• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Silozul de cereale, investiţia care măreşte preţul recoltei chiar şi cu 50%

    agrointeligenta.ro -

    Cât costă un siloz de grâu sau porumb şi în cât timp se poate amortiza.

    Creşterea populaţiei la nivel global, alături de solicitările tot mai mari venite dinspre industria de biocombustibili pun presiune pe producţia de cereale. Dacă este şi secetă, lucrurile se complică.

    Agricultorii pot să câştige însă bani buni de pe urma acestui context cu condiţia să aibă spaţii de depozitare. O investiţie care merită, numai dacă ne gândim că preţurile la cereale pot să crească de la recoltare până în primăvara viitoare în anumiţi ani cu cel puţin 50%, şi care poate fi recuperată mult mai repede decât cred mulţi agricultori.

    În ultimii ani, agricultorii români şi-au dat seama cât de important este să ai spaţii proprii de depozitare (utilate modern), mai ales că diferenţele de preţ între cele două sezoane sunt considerabile. Doar un singur exemplu. În 2010, Ioan Niculae, patronul Interagro, a obţinut profituri considerabile de pe urma grâului chiar dacă premisele nu păreau favorabile. Pentru că a plouat, nu a putut să înceapă recoltatul decât în luna august, motiv pentru care şi producţia obţinută a fost mai mică cu circa 27% faţă de cea obişnuită. Scăderea de producţie a fost compensată însă de majorarea preţului, care aproape că s-a dublat raportat la luna iunie.

    Dacă la începutul lunii august cotaţia grâului cu livrare în decembrie crescuse la bursa din Chicago până la 230 de euro pe tonă – cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, cu peste 80% fmai mare faţă de minimul anului, consemnat pe 9 iunie-, la sfârşitul anului, se ajunsese la peste 250 de euro pe tonă.

    Investiţii cu bani europeni

    Fie că vorbim de agricultori de dimensiuni medii, fie de marile exploataţii, interesul pentru construirea de silozuri moderne începe să se facă tot mai simţit în ultima vreme, mai ales că fermierii pot apela la fonduri europene pentru investiţii.

    Un astfel de caz este Ivan Fedot, un fermier din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, care lucrează circa 1.000 hectare de teren agricol. El spune că are în derulare un proiect în valoare de 1,9 milioane de euro realizat pe FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

    Proiectul se va finaliza în vara lui 2013, iar la final, agricultorul va dispune de o capacitate de depozitare de 10.000 tone. Fedot susţine că s-a decis să investească pentru că şi-a dat seama că poate să câştige de pe urma fluctuaţiilor de preţuri la cereale, care diferă cu cel puţin 30% între cele două sezoane. În plus, grâul şi porumbul “o să meargă întotdeauna”, nu se teme că ar putea să rămână vreodată fără cumpărători.

    Un alt femier, din Buzău, are un proiect de 2 milioane de euro, realizat tot prin intermediul fondurilor europene. În acest caz este vorba de un proiect mai amplu, care vizează spaţii de depozitare (capacitate circa 6.000 de tone), o fermă de porci, dar şi un FNC. Sunt rezolvate astfel problemele legate de stocarea cerealelor, dar şi cele de logistică şi transport.

    Viorel Vecerdea, reprezentantul companiei Tornum, unul din principalii furnizori de uscătoare şi silozuri pentru cereale de pe piaţa locală, confirmă şi el interesul din partea fermierilor pentru construcţia de spaţii de depozitare. Se referă atât la micii agricultori, cât şi la marii fermieri sau la investitori, adică companii care “se reorientează pe fondul crizei”.

    Dacă în cazul micilor fermieri vorbim de capacităţi de stocare de 2.000-3.000 de tone (fiecare merge pe cont propriu, pentru că asocierea nu prinde la români), în general sisteme mai simple, la marile exploataţii se poate ajunge şi la capacităţi de peste 100.000 de tone. Cât despre investiţie, aceasta poate fi recuperată într-un interval de 2-5 ani de la caz la caz, susţine Vecerdea.

    Tornum este filiala locală a companiei suedeze cu acelaşi nume. Firma este specializată în fabricarea şi furnizarea sistemelor complete de gestionare a seminţelor pentru industriile agricolă şi cerealieră. Tornum oferă uscătoare, silozuri şi răcitoare de seminţe atât pentru amplasamente noi industriale, cât şi pentru extinderea celor existente.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar