• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de taurine Albastru Belgian: ideală pentru încrucișarea cu rasele locale. Metișii ating 120 kilograme la 3 luni

    Gabriela Gimbășanu -

    Rasa Bleu Blanc Belge este foarte puțin exploatată în rasă pură din cauza problemelor pe care le manifestă la fătare. În schimb, materialul seminal încrucișat cu o rasă locală conduce la obținerea unor metiși extrem de valoroși pe piața cărnii de vită, mai ales că ating o greutatea mare într-o perioadă scurtă.

    Vițeii rezultați din încrucișarea rasei Albastru Belgian cu o rasă locală sunt extrem de căutați la export, astfel că s-a ajuns ca o singură companie din Craiova să comercializeze anual în jur de 50.000 de doze de material seminal din această rasă.

    10-15 lei prețul unei doze de material seminal

    Prețul pentru o doză de material seminal nu este unul foarte ridicat, având în vedere faptul că materialul distribuit de către Semtest Craiova este de cea mai bună calitate. ”Ne ocupăm cu producerea și difuzarea de material seminal congelat și comercializăm material seminal din rasele de carne și rasele de lapte. Din categoria raselor de carne avem material seminal din: Limousine, Aberdeen Angus, Charolaise, Albastru Belgian (Bleu Blanc Belge) și Piemontese. Iar din categoria raselor de vaci de lapte comercializăm foarte mult material din: Holstein-Friza, Simmental de origine italiană și rasa Brună. O doză de material seminal costă între 10 și 15 lei, prețul este destul de mic față de valoarea genetică pe care o poartă”, a declarat pentru Agrointeligența doctor Mircea Bara, directorul tehnic al societății Semtest Craiova.

    Albastru Belgian încrucișat cu rase locale

    Pentru a le arăta fermierilor ce înseamnă genetica rasei Albastru Belgian, Semtest Craiova s-a prezentat la Indagra 2015 cu Zeus, un taur de 3 ani și o greutate de 1.000 kilograme.

    ”Ne dorim să demonstrăm că și în România se pot obține animale cu un randament foarte bun la sacrificare. Așa cum se poate vede taurul are o conformație deosebită, este practic un pachet de mușchi cu un randament excelent la sacrificare. Cu preponderență producem material seminal din această rasă pentru încrucișări cu rasele locale. Materialul seminal este compatibil cu Holstein, Brună și rasa de tulpină Simental. În urma procesului de încrucișare dintre rasa locală și Albastru Belgian, se obțin produși F1 cu calități deosebite”, ne-a explicat specialistul de la Semtest Craiova, despre rasele locale cu care se poate face încrucișarea.

    Încrucișarea între rasa Albastru Belgian și rasele locale dă rezultate foarte bune, astfel că, la doar 3 luni un tăuraș atinge greutatea de 100-120 kilograme, valorificând furaje obișnuite.

    ”Cei care cresc vaci de lapte se rentabilizează destul de greu, de multe ori laptele nu au unde să-l comercializeze și atunci este bine să se axeze pe creșterea vițeilor pentru producția de carne. Trebuie să lase laptele să fie consumat de vițel, care are o creștere foarte bună, la 3 luni poate ajunge la 100-120 kilograme și se vinde foarte bine. Majoritatea metișilor F1 obținuți în România sunt exportați. Foarte mulți tăurași au plecat în Italia și Grecia. Eu consider că nu este un lucru foarte bun ca tăurașii să plece la export la greutatea de 100 kilograme, ar trebui să rămână în țară, să fie crescuți până ating greutatea de 600-700 kilograme, pentru a fi valorificați pe plan local, să mâncăm și noi românii o carne de vită de calitate superioară”, ne-a spus Mircea Bara.

    Specialistul de la Semtest Craiova a subliniat faptul că țări precum, Italia și Grecia cumpără viței care au vârsta de 3-4 luni, după care îi îngrașă, cu propria rețetă de furajare și îi valorifică când ating greutatea de 700-800 kilograme.

    DSC_0127

    Carnea este fragedă, gustoasă și aromată

    Calitatea cărnii acestor metiși este deosebită, dar cu toate acestea, din cauza faptului că acești tăurași sunt foarte căutați la export, în România nu prea găsim pe piață sau în restaurante o astfel de carne. ”Foarte puțini sunt cei care comandă o carne de vită atunci când merg la restaurant tocmai pentru că ce există pe piața românească în materie de carne de vită nu este o carne de calitatea ci provine în special de la vacile de lapte reformate. Acesta este motivul pentru care noi încercăm să ameliorăm încrucișările dintre vacile cu genetică pură de carne și vacile din rasele locale, tocmai pentru ca abatoarele, procesatorii și clienții să aibă acces la un produs de calitatea, cu un gust și o aromă deosebită”, a adăugat directorul tehnic al societății Semtest Craiova.

    De precizat că rasa Albastru Belgian nu este eligibilă pentru subvenția la vaca de carne, deci nici metișii. Totuși, crescătorii spun că afacerea este rentabilă pentru că oricum vând sau sacrifică vițeii și tăurații înainte ca aceștia să atingă vârsta ”compatibilă” cu plata pe cap de animal.

    14 luni vârsta optimă de sacrificare a tăurașilor

    La vârsta de un an, un vițel obținut din încrucișarea rasei Albastru Belgian cu o rasa locală, atinge greutatea de 500 kilograme. ”Vârsta optimă de sacrificare este de 14 luni, vițelul trebuie să aibă, la sacrificare o greutate cuprinsă între 500 și 600 kilograme. În ciuda faptului că vițelul are o dezvoltare rapidă, nu are nevoie de o alimentație deosebită. Mănâncă ceea ce mănâncă orice rumegător, cam aceași cantitate pe care o consumă o vacă obișnuită. Muschii se formează datorită randamentul foarte mare de valorificare a furajelor. Rețeta furajeră administrată pe zi ajunge la 10 kilograme de fân, 6 kilograme de furaj concentrat și vreo 4 kilograme de paie. Nu se administrează o furajare deosebită, rasele de carne valorifică foarte bine furajele pe care le primesc”, ne-a spus Mircea Bara, despre alimentație pe care o folosesc la îngrășarea tăurașilor metiși de Albastru Belgian.

    Nu au nevoie de îngrijiri speciale

    Dacă rasele pure de carne prezintă unele sensibilități când vine vorba de tipul de adăpost, temperatură și umiditate, metișii obținuți din încrucișarea raselor locale cu rasa Albastru Belgian se adaptează foarte bine în orice zonă a țării și nu necesită un adăpost special.

    ”Fiind un rumegător fără pretenții, se aplică aceeași îngrijire ca în cazul oricărei vaci de lapte, se adaptează foarte bine în grajd și la pășune. Rasele de carne sunt chiar mai rentabile decât cele de lapte, pentru că nu implică atâta manoperă în îngrijirea lor. Vițeii obținuți se adaptează foarte bine la pășune, valorificând la maxim perioada de pășunat. Metișii se abatorizează la vârsta de un an, maxim un an jumătate, nu se pot ține pentru reproducție pentru că în generația a doua și a treia încep să apară probleme la fătare”, ne-a vorbit doctorul veterinar, despre cum se îngrijesc metișii.

    Metișii de Albastru Belgian, cu cât merge mai mult în rasă pură apar probleme la fătare, deja la a treia generație este nevoie neapărat de cezariană, pentru a făta în condiții de siguranță. În rasă pură Albastru Belgian se obține doar prin cezariană, vaca nu poate făta normal din cauza conformației corporale”, a declarat pentru Agrointeligența Mircea Bara, directorul tehnic al companiei Semtest Craiova


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu Peste 180 de mistreți dintr-un fond silvic au fost depistați cu pestă porcină africană

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile