Piaţa terenurilor

Topul moşierilor din România

Românii deţin cele mai mari exploataţii agricole din ţară, însă străinii vin tare din urmă

Fermierii locali conduc în topul celor mai mari exploataţii agricole din România, ocupând primele trei poziţii cu suprafeţe de peste 50.000 ha. Anul 2012 a adus câteva schimbări importante în clasamentul celor mai mari exploataţii agricole.
Pe prima poziţie a trecut Agricost din Iaşi, o firmă mai puţin cunoscută, dar care a „reuşit” să concesioneze anul trecut de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei (IMB) pentru 49 de ani. Terenul este exploatat însă în continuare de Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi care, după ce le-a lucrat mai bine de zece ani, a ajuns cel mai mare datornic al ADS.
Următoarele două poziţii în top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova. În primii cinci mai intră şi doi străini: un libanez şi un austriac.

Cele mai mari 10 exploataţii agricole din România exploatează împreună circa 326.000 hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă circa 3% din terenul arabil al ţării. Cât despre străini, aceştia au ajuns deja la circa 800.000 ha în România şi se apropie încet – încet de 10% din totalul suprafeţei arabile.

Top 10 exploataţii agricole din România

Agricost Iaşi – 57.000 ha
Agricost Iaşi, firma cu capital româno-olandez a concesionat anul trecut de la ADS pentru 49 de ani suprafaţa de 57.000 ha de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Agricost a obţinut acest drept în urma unui proces cu ADS. Dacă teoretic Agricost este beneficiarul terenurilor din IMB, în practică, cel care le munceşte este în continuare Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi, unul dintre cei mai mari datornici ai ADS.
Cât despre legătura dintre cele două firme, vorbim mai degrabă de „o relaţie de colaborare”, care n-ar fi exclus să se menţină şi în viitor, susţine acţionarul majoritar al Agricost, Constantin Duluţe. El spune că deocamdată n-a intrat în insulă, pentru că TCE 3 Brazi are înfiinţate culturi de rapiţă şi grâu. În primăvară, îşi va pune şi el culturile lui şi va apela probabil tot la serviciile firmei controlate de familia lui Culiţă Tarâţă.

Ioan Niculae – 55.000 ha
Omul de afaceri, patronul Interagro, exploatează cele 55.000 ha de teren agricol, în mai multe judeţe din sudul ţării, din care aproximativ 19.000 ha sunt în proprietate. Niculae deţine şi o reţea importantă de silozuri, numărându- se printre agricultorii români care au câştigat cel mai mult de pe urma fluctaţiilor de preţuri la cereale din ultima vreme.
În 2010, de exemplu, a dat lovitura la grâu. El dispune de un sistem de producţie integrat, care merge de la cultura vegetală, până la procesare. Niculae a intrat în urmă cu câţiva ani şi pe piaţa vinurilor. Niculae este unul dintre cei mai bogaţi români, cu afaceri de circa 1 miliard de euro.
Pe lista investiţiilor realizate de Interagro se află şi fabrica de bioetanol de la Zimnicea, realizată în urma unei investiţii de 82 milioane de euro.

Adrian Porumboiu – 54.000 ha
proprietarul grupului de firme Racova, administrează suprafaţa de teren agricol menţionată mai sus în zona Moldovei, fiind cel mai mare proprietar de teren din ţară. Fostul arbitru spune că nu are de gând să se oprească cu achiziţiile aici, motiv pentru care este şi foarte atent la orice oportunitate apare în piaţă.
El deţine şi o reţea importantă de silozuri, a cărei capacitate vrea să o extindă la 350.000 de tone. Producţia de cereale este valorificată prin reţeaua proprie, mai ales că Porumboiu dispune de mai multe unităţi de procesare.
Omul de afaceri a reuşit să construiască în timp o afacere integrată de succes mergând de la agricultură, industria alimentară, turism până la comerţ sau construcţii, care îi aduc împreună o cifră de afaceri de peste 140 milioane de euro.

Jihad El Khalil- 35.000 ha
Omul de afaceri libanez se numără printre cei mai mari deţinători de terenuri agricole din România (situate în judeţele Giurgiu, Călăraşi şi Timiş). El mai are în portofoliu şi mai multe ferme de animale, un abator şi o reţea importantă de silozuri. Pe lista companiilor la care este acţionar se numără Agro Chirnogi, o companie cu o cifră de afaceri de 265 milioane de euro în 2011 şi un profit de 4,9 milioane de euro, precum şi Maria Trading – cu afaceri de 34,4 milioane de euro şi profit de circa 1 milion de euro.

Bardeau Holding – 26.000 ha
Grupul de firme Bardeau, deţinut de contele austriac Andreas von Bardeau, îşi desfăşoară activitatea în zona de vest a ţării, în judeţele Arad, Timiş şi Caraş Severin, având profil vegetal şi zootehnic. Grupul dispune de structuri proprii de depozitare, comercializare cereale şi transport. Potrivit datelor furnizate de grup, Bardeau are în proprietate 15.600 ha, la care se adaugă circa 5.900 ha concesionate de la ADS, în timp ce 4.500 ha sunt arendate de la proprietari particulari. Principalele culturi înfiinţate sunt cele de grâu, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, porumb şi orez. Grupul are mai multe ferme de animale (vaci, oi şi capre). Contele austriac mai deţine în România şi circa 5.000 hectare de pădure. Achiziţia de terenuri a adus celor de la Bardeau numeroase acţiuni în instanţă.

Mihai Anghel- 25.000 ha
Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, se numără printre cei mai mari cultivatori de cereale din România, deţinând o reţea importantă de silozuri – capacitate de 450.000 de tone. În 2012, seceta i-a afectat circa 10.000 hectare de porumb şi floarea soarelui care au fost calamitate în totalitate, ceea ce i-a adus pagube de aproximativ 20 milioane de euro. La grâu, în schimb, productia a fost bună, media pe cele 13.000 de hectare fiind de 5,5 tone la hectar. Agricultorul doljean este prezent şi pe piaţa vinurilor, Domeniul Coroanei aducându-i anual încasări de aproximativ zece milioane de euro. Investiţiile în via de la Segarcea depăşesc 30 milioane de euro, pe rod fiind aproximativ 300 ha de vie.

Martifer – 25.000 ha
Portughezii de la Martifer au anunţat în urmă cu doi ani că exploatează în România circa 25.000 hectare de teren agricol în estul ţării, de pe care este obţinută materia primă pentru fabrica de ulei vegetal de la Lehliu. Surse din piaţă susţin însă că suprafaţa administrată de Martifer s-a redus în ultima vreme până la circa 15.000 ha. Cea mai mare parte a suprafeţelor reprezintă culturi de floarea soarelui şi rapiţă. Anul trecut, Prio Foods, parte a grupului portughez Martifer, a încheiat un joint – venture cu firma americană Bunge, principalul jucător pe piaţa locală a uleiului vegetal. Portughezii au investit peste 90 de milioane de euro la Lehliu Gară într-o unitate specializată în pro¬cesarea seminţelor şi producţia de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Martifer a mai anunţat că vrea să investească şi în zootehnie în România.

Spearhead International – 17.800 ha
După ce a cumpărat spre sfârşitul anului trecut circa 3.000 de hectare de teren agricol în Dolj, fondul de investiţii britanic Spearhead International Ltd a ajuns să lucreze în România 17.800 ha de teren agricol în Dolj şi Teleorman. Fondul a intrat pe piaţa locală în 2008, în urma preluării unui pachet de 70% din acţiunile Agrinatura, o firmă din Teleorman, de la omul de afaceri Eugen Pena. România a reprezentat în ultimii ani, alături de Polonia, una dintre principalele ţinte de achiziţii ale britanicilor. În prezent, Spearhead exploatează circa 80.000 ha de teren agricol la nivel european.

Ştefan Poienaru – 17.000 ha
Ştefan Poienaru, proprietarul Agrofam Feteşti, administrează circa 17.000 hectare de teren agricol şi deţine silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 100.000 tone. Agricultorul are planificate investiţii de circa două milioane de euro pentru extinderea capacităţii de depozitare. Poienaru cultivă cereale în general, dar a încercat şi plantele energetice cum ar fi anghinarea, dar cultura nu s-a aclimatizat. Nu renunţă însă la rapiţă, chiar dacă a avut şi ani mai proşti. Omul de afaceri nu crede însă că pe termen lung culturile energetice vor avea succes, deoarece preţurile atractive la cereale îi vor determina pe agricultori să aleagă grâul.

A&S International 2000 – 15.000 ha
A&S International, parte a grupului A&S Holding (cu capital româno-american), are terenuri concesionate în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, mai precis în Balta Ialomiţei (între Braţul Borcea şi Dunăre), unde cultivă, în principal cereale şi plante oleaginoase. A&S Internaţional 2000 are un portofoliu variat de afaceri, de la managementul grupului, producţie farmaceutică, până la aparatură medicală

10 comentarii

 1. Da de ce nu spuneti ca mosierii astia cultiva OMG-uri. Inclusiv CT. Si contamineaza cu mizeriile astea soiurile cultivate de cei de pe un areal destul de larg. Care credeti ca e marele secret al productiei record? O intrebare pt CT: isi hraneste nepotii cu platele OMG pe care le cultiva?

 2. Ce situatie trista si jenanta, de-a dreptul penibila: un individ pe nume “Jihad” e stapan peste 350.000 de hectare de pamant romanesc, in vreme ce taranul roman e haituit, infierat, ridiculizat, dispretuit, furat… Otomanii ar fi fost mandri. Bravos, natiune! Halal [Arabic: حلال‎] sa-ti fie!

  1. Pe vremea cand strainul facea agricultura,totii eratii cu ochii pe imobiliarele si pe MARII OAMENI DE AFACERI ROMANI si STRAINI IMBOGATITI peste noapte.Dar uite ca cine a facut agricultura de pe vremea cand era tona cerealelor 50 $ si a asteptat s-a descurcat fie el STRAINI sau ROMAN. Respect agricultorilor din TOP 10, romani sau straini.

 3. Din cate stiu eu,in Franta marimea maxima a unei exploatatii/proprietati funciare nu poate depasi 1000 hectare. Pe cand si la noi o asemenea reglementare legala ? Am plecat din comunism si-am ajuns in America Latina cu latifundiarii,chiar daca la noi sunt ceva mai mici. Oriunde in lume si in orice timp ,latifundiarii sunt o piedica si un pericol la libertatile cetatenesti , actionand impotriva democratiei nu trebuiesc tolerati. Cati din latifundiarii actuali au fost cercetati si pedepsiti pentru afacerile necurate si infractiunile despre care stie o lume intreaga ? De ce presa nu prea se ocupa si nu scrie despre aceste lucruri ?

  1. @Alexander

   Tu ce ai vrea ma? Sa cultive toata lumea 1-2 ha si sa obtina 2-3 t de cereale la hectar? In cadrul marilor exploatatii se pot dubla productiile suprafetelor agricole….

  2. @Lindichiu : Esti un ignorant . Ideea este ca poti face agricultura performanta si pe 10 ha . Sunt de acord ca Taratza face recolte record dar este terenul ADS inchiriat pe 49 de ani si de cand a inceput sa-l lucreze acest “latifundiar” statul roman a fost pagubit cu peste 1 miliard de euro . Din banii astia puteau sa-ti ofere tie , ignorantule , un sistem sanitar mai bun , si o pensie ceva mai ridicata parintilor care te-au conceput . Acum ai priceput kakaia pricina oamenii care stiu cu ce se mananca agricultura sunt revoltati contra acestui guvern votat de tine din ignoranta sau in schimbul a 50 RON si o galeata cu emblema USL?

 4. Nu cred ca pot fi numiti “mosieri” atata timp cat nu detin in proprietate privata terenuri si sunt o tumoare pentru intreaga agricltura romaneasca din pacate si pentru intreaga taranime … E rusinos sa-i prezentati asa, mai ales ca nu platesc taxe si impozite … Sunt evazionistii fiscali perfecti din Romania intr-o forma continuata si sustinuta de Partidul Comunist Roman cu fata umana adica PSD fost PDSR, fost FSN, fosti … fosti fosti …

 5. cine sa ne fie mosierii ????? TOT SECURISTII CRIMINALULUI ILIESCU KGB!!!!
  …ca adevaratii mosieri de drept au fost si ei sarmanii ucisi dupa 1947 la Kanal, Aiud, Ploiesti, etc….

Scrie un comentariu