boli și dăunători și mai ales la îmburuienare. Și rotația culturilor este importantă astfel că vom ține cont să punem alte legume măcar la 3 ani. Adâncimea la care se introduc semințele este de aproximativ 2 cm. Rărirea nu este necesară”, ne-a declarat Nicoleta Stanciu, sales manager al societății conduse de Lee Eun Haeng – Huns Industry.

    Despre ceapa coreeană, Nicoleta Stanciu spune că legumele sunt lăsate în câmp deschis și pentru anul viitor când dau din nou dar este recomandat să fie înființată anual cultura.

    “Putem să avem ceapă verde practic de primăvara până iarna și anul viitor. Nu se maturizează și nu se pălește rămâne practic verde tot timpul.  Este foarte productivă și ușoară ca și cultură”, ne-a mai spus Nicoleta Stanciu.

    DSC_0078

    Ceapa coreeană vinde cu 10 lei kilogramul

    Ceapa verde produsă în solariile din Prahova se vinde la kilogram sau la legătură când este mică. Kilogramul de ceapă coreeană costă 10 lei.

    “Noi avem un contract cu o firmă din Mangalia care ne cumpără toată producția. Se și păstrează foarte bine dar mai ales recoltarea este foarte ușoară. Aceasta începe atunci când cepele au ajuns la dimensiunile dorite de legumicultor. Se taie cu un cuțit bine ascuțit sau foarfeca la 5-6 cm de sol. Dacă facem mai des aceste tăieri, plantele au o regenerare mai bună”, ne-a mai explicat sales managerul.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA