• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce tehnologie a folosit fermierul Alexandru Gheorghe pentru a obține o producție de porumb de 13.845 kg/ha în condiții de secetă și fără să irige cultura

    Gabriela Gimbășanu -

    Săptămâna aceasta a avut loc în București prima ediție a Congresului ”Fermieri pentru Fermieri” organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România, prilej cu care organizația și-a premiat cei mai meritoși membri, pe acei agricultori care au reușit să obțină cele mai mari producții la cultura de porumb, la cele două categorii: cultură irigată și cultură neirigată. Cele două trofee ”Porumbul de aur” au mers în județul Ialomița, unul în ferma lui Jean Cezar Ilie, iar celălalt în ferma lui Alexandru Gheorghe, cel care a reușit să obțină o recoltă record fără picătură de apă din irigații.

    Alexandru Gheorghe Ialomita

    Alexandru Gheorghe exploatează o suprafață de 3.200 de hectare în localitatea Ciulnița, județul Ialomița, iar povestea lui de fermier a început, ca la majoritatea celor care lucrează pământul în Bărăgan, încă din copilărie.

    ”Agricultura este o tradiție de familie. Părinții mei au fost țărani, mai întâi țărani liberi și după aceea au fost deposedați de terenurile pe care le aveau și au fost făcuți ”cooperatiști”. Ca și pregătire, sunt inginer mecanic agricol, am terminat facultatea în 1975. De-a lungul timpului am fost director de SMT câțiva ani înainte de Revoluție și câțiva ani după. Începând cu 1992 m-am privatizat, mi-am luat cu credit niște tractoare și niște combine de recoltat și am început să prestez servicii. Prestarea serviciilor a mers o perioadă, până când cei care și-au luat pământurile fie alegeau să nu le mai lucreze, fie și-au luat propriile utilaje”, a declarat pentru Agrointeligența Alexandru Gheorghe, astăzi directorul companiei Somalex SRL.

    Aventura sa în cultura mare a început astfel abia în 2000, după o perioadă de șase ani în care fermierul a deținut și o afacere de creștere a puilor de carne. ”Începând cu anul 2000 am reușit să iau în arendă ceva pământ. Am început cu vreo 400 de hectare, în primul an, iar în prezent am undeva la 3.200 de hectare, o parte al meu, restul luat în arendă”, a adăugat fermierul din județul Ialomița.

    Hibridul Pioneer P 9911 și densitate de 70.000 de plante la hectar

    La concursul ”Porumbul de aur” organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România, Alexandru Gheorghe s-a înscris anul acesta cu o solă unde a cultivat hibrizi de la compania DuPont Pioneer.

    ”De pe sola cu care m-am înscris la concurs, am avut o densitate de 70.000 de plante la hectar, iar sămânța folosită a fost de la Pioneer – am avut un P9911, grupa FAO 410. Anul acesta am avut cultivată o suprafață de 900 de hectare cu porumb, media pe fermă la cultura de porumb a fost de 11.500 kilograme. În general, pun jumătate din suprafață cu hibrizi de la Monsanto și jumătate cu hibrizi de la Pioneer, dar se pare că anul acesta am obținut o producție record cu hibrizii de la Pioneer. Sola cu care m-am înscris la concurs am recoltat-o pe 14 septembrie și am obținut o producție de 13.845 kilograme la hectar”, ne-a spus fermierul despre recordul producție de la el din fermă, la cultura de porumb.

    Secretul producției – pregătirea terenului

    Din fericire pentru exploatația sa, Alexandru Gheorghe s-a aflat într-o zonă care nu a fost atât de afectată de secetă, astfel că, în decursul anului, de la semănat și până la recoltat, porumbul s-a bucurat de o cantitate de precipitații de 140 mm/mp.

    ”La cultura de porumb am avut noroc, la noi în zonă seceta nu s-a manifestat așa de agresiv ca în alte zone ale țării. Nu am facut nimic special culturii de porumb, am aplicat tehnologia pe care o aplic în mod curent. Eu nu vorbesc de ”minimum tillage”, folosesc arătură și ar cât pot de adânc. În funcție de gradul de umiditate al solului, foarte des folosesc compactor, un tăvălug greu. Pregătesc terenul definitiv întotdeauna cât mai aproape de data arăturii. În funcție de umiditate, dacă terenul este optim îl pregătesc chiar în ziua în care fac arătura. Compactez terenul, îl discuiesc, chiar dacă trebuie să semăn, peste 3 luni sau la primăvara care vine pentru că în acest fel reduc suprafața de evaporare a apei și chiar dacă la suprafață este puțin uscat vara, mai în profunzime se păstrează apa în sol”, ne-a explicat fermierul.

    Fertilizare cu complex 18:46:0 și uree

    Convins că pregătirea terenului este esențială pentru a avea o răsărire uniformă a plantelor, fermierul ialomițean nu neglijează nici fertilizarea.

    ”Terenul îl întrețin curat de buruieni chiar dacă sunt ogoare de vară. Primăvara devreme, primul lucru pe care îl fac, mă ocup de fertilizare. Fertilizez cu toată cantitatea de îngrășăminte pe care o aplic. Aici vorbim de 200 de kilograme pe hectar de complex 18:46:0 și 300 kilograme pe hectar de uree. Fertilizarea o aplic cu o zi înainte de semănat, dacă se poate și timpul îmi permite. După fertilizare fac o ultimă prelucrare a solului după care semăn. Sămânța o semăn cât mai devreme posibil, dar întodeauna cu ochii la temperatura din sol. De exemplu anul acesta am semănat pe 4 aprilie”, ne-a vorbit fermierul despre substanțele cu care a fertilizat, precum și dozele pe care le-a aplicat.

    Erbicidare cu Buctril și Mistral MC

    Dacă în ceea ce privește sămânța, ialomițeanul este fidel Pioneer și Monsanto, în ceea ce privește substanțele pentru protecția culturilor de buruieni folosește produsele Bayer și Syngenta.

    ”Cu insectele avem probleme întotdeauna, iar dăunătorul care ne afectează cel mai mult cultura este Tanymecus (rățișoasa porumbului). Avem grijă întodeauna să respectăm rotația culturilor și chiar și așa își face apariția. Reușim să scăpăm de el doar cu tratamente suplimentare. În vegetație am erbicidat simplu cu Buctril și Mistral MC, cu Buctril am aplicat 0,5 litri la hectar și 0,6 litri la hectar cu Mistral. Anual investesc în tehnologia de cultivare, la cultura de porumb undeva la 3.000 lei, tot ce înseamnă costuri cu lucrările terenului, substanțe aplicate, sămânță, iar dacă adăugăm și arenda ajung undeva la 4.000 lei investiție pe hectar”, ne-a spus ialomițeanul.

    Producții bune și la celelalte culturi

    Întreaga suprafață exploatată de fermier în județul Ialomița este împărțită  între culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță și grâu.

    ”Din 3.200 de hectare, anual cultiv 900-1.000 de hectare de porumb, iar restul suprafeței este ocupată cu grâu, rapiță și floarea-soarelui. Anul acesta am înregistrat producții foarte bune. La grâu am scos 8.500 de kilograme la hectar, la rapiță 4.500 de kilograme la hectar, iar la floarea-soarelui am obținut 3.500 de kilograme la hectar”, ne-a spus fermierul.

    Nu pot spune că dețin secrete pentru a obține producții bogate. În agricultură totul este clar, nu există secrete sau rețete minune care să te ajute să obții producții cât mai mari. Totul se cunoaște, informația este la îndemâna fermierului important este să știi cum să o aplici și cum să o adaptezi la condițiile din fermă. Pot spune că fertilizările aplicate corect an de an, faptul că eu cartez terenul, dar și lucrările pe care le fac contează foarte mult. La mine nimic nu este lăsat la voia întâmplării și chiar dacă nu am sistem de irigații, încerc să corectez acest handicap prin lucrări specifice care să mă ajute să mențin apa în sol. Întotdeauna resturile vegetale le încorporez în sol”, a declarat pentru Agrointeligența Alexandru Gheorghe, fermierul care exploatează 3.200 de hectare în localitatea Ciulnița, din județul Ialomița și care anul acesta și-a adjudecat trofeul ”Porumbul de aur” pentru cultura neirigată.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență