• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce este produsul montan și ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii și apicultorii pentru a obține această certificare

    agrointeligenta.ro -

    Produsul montan, promovat de fostul comisar European Dacian Cioloș în cadrul noii Politici Agricole Comune, va putea fi recunoscut oficial în România începând de anul viitor. Ministrul agriculturii Achim Irimescu a făcut astăzi publice condițiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească pentru ca produsele lor să primească această certificare.

    ”Vreau să vă prezint indicativele ministerului referitoare la utilizarea denumirii de produs montan. După cum știți, actualul premier, pe vremea când a ocupat funcția de comisar european, a venit cu ideea și a propus pentru creșterea valorii adăugate a produselor realizate în zona de munte, să se introducă termenul de produs montan. Cu toții conștientizăm faptul că aceste produse realizate în zona montană au o calitate deosebită, dar trebuie și recunoscute”, a declarat Achim Irimescu.

    El a precizat că la acest moment se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru din care fac parte specialiștii, o hotărâre privind stabilirea cadrului și elaborarea măsurilor pentru aplicarea Regulamentului European în cee ce privește mențiunea de denumirea facultativă- produs montan. „Pentru a evita inducerea în eroare a consumatorului se propune clarificarea utilizării mențiunii de produs montan. Astfel că, după cum prevede acesta, la producția de lapte și ouă acestea trebuie neapărat produse în zona montană iar în ceea ce privește carnea, aceasta trebuie să provină de la animale care sunt crescute în zona montană. În ceea ce îi privește pe oieri și produsele lor provenite de la oi, ca să aibă apartenență de montan trebuie ca animalele să-și petreacă cel puțin un sfert din viață pe pășunile montane. Adică, dacă ne referim la ovine, ar trebui ca din 12 luni, cel puțin trebuie ca 3 luni să le petreacă pe munte. Cel puțin jumătate din rația furajeră a animalelor exprimate în procent de substanță uscată ar trebui să fie exprimat din hrana care provine din zona de munte”, a explicat ministrul Irimescu.

    Șeful MADR a precizat și care sunt condițiile pentru ca mierea să primească denumirea de produs montan, dar și cum se aplică criteriile de evaluare pentru produsele fermei vegetale: ”Pentru produsele apicole care vor utiliza denumirea de produs montan, în acest caz zahărul (pentru hrana albinelor – n.r.) poate fi provenit și din altă zonă nu doar din cea montană. Iar în ceea ce privește producția vegetală, acestea pot fi produse montane doar dacă producția vegetală se realizează exclusiv în zona de munte”.

    Pe produsele tradiționale atestate, Achim Irimescu a arătat că modificările legislative din ultimii ani au condus la atestarea a 506 produse cu atestat traditional, dintre care 213 produse se obțin în zona montană. ”În concluzie avem deja o serie de produse realizate în zona montană, sperăm să reușim să introducem și mențiunea legală, legalizarea acestor produse”, a concluzionat Achim Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte