• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cazul disperat al unui fermier brașovean: ”Mi-au spus la APIA că voi lua banii abia în februarie. Ce mă fac? Vin cu copiii la București și mă leg de poarta ministerului!”

    Roxana Dobre -

    Pe măsură ce se apropie termenul-limită pentru finalizarea plății avansului din subvenția pe suprafață, apar și situațiile disperate în rândul fermierilor. Mulți dintre aceștia nu mai știu la ce să se aștepte, la cine să apeleze, în condițiile în care stau cu securea băncilor și furnizorilor deasupra capului. Este și cazul fermierului Eusebiu Marin Sultan din comuna Cața, județul Brașov care a făcut în urmă cu câteva minute un apel către Agrointeligența pentru a-i fi mediatizat cazul cu adevărat disperat.

    Agrointeligența a reacționat imediat, așa cum a făcut-o în nenumărate cazuri în care fermierii s-au aflat la nevoie. Fermierul nostru ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, situația disperată în care se află, fiind informat că nu va intra la plată. Banii cuveniți pentru cele 115 hectare le care le lucrează vor fi disponibili de abia la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lui februarie 2016, după cum i-au spus funcționarii APIA. Situația este disperată pentru fermierul brașovean cu atât mai mult cu cât nu are venituri suplimentare iar încă două luni fără bani ar înseamna pierderea fermei.

    UPDATE 1: Prima reacție a autorităților în cazul fermierului Eusebiu Sultan

    UPDATE 2: Laurențiu Baciu (LAPAR): Fermierul brașovean este victima unui zvon, a unei dezinformări

    UPDATE 3: Emil Dumitru, Pro Agro: Și dosarul meu este în eșantionul cu neconformități. Este o problemă de sistem

    “Înseamnă că stau și privesc cum ne mor animalele. Mi-au spus clar că nu pot intra la plată pentru că sunt un fermier care anul trecut a încasat mai mult de 5.000 de euro și nu permite softul să introducă datele. Eu am lucrat timp de 12 ani ca impiegat de mișcare și mi-am dat demisia în speranța că le pot oferi celor trei copii o viață mai bună. Am trei copii de 10 ani, 7 ani și 4 ani. M-am împrumutat prin bănci mi-am făcut o fermă și m-am apucat de oi, vaci și cultură mare. Am garantat cu casa și cu tot ce dispuneam în momentul acela. Am ajuns acum să trăiesc de pe o zi la alta”, ne-a relatat fermierul.

    ”Vin în București cu cei 3 copii și mă leg de poarta ministerului”

    Fermierul spune că a ajuns la capătul puterilor iar faptul că iarna bate la ușă îl sperie și mai tare.

    “Sunt într-o situația disperată chiar m-am gândit să vin în București cu cei 3 copii și mă leg de poarta ministerului. Sunt distrus. Eu nu pot să mai fac tratamentele de toamnă la oi. O să pierd ferma și absolut tot. Eu am înțeles că dosarele sunt făcute aleatoriu ca astăzi la ora 14.00 să aflu că nu permite softul să introducă datele la cei care au luat peste 5.000 de euro. Eu nu sunt ca alți fermieri care poate mai dispun și de alți bani ci sunt într-o situație disperată”, ne-a mai spus fermierul brașovean.

    Indignarea acestuia este cu atât mai mare cu cât funcționarii de la APIA i-au transmis telefonic că trebuie să se bucure că o să primească toți banii în februarie. “Până atunci mai sunt două luni, eu nu am mâine ce spune pe masă, dar până în februarie? Angajații APIA spun că nu au primit niciun e-mail cu vreo schimbare și ei știau clar că cei care au primit peste 5.000 de euro în anii trecuți nu vor intra la plată”, mai declară fermierul.

    Lăsat și fără avans și adeverință pentru credit

    Acesta spune că anul trecut s-a aflat în eșantionul de control al APIA și în luna octombrie deja îi intraseră banii. “Deci era terminat controlul și banii în cont. Nu am datorii față de APIA ca să mi se argumenteze că nu pot intra la plată din această cauză. Vin penalizări și de la Finanțe și de peste tot. Nu sunt doar eu în această situații, ci zeci de mii de fermieri. Suma de 5.000 de euro nu este mare atunci când lucrezi pământul. Probabil pe cei care depășesc această sumă îi bagă la altă categorie, fermieri mari sau mai știu eu cum”, opinează fermierul din Brașov. El spune că nici măcar adeverința pentru un nou credit nu o poate accesa pentru că băncile i-au pus deja popriri pe conturi. “Mi-au pus băncile popriri pe conturi deci nu pot să iau nici adeverință pentru credit. Acum că începe frigul și zăpada iar eu nu am bani să îmi fac tratamentele la animale înseamnă că pur și simplu le las să moară. Cu ce mă mai ajută banii în februarie?” își varsă amarul Eusebiu Marin Sultan.

    Vom reveni cu reacția autorităților și a liderilor fermierilor! Rămâneți pe agrointeligenta.ro pentru ultimele informații legate de plata avansului pe suprafață!

    Citiți și: Subvenții APIA: 500.000 de cereri cu ordine de plată. Legislația națională, portița prin care toți fermierii ar putea primi avansul în conturi


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale