• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Pro Agro, Emil Dumitru cere înlocuirea din funcție a persoanelor numite politic în Ministerul Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Menținerea în funcții a celor doi secretari de stat numiți pe criterii politice în Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu și Simona Man, îl nemulțumește pe liderul fermierilor înscriși în Federația Națională Pro Agro, Emil Dumitru.

    Dumitru consideră că schimbarea noului guvern din politic în tehnocrat trebuia să atragă înlocuirea din funcții a persoanelor propuse și sprijinite în funcțide de partide. În plus, Emil Dumitru ne-a declarat că a cerut deja noului ministru Achim Irimescu o întrevedere unde va ridica și această problemă.

    “Nu înțeleg care a fost logica prin care o parte dintre secretarii de stat au fost menținuți. Eu chiar cred că dacă se face schimbarea, aceasta să aibă loc până la capăt. Am lăsat o adresă oficială către noul ministru în care i-am propus să ne întâlnim și așteptăm să ne comunice oficial o dată certă. Consider că decizia de a coopta din rândul societății civile și secretari de stat nu este respectată la nivelul Ministerului Agriculturii”, ne-a precizat Emil Dumitru.

    Din nou politicul are un cuvânt greu de spus, crede Emil Dumitru

    Liderul Pro Agro spune că nu se poate vorbi despre o schimbare serioasă la nivel de minister dacă jumătate din vechea conducere rămâne pe poziții.

    “Ar fi trebuit să existe un dialog adevărat și constructiv cu organizațiile profesionale reprezentative vizavi de desemnarea noilor secretari de stat. În continuare se pare că politicul are un cuvânt greu de spus în numirea acestor funcții dar noi credem că am fi putut să avem o discuție cu actuala conducere a ministerului să vedem care ar fi profilul de secretari de stat care contribuie într-un mod cu adevărat serios la dezvoltarea agriculturii”, ne-a declarat liderul Federației Naționale Pro Agro.

    El spune că vechea echipă nu și-a dovedit eficiența în relația cu fermierii ceea ce face cu atât mai greu acceptată menținerea lor. “Dacă discutăm de reușita managerială a unora dintre ei putem să spunem că direcțiile agricole au fost reorganizate și depopulate, nu mai există o reprezentare cu adevărat serioasă la nivelul Ministerului Agriculturii, avem foarte multe direcții care nu mai funcționează cum trebuie, iar prăpastia dintre fermieri și instituții este din ce în ce mai abruptă. Nu este treaba noastră să numim secretarii de stat, dar un punct de vedere din partea profesiunilor ar trebui să există și la nivel de consultare pentru că este clar că dacă vorbim de un guvern tehnocrat oamenii politici nu ar trebui să se regăsească în el”, a mai subliniat Emil Dumitru.

    O nouă conducere ar trebui să însemne și o nouă echipă

    El este de părere că liderii principalelor asociații profesionale trebuiau informați care sunt criteriile care au fost urmărite când actualii secretari de stat, Simona Man și Daniel Botănoiu au fost păstrați la Ministerul Agriculturii.

    ”Eu unul când mă gândesc la o nouă conducerea cred că trebuia schimbat tot aparatul printr-o nouă abordare care să se axeze pe o apropiere de fermieri. Pentru că altfel este aceeași Mărie cu altă pălărie iar acest lucru nu face decât să slăbească încrederea fermierilor în managementul Ministerului Agriculturii. Este clar că s-a terminat un ciclu pentru dumnealor (secretarii de stat – n.r): au venit cu proiecte de dezvoltare a agriculturii, au reușit sau nu, dar cred că au avut timp suficient să demonstreze și este clar că a venit momentul să vină oameni noi care să aibă o anumită perspectivă asupra agriculturii românești”, mai opinează Emil Dumitru.

    În echipa guvernamentală trebuie cooptați și fermierii

    Emil Dumitru spune că în noua echipă ar vrea să vadă o formulă în care secretarii de stat să coopteze pe fiecare domeniu de activitate din rândul asociațiilor profesionale reprezentative oameni cu experiență profesională care să asigure o comunicare cu adevărat serioasă între minister și fermieri.

    “Înțeleg că urmează să fie numit un secretar de stat pe fonduri europene dar nu se precizează dacă expertiza profesională îl recomandă să ocupe această funcție. Ceea mă suprinde este că se fac numiri politice la nivel de stat și știm că fiecare dintre ei fac parte dintr-un spectru politic ceea ce personal mă nemulțumește profund. Aș vrea, și o să cerem expres, să avem profeșioniși, oameni de la firul ierbii care să știe exact cu ce probele se confruntă fermierii”, a mai spus Emil Dumitru.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd