• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curat ghinion: Pățania unui fermier ”selectat” doi ani la rând în eșantionul de control al APIA Galați

    Roxana Dobre -

    În popor este o vorbă ce spune că la omul sărac nici boii nu trag. Cam așa s-ar putea descrie situația fermierului Romeo Burciu din comuna gălățeană Barcea. Omul se poate considera de-a dreptul ghinionist după ce, pentru al doilea an la rând, sistemul aleator de la APIA l-a inclus în eșantionul de control, ceea ce i-a blocat de-a dreptul întreaga afacere.

    Romeo Burciu lucrează 127 de hectare de teren agricol și se chinuie să îngrașe 20 de tăurași pentru a-și rentabiliza ferma. Cu toate acestea, parcă orice ar face, n-are spor după ce, pentru al doilea an la rând, ”a picat” să fie controlat de APIA. Spune că nu a mai auzit un caz ca al său, că lumea care îi aude pățania se miră. Aceasta a fost, de altfel și reacția ministrului agriculturii Achim Irimescu care a spus că va verifica dacă este vorba despre o simplă coincidență dictată de softul APIA sau la mijloc este vreun interes, vreo răzbunare locală.

    Până când se vor clarifica însă lucrurile, Romeo Burciu știe una și bună: că în timp ce alți fermieri au acces la o serie de măsuri de sprijin, pe el îl apasă datoriile și nu primește nici o mână de ajutor.

    ”Cinci la sută dintre fermierii unui județ sunt controlați în fiecare an, iar dosarele acestora sunt date de la plată și nu beneficiază de avansul pe suprafață de 70 la sută. În cazul meu, unde suma totală pe care ar trebui să o încasez este de 110.000 de lei înseamnă 60.000 de lei, bani de care nu pot beneficia în toamnă și trebuie să apelez la bănci”, ne-a declarat marți fermierul la Parlament unde venise să îi expună ministrului agriculturii problema cu care se confruntă.

    Controlat pentru al doilea an consecutiv și penalizat de bănci

    Fermierul gălățean spune că un necaz nu vine niciodată singur, așa că după ce și anul trecut a fost scos de la avans, s-a împrumutat la bancă, iar acum, pentru că a fost și calamitat, a rămas în urmă cu ratele și i-a crescut și dobânda, ceea ce l-a obligat să scoată din buzunar 16.110 lei în plus.

    „M-a zguduit destul de bine. Anul acesta am picat din nou la control. Nu știu cum s-a întâmplat 2 ani la rând. Legea spune 5 la sută din totalul fermierilor să fie controlați aleatoriu dar nu înțeleg cum m-au ales tocmai pe mine doi ani la rând. Eu nu am zis să pic peste 20 de ani la control dar mi se pare exagerat. Nu contest controlul, noi suntem pregătiți an de an pentru că nu avem nimic de ascuns dar mi se pare că atunci când suntem controlați și ne sunt date dosarele deoparte suntem tratați ca niște infractori”,mai spune fermierul.

    El adaugă că situația i se pare cu atât mai absurdă cu cât, anul trecut nu a avut nicio palmă de pământ abatere iar în 2015 se aștepta să beneficieze de bani pe picior de egalitate cu ceilalți fermieri. Mai mult, pentru că este în lotul de verificări, Romeo Burciu nu poate beneficia nici de adeverință APIA pentru a se împrumuta de la bănci în condiții favorabile.

    APIA invocă legislația care trebuie aplicată

    Burciu Romeo ne-a explicat că funcționarii de la APIA i-au argumentat că aceasta este legislația și că fermierii “trebuie dați la o parte de la plată” până când se termină controlul. „Nu este normal să privezi fermierul de niște bani în condițiile în care noi plătim motorina la început de an și primim banii după 3-4 luni, practic noi susținem bugetul statului cu accize nouă luni de zile. Toate inputurile pe care le cumpărăm le plătim parțial, am plătit 24 la sută TVA la îngrășăminte, pesticide iar TVA-ul în recuperăm tot peste nouă luni. Și toate pică pe spinarea fermierului”, ne-a mai spus fermierul.

    El adaugă că lipsa banilor i-au anulat și planurile de investiție în utilaje. “Lipsa acestor bani înseamnă că nu pot investi în utilaje și în plata datoriilor. Am fost nevoit să fac 3 contracte de împrumut nebeneficiind de avans și de adeverință de credit. Banii nu sunt achitați și va trebui să apelez din nou la bănci ca să mă refinanțeze. Acum sperăm că în cele din urmă se vor îndrepta lucrurile. Doar în luna octombrie, chiar dacă statul ne dă banii la un an de zile, am primit de la ANAF decizii prinvid datoriile și am achitat 100 de milioane”, ne-a mai explicat fermierul.

    El i-a prezentat toate aceste probleme ministrului agriculturii Achim Irimescu, ieri, la Parlament, unde fermierul a venit de la 300 de kilometri distanță doar pentru a putea să își spună oful, în speranța că se va rezolva ceva. „Domnul ministru Irimescu știe care este situația având în vedere că a mai fost la minister. Ne-a spus că va lua legătura cu APIA care s-au transformat din colaboratorii noștri în stăpâni”, ne-a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți” Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte