• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Paul Stelică Mălăeștean: Muncă și credință în Dumnezeu

    Daniel Befu -

    Medic veterinar, în 1981, Paul Stelică Mălăeștean a fost numit șef de fermă la Fibiș, apoi șef de complex și director din 90, până la privatizare în 1996. Până în 2006 a fost crescător de oi, cu efective de 5000-6000 capete, apoi a renunțat o vreme.

    În 2015 a achiziționat 1.000 de oi de lapte și carne: ”Laptele îl dăm la o fabrică de brânzeturi de lângă Timișoara, la o firmă Lact Italia și berbecuții îi abatorizăm la o unitate care exportă, dar care dă și intern, la supermarketuri”. Stelică Mălăeștean este asociat la Oveg MPS, Exim Agro Ovis MPS SRL și deține 50% din firma M&I Group SRL, care operează Hotelul Savoy din centrul Timișoarei, cotat la 4 stele. Mălăeștean a avut și o tentativă de a se implica în afaceri imobiliare: “Am făcut și eu un PUZ în zona Pișchia, dar am rămas cu el, plătesc impozite. Agricultura totuși e ceva stabil. E ceva care poate fi palpat. E altceva decât un business în imobiliare sau în alte domenii. Eu o văd ca pe o treabă serioasă și care are și perspectivă. Asta se vede și în creșterea la terenurile arabile”.

    În prezent lucrează 4.000 ha, dintre care 1.500 în proprietate, doar 200 ha de la ADS și restul arendate de la localnici. Solurile sunt categoria 2 și 3 dar le îngrijește cu atenție, pentru a le stimula să rodească din belșug. Ferma sa e amplasată la 25 de kilometri de Timișoara, în apropiere de Lipova, acolo unde începe zona colinară.

    La cultura de grâu a lucrat cu soiuri din Austria, Serbia și românești de la Turda: ”Anul ăsta am mers pe grâu 3.000 ha, 700 ha rapiță, 100 ha lucernă, 100 ha porumb și 100 ha floarea soarelui. Anul ăsta pentru noi n-a fost așa de grozav, dar am făcut aproape 6 t/ha de grâu. Pe mine nu m-a mulțumit atât producția la grâu, care putea să fie și mai mare, cât calitatea. Din punct de vedere al calității, am cel mai bun grâu din Banat, nu din Timiș. Conform buletinelor de analiză, mi-a ieșit un conținut de 37% gluten, masa hectolitrică este 81,7 și proteina este 15,8%”.

    stelica_mala

    De asemenea Stelică Mălăeștean mai are în administrare și 120 ha luciu de apă concesionat pentru 49 de ani, unde face piscicultură.

    Deși e trecut prin tumultul vieții și-ar putea să-și mai tragă sufletul, n-are astâmpăr defel: ”Când nu fac agricultură nu fac nimic. Asta fiindcă fac tot timpul agricultură. Eu am terminat facultatea în 1980. În 35 de ani n-am fost de 3 ori în concediu. Dar acum, de vreo câțiva ani, am o bucurie în plus că am un nepoțel și nepoțică și cu ei mă relaxez cel mai bine. Îi aduc aici la Fibiș, stau cu ei. Mai ales pe băiețel vreau să-l fac agricultor”.

    Proiectul de suflet al lui Stelică Mălăeștean e o biserică de 250 mp construită în curtea uneia dintre fermele sale, la ieșirea din pădurea Pișchia, pe care a ridicat-o din fonduri proprii și pe care o donează Bisericii: ”În stadiul actual biserica e terminată, mobilierul este înăuntru, mai trebuie doar pictați pereții. A fost Înalt Preasfințitul, Mitropolitul Banatului, a făcut slujbă de binecuvântare și mulțumire. Urmează sfințirea bisericii în momentul în care va fi și pictată. Când va fi gata, o voi dona către biserică. și atunci vom vedea care va fi destinația, fie ca biserică în cadrul unei mănăstiri, fie ca biserică de parohie”.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania