• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Portret de premier cu ”antecedente” agricole: Dacian Cioloș – de la consilier de ministru la cel mai tânăr comisar din echipa președintelui Barroso

    agrointeligenta.ro -

    Dacian Cioloș, premierul desemnat astăzi de către președintele Klaus Iohannis, și-a construit cariera politică în strânsă relație cu sectorul agricol, cu agricultura românească.

    Actualul premier desemnat a absolvit în 1994 cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. A urmat apoi cursuri în străinătate – studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

    În viața publică, una dintre primele funcții deținute de actualul premier desemnat a fost cea de consilier al ministrului agriculturii Gheorghe Flutur. Se întâmpla în ianuarie 2005, moment după care, până în mai 2007, Dacian Cioloș a reprezentat instituția în Comitetul Special Agricol la Consiliul UE.

    A fost numit apoi subsecretar de stat pentru afaceri europene, funcție din care a fost numit ministru al agriculturii pe 11 octombrie 2007, în guvernul condus de Călin-Popescu Tăriceanu. Mandatul său nu a fost unul foarte lung – până în 22 decembrie 2008, moment în care a căzut Guvernul Tăriceanu, iar Cioloș a refuzat să păstreze fotoliul și în cabinetul Boc.

    După doar câteva luni de la părăsirea biroului de ministru din Piața Universității, Dacian Cioloș a fost numit de către președintele Train Băsescu la conducerea unei comisii prezidențiale, din care a făcut parte până când a plecat la Bruxelles, ca și comisar european pentru agricultură – pe 9 februarie 2010.

    Ca și comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș a venit cu un suflu nou. A fost, de altfel, cel mai tânăr membru din echipa președintelui CE Jose Manuel Barroso și a reușit să structureze și ulterior să reformeze Politica Agricolă Comună.

    În mandatul său de la Bruxelles, Dacian Cioloș s-a dovedit un tehnician imparțial și apolitic, ceea ce, culmea, i-a atras simpatia și susținerea tuturor forțelor politice din țară și nu numai. Așa se face că în toamna anului 2014, Cioloș a fost la un pas să obțină un nou mandat de comisar european, însă, în final, mandatul a revenit Irlandei și reprezentantului său Phil Hogan.

    După încheierea mandatului de comisar european, Cioloș a păstrat legătura strânsă cu cei cu care a colaborat la Bruxelles, inclusiv cu fostul său consilier – Sorin Moisă, astăzi europarlamentar ales pe listele PSD.

    A avut o perioadă în care Dacian Cioloș a călătorit în spațiul extra-comunitar, acolo unde a prezentat avantajele Politicii Agricole Comune pe care a reformat-o, ca un model de festionare a resurselor și în alte părți ale lumii. Ulterior, a fost numit consilier onoritfic pe probleme de siguranță alimentară a actualului președinte al Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker.

    Pe plan personal, Dacian Cioloș a fost mereu o persoană discretă. Se mândrește cu originea sa transilvăneană, fiind născut la Zalău, în județul Sălaj, pe 27 iulie 1969. Este căsătorit cu Valerie Ciolos-Villemin, pe care a cunoscut-o în timpul studiilor de Agronomie în Montpellier.

    Dacian Cioloș vorbește fluent atât engleză, cât și franceză.

    Foto: epochtimes-romania.com


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA