• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gât golaș de Transilvania – rasa românească de găini de curte pe care noi o dăm uitării, iar străinii o transformă în afacere profitabilă

    Roxana Dobre -

    Gât golaș de Transilvania este singura rasă românească de găini de curte. Altădată foarte populară în gospodării, crescută și pentru ouă și pentru producția de carne, cu greu mai găsești astăzi în țară un exemplar frumos al găinii care ne-a făcut faimoși în toată lumea. În schimb, în Franța sau în Germania, fermierii care cresc această rasă românească sunt numeroși, semn că potențialul rasei rămâne unul crescut.

    Producție de până la 170 de ouă pe an

    Unul dintre crescătorii români pasionați de Gât golaș de Transilvania este Florin Arcalean, un clujean de 57 de ani care, însă, din cauza problemelor de sănătate a redus efectivul de păsări din ogradă. “Eu acum nu mai am așa multe exemplare din motive de sănătate dar păsările sunt extrem de bune ca rasă. Producţia de ouă este de 120-170 de bucăţi pe an și, ceea ce le deosebește de alte rase, este faptul că sunt extrem de rezistente”, ne-a explicat crescătorul.

    Rasa Gât golaș de Transilvania este, potrivit fermierului, ideală pentru sistemul de creștere în aer liber și mai puțin, sau deloc, pentru fermele unde se cresc păsările în sistem închis.

    Ca și performanțe, se știe despre aceste păsări încep să ouă de la 7-8 luni, pot produce între 120 și 170 de ouă (cu coaja albă și greutate între 65 și 75 de grame) pe an , iar greutatea lor atinge 2,5 kilograme la găini și 3 kilograme la cocoși.

    gat golas de transilvania pret

    Raritate la noi, investiție la alții

    Totuși, deși are calități deosebite, Gât golaș nu s-a putut impune în ograda țăranilor. A ajuns o raritate și doar în Banat mai se poate vorbi de ea ca de o rasă populară. Nu aceeași situație o întâlnim în Franța sau Germania, țări care ”au adoptat” găina românească și au transformat-o în mândrie a fermierilor locali.

    De ce au gâtul…golaș

    Și, totuși, Gât golaș de Transilvania rămâne o rasă românească de găini. A fost mereu privită cu interes de străini încă de când a fost prezentată prima dată. în 1875, la o expoziție internațională de păsări de curte la Viena. Crescătorii vremii și nu numai se întrebau cum s-a format această rasă, existând presupuneri că este rezultatul unei încrucișări dintre o găină și un curcan. Nimic mai fals: rasa s-a format spontan, prin mutații genetice, una dintre acestea fiind ”vinovată” și de gâtul lipsit de pene care a dat numele rasei. Ulterior, știința a dovedit că este vorba despre o moleculă care inhibă dezvoltarea penelor, iar pielea din zona gâtului este cea mai sensibilă parte a corpului păsării la această particulă.

    În prima fază, Gât golaș a putut fi găsită în Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş, răspândindu-se mai apoi în restul Transilvaniei. Astăzi, însă cele mai mari efective se găsesc în Franța, însă găina românească nu este străină nici englezilor și nici chiar americanilor.

    Astfel, în timp ce noi am cam dat uitării această rasă locală, străinii au știut să profite de rusticitatea Gâtului golaș. Rasă deloc pretențioasă, rezistentă la frig, fără a avea nevoie de hrană specială, această găină se pretează foarte bine la sistemul ecologic de creștere a păsărilor. Cu o carne deosebit de gustoasă și de fragedă, Gât golaș de Transilvania are un randament foarte bun la tăiere, acesta fiind și motivul pentru care rasa este intens folosită în hibridările pentru obținerea puilor „broiler”, preferați de specialiștii din domeniu pentru creșterea rapidă și pentru conversia eficientă a hranei.

    gta

    Puii au nevoie de atenție

    Singurii care au nevoie de atenție suplimentară sunt puii, care trebuie hrăniți cu făină de cereale, nutrețuri speciale, în timp ce găinilor lise dau cereale (grâu, orz, ovăz), nutrețuri speciale, legume, semințe de roșii, ardei.

    Totodată, este important ca și în dieta rasei Gât Golaș de Transilvania, ca în a oricărei rase de păsăi, să existe pietrișul mărunt care ajută la mărunțirea hranei și eliminarea resturilor. Rasa are nevoie să stea în aer liber, să exploreze împrejurimile și să fie liniștită. O curte sau un adăpost larg și împrejmuit este tot ceea ce are nevoie. Adăpostul găinilor ar trebui să fie înalt, să aibă cel puțin 1 metru înălțime și să fie dotat cu suporturi pe care găinile să se cațere.

    O găină costă și 80 de lei

    Prețul unei găini de Gât golaș de Transilvania ajunge la 80 de lei, în condiţiile în care o găină comună costă 30-40 de lei. Prețul unui ou pentru incubat se vinde cu 5-7 lei/bucata. Acesta este şi unul dintre motivele care au descurajat fermierii români şi au dus la scăderea efectivelor.

    Totuși, pentru cei care se decid să crească această rasă, este important de știut că exemplarele din rasa pură sunt ușor de identificat după gâtul, pieptul și gușa lipsite de penaj, care poate avea culoarea alb, negru sau barat. Trunchiul este oblic, capul mic, iar pielea este albă, însă la temperaturi ridicate aceasta devine roșie.

    Gâtul este în formă de S, de mărime mijlocie. Coada este de mărime mijlocie, iar aripile sunt lungi și bine strânse de trunchi. Creasta este mică și dințată, ochii sunt de culoare roșie-portocalie, iar bărbița și urechiușele sunt mici și roșii.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA