Piaţa terenurilor

Vot final: Ungaria le-a interzis străinilor să cumpere teren agricol

Investitorii straini nu mai pot sa cumpere terenuri agricole in Ungaria, potrivit unei legi votate de Parlament in decembrie. O decizie istorica care va deschide o noua «era pentru agricultura din aceasta tara».

«Doar ungurii vor putea sa cumpere terenuri in viitor», se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Rurale. Legea a fost votata de Parlament in data de 17 decembrie, 263 de parlamentari fiind de acord cu noile modificari, in timp ce 87 s-au opus.

«Constitutia garanteaza pamantul ca fiind o avere nationala, o mostenire comuna (…) si o protejeaza de speculatori», se mai arata in comunicat.

Guvernul ungar condus de primul ministru Viktor Orban a luat aceste masuri deoarece terenul agricol trebuia protejat fata de marii speculatori si bancheri in favoarea proprietarilor mici si medii de terenuri agricole, dar si a agricultorilor.

Actul de aderare a Ungariei la UE in 2003 prevedea mentinerea interdictiilor privind achizitia de terenuri agricole de catre straini doar pentru o perioada tranzitorie.

Interdictia trebuia sa reprezinte o exceptie temporara cu privire la libertatea de circulatie a capitalurilor garantate de catre tratatele europene pentru a raspunde temerilor autoritatilor ungare in ce priveste majorarea preturilor la terenuri. Exceptia a fost autorizata de Ungaria intr-o prima etapa pana in 2011, dupa care a fost prelungita pana la 30 aprilie 2014, dupa care nu va mai putea fi prelungita.

14 comentarii

  1. Ungurii sunt fermi pe pozitii,ce au in capusa tot asa au si in gusa.La ei cuvantul dat si vorba sunt respectate cu sfintenie,mai ales cand este vorba de tara lor de pamanturile lor de limba lor,de mostenirea lor pe care au capatat-o prin jefuire!Sunt cu adevarat stapani!
    Numai pentru aceasta lege votata in Parlamentul de la Buda-Pesta merita sa primeasca felicitari.Bravooo Ungaria! Ai nostri o vand si pe masa pentru un pumn de dolari sau de euro,nu conteaza ca ramane fara casa,fara masa,fara pamant si fara tara si cand se trezeste se vede in pielea goala si haituit.
    Am vazut,mai sus un tablou reprezentand taranii cu coase,cu furci,cu topoare dezlantuiti impotriva asupritorilor,trebuiesc reluate aceste actiuni,nu se mai poate continua!

  2. Bravo Ungaria, am vazut in Tenerife, tot turismul la firmele straine,numai lanturi hoteliere de minim 4*, iar spaniolii matura hotelurile si drumul si fac mancare pe cateva sute de euro intr-un loc unde totul e hiperscump. Trebuie gandit pe termen lung; suntem naivi, saraci si ne atrage orice momeala ca pe africani

  3. Bravo Orban,Ungaria este hotărâtă şi consecventă. În 1900 a mai dat o lege asemănătoare, dar atunci numai românii nu aveau dreptul să cumpere pământ de la unguri.
    Ce zici Ponta? Tu poţi şi ai voinţa să dai o astfel de lege. Dacă o dai intri în istorie, dacă nu devi trădător de neam şi ţară!?

Scrie un comentariu