• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât te costă să ai furaj verde pentru animale tot timpul anului

    Roxana Dobre -

    Furajul verde a fost dezvoltat ca o necesitate în zonele prea aride pentru a asigura hrana animalelor. Inovația este disponibilă și în România, dedicată fermierilor care vor să suplimenteze nutrețul animalelor din stabulație și cu ceva…proaspăt, mai ales pe timp de iarnă.

    De peste un an, o firmă din Buzău importă din SUA sisteme de producere a furajelor verzi pe verticală, în tăvi de diferite dimensiuni, fără nici un substrat. Tehnologia se poate adapta în funcție de mărimea exploatației, de la 2 până la 3.000 de capete de capre, spre exemplu.

    La furajul verde crescut în sistem hidroponic – căci aceasta este tehnologia, se merge mai ales pe orz. „Se poate pune orice sămânță – de la lucernă la porumb, dar doctorii veterinari au ajuns la concluzia că cele mai multe vitamine și proteine le are orzul. Modul de funcționare este foarte simplu: astăzi pun un kilogram de orz și peste 7 zile avem 7 kilograme de masă verde la 15 cm de suprafață”, ne-a declarat Valerică Frățilă manager la firma Furaje Premium.

    cattle03

    Fără teren agricol, doar o hală cu temperatură controlată

    Echipamentul pentru producerea furajului verde este compus din tăvi, pompe, apă de recirculare, un calculator, un aparat de măsură și nutrient. Cel din urmă este și secretul care face diferența dintre furajele verzi de pe piață și cele produse cu echipamentul adus din America.

    “Mai sunt producători dar folosesc ca substrat apă simplă. Noi importăm din America și un nutrient care, conform unor analize pe care le-am făcut la un laborator din Franța, asigură furajelor toate complexele de vitamine și proteine de care au nevoie. Amestecul de nutrienţi nu conţine pesticide şi producţia de furaje în interiorul mediului controlat elimină orice nevoie de stropire a culturilor. Formula care face ca nutrientul nostru să fie superior este secretă, acesta fiind obţinut prin amestecul a două părţi uscate. Doar prin utilizarea acestui nutrient se poate elimina riscul apariţiei de mucegaiuri şi ciuperci”, ne-a mai declarat distribuitorul.

    El spune că în afară de achiziția sistemului, fermierul trebuie să dispună de o hală unde să poată să asigure o temperatură de circa 19-22 de grade tot timpul și iluminarea zilnică 10-12 ore.

    Cel mai ieftin sistem costă 8000 de euro

    Tehnologia comercializată de firma buzoiană produce până la 9 kg/m² de furaje verzi proaspete în fiecare zi, depășind 800 de tone pe an pentru un sistem FT 2000. La fiecare tonă de furaj verde se folosesc 800 de litri de apă, dar cu acest echipament, spre exemplu, se produce ca și când ai avea o suprafață de până la 240 de hectare de câmp și se muncește doar 4 ore pe zi. Cantitatea suficientă pentru a hrăni hrăni 200 de cai sau vaci sau peste 3.000 de oi, porci sau capre, are nevoie de un spațiu de producție de doar 230 de metri pătrați!

    micro03

    “Sistemele noastre Mini sunt perfecte pentru proprietarii de ferme mici care vor pentru animalele lor o hrană de încredere cu furaj de calitate, verde, proaspăt, consistent, în fiecare zi. Sunt rapid şi uşor de asamblat şi necesită mai puţin de o oră de muncă pe zi pentru a funcţiona. Opţional, oferim instalare şi servicii de instruire, astfel încât să existe certitudinea că aceste sisteme sunt performante la un nivel optim, cât mai repede posibil, pentru a maximiza randamentul investiţiilor. Sistemul cel mai ieftin, FT 70 produce 70 kg furaje verzi pe zi, din care se pot hrăni 7 cai sau vaci sau 70 de oi sau capre. Ca dimensiuni are 4 metri lungime, 1.2 metri lăţime și 2 metri înălţime”, ne-a mai explicat Valerică Frățilă.

    cattle02

    Studiu în Argentina cu vaci Holstein: după 5 săptămâni, producția de lapte a crescut cu 11%

    Furajul verde este recomandat și crescătorilor de vaci de lapte, unde studiile efectuate în Argentina au dat rezultate foarte bune. Astfel, două grupuri de vaci din rasa Holstein au fost hrănite în mod normal în prima săptămână, apoi, în săptămâna a doua, un grup a fost hrănit cu cantităţi tot mai mari de furaj verde hidroponic proaspăt din orz. S-a început cu 2 kilograme de furaj verde pe cap de vacă pentru primele 2 zile, cantitatea a fost majorată cu 2 kg la fiecare 2 zile până la un maxim de 12 kg pe zi la sfârşitul săptămânii 3. Aceste 12 kg au fost date până la sfârşitul testului în săptămâna 8.

    Ca și rezultat, diferența medie în volumul de lapte muls după 5 săptămâni de testare a fost de 11% în favoarea grupului hrănit și cu furaje verzi, aceleași vaci reușind să aibă lapte cu 23% mai multă grăsime.

    furaje-verzi2

    De menționat că înainte de a trece pe furaje verzi, animalele trebuie examinate de către medicul veterinar iar hrana proaspătă trebuie introdusă treptat, după o rețetă furajeră bine stabilită de veterinarul fermei.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Tractor făcut scrum în fermă. Paguba este totală Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii