Subvenţii APIA 2018

Ministrul Agriculturii vrea să acorde gratuit 50 de hectare de teren tuturor absolvenților de Agronomie care vor să-și facă fermă

Ministrul Achim Irimescu și-a propus să îi sprijine pe tinerii absolvenți ai universităților cu profil agricol să înceapă o afacere în acest sector.

După modelul Portugaliei, demnitarul a declarat astăzi, la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1 că va discuta în Parlament posibilitatea unei legi care să acorde tinerilor fermieri o suprafață de 50 de hectare de teren agricol cu titlu gratuit.

”Măsura o vom discuta cu Parlamentul României, o vom discuta cu producătorii. Există discuții că de ce să introduce discriminări, sigur, am văzut și astfel de discuții, dar sper ca lumea să înțeleagă că agricultura fără tineri nu are nici un viitor”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

În prezent, prin PNDR 2014-2020, tinerii din agricultură pot accesa fonduri prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” în limita a 50.000 de euro/proiect, finanțare nerambursabilă ce se achită în două tranșe. În plus, pentru a ușura accesul la această finanțare, institutele de specialitate au elaborat proiecte-tip care pot fi adaptate și depuse la AFIR fără cheltuieli suplimentare cu firme de consultanță.

Citește și: Proiecte tip pentru accesarea fondurilor europene – descarcă cele 20 de modele gratuite puse la dispoziția fermierilor de către MADR

Mai mult, producătorii agricoli care au până în 40 de ani primesc prin schema de plăți directe un ajutor suplimentar ce reprezintă 25% din SAPS, sumă care anul acesta ajunge la 19,35 de euro/ha (25% din SAPS pe 2015 de 77,42 de euro/ha).

Foto: foodtank.com

12 comentarii

  1. De ce numai care termina agronomia in tara aceasta sunt tineri care au crescut la tara care study mai bine sa lucreze pamantul decat un tanar care a terminat agronomia care a mers la cursuri cand a vrut si si-a luat examenele pe bani ,agricultura se invata pe Teren si nu in salile de curs si in moluri. Dv faceti discriminari intre acesti tineri ii faceti sa plece slugi la straini.

  2. PACAT, PACAT – Unde ati fost pana acum domnilor ,,guvernanti”?
    Remember. de la mine citire. ,,IN ANUL 1996, LUNA IUNIE, ZIUA 15, ORA 12 FIX AM CERUT DOMNULUI MINISTRU DE ATUNCI IN FUNCTIE, LA TIMISOARA> ,,D-LE MINISTRU, DEOARECE O PARTE DIN SPECIALISTII DIN CAP, IAS NU MAI AU VIITOR VA RUGAM SA LE DATI PRIN CONSTITUIRE CCA 10 HA DE PAMANT SI GAMA MINIMA DE UTILAJE PRIN RAMBURSARE IN TERMEN DE 10 ANI. SUNT PESTE 12000 DE SPECIALISTI CARE POT LUCRA PAMANTUL POT FACE FERME, IAR COPII LOR VOR CONTINUA ACTIVITATEA. AM DAT CA EXEMPLU PE MARELE DOMNITOR ALEXANDRU IOAN CUZA CARE A IMPROPIETARIT MAREA MASA DE….,,SOMERI” LA ACEA VREME. A spus ,,da, este o idee buna, vom analizasi… M – am dat exempu pe mine> Dati – mi 10 ha si gama minima de utilaje pe care sa o achit in 10 ani SI LAS POSTUL DE FUNCTIONAR PUBLIC. Ce a facut d-ul ministru de atunci?! NIMIC, NIMIC, NIMIC pt. specialistii agricoli la acea vreme. Fermele mici de cca 50 ha pot fi manageriate f. usor, cu greu pot da faliment, se asigura locuri de munca la ,,TARA”, satele au un viitor- NU SE DEPOPULEAZA – taranul cand vede ca are in ograda ceva, iar munca ii este respectata, niciodata nu da inapoi. Cati ani sunt di 1996 si pa in 2016? Asa se intampla cand cei alesi uita pe cine reprezinta, uita ca sunt alesi sa poata face bine semenilor! Nu apleaca urechea la idei ce pot revolutiona in bine SOCIETATEA. Vom trai si vom vedea si ….NICIODATA NU ESTE PREA TARZIU. Felicitari DOMNULUI MINISTRU IRIMESCU, VETI RAMANE IN ISTORIE CU CEA MAI MARE REALIZARE A ROMANILOR DE LA CUZA PANA IN PREZENT – 1860 – 2016. DACA CU TOTII CREDEM IN ACEASTA IDEE O VOM S REALIZA.

  3. agronomia este doar una dintre facultatile componente ale universitatilor cu profil agricol.atentie la titlurile pe care le scrieti cu litere mari.o sa creada tinerii care termina zootehnie ,horticultura etc ca ei nu sunt eligibili.cu respect ….

  4. In ciuda tuturor argumentelor ”serioase” din partea unora, ideea mi se pare a fi EXCELENTA ! Sunt sigur ca in RO exista mult mai multe hectare lasate in paragina si nelucrate, decat 1500 de ha!Terenuri, evident , ale nimanui , cu care se fac multe matrapazlacuri intermediate chiar de primarii !. Desigur, ideea trebuie studiata si pe fata si pe dos, dar ar contribui din plin la ieșirea din impas a agriculturii si a specialistilor agronomi necesari satelor romanesti.

  5. Consider ca este o masura vadit discriminatorie fata de ceilalti cetateni,care nu au studii superioare agricole,dar si fata de absolventii altor facultati! Ceea ce este anticonstitutional si deci ilegal! Numai daca nu le da terenul de la tac-su…Irimescu vine cu tot felul de noi inventii imbecile,care observ ca il caracterizeaza… Mai bine sa-si faca datoria pe legile deja existente si pe care NU le respecta.Planuri prea mari nu au rost ,deoarece la cum si-a inceput mandatul cu subventiile,APIA,numirile cu …revenire,minciunile zilnice,etc., nu cred ca va prinde luna februarie 2016 ca ministru… Printre marile probleme “evitate” de el sunt:subventiile,cofinantarea,oierii,semintele certificate,noile biruri impuse de U.E.,etc…

Scrie un comentariu