• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se rezolvă la APIA situația suprapunerilor de teren rezultate la controlul prin teledetecție

    agrointeligenta.ro -

    Suprapunerea terenurilor declarate de către fermieri este una dintre principalele nereguli pe care echipele de control ale APIA le constată la verificările prin teledetecție. Cum de anul trecut, fermierii au fost obligați să declare și să identifice fără echivoc suprafețele pe care le lucrează – cu o o toleranță de amplasare, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 metri, acum cazurile de suprapunere sunt mai numeroase, conform datelor centralizate la nivel de țară.

    Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă explică pentru Agrointeligența care este procedura ce se parcurge în mod uzual în cazurile de suprapunere a terenurilor agricole declarate de către beneficiari diferiți.

    ”În acest caz fermierii trebuie notificați și situația trebuie clarificată cu ambii fermieri. Cele mai multe situații de acest gen apar după ce sunt depuse cererile în sistemul IPA online, astfel că suprapunerile cele mai multe se rezolvă până la teledetecție. Suprapunerile practic trebuie rezolvate pe terenuri pentru că în momentul în care se termină perioada de depunere a cererilor sistemul generează suprapunerile. Astfel că toate parcelele, așa cum sunt digitizate, sunt date drumul în program și atunci apar niște inconsistențe în softul informatic unde pe harta repectivă zonele cu probleme se înroșesc. În momentul în care exportăm datele către prestator, problemele acestea de suprapuneri trebuie neapărat rezolvate prin notificarea fermierilor, iar aceștia ori reamplasează, ori își retrage vreunul dintre ei suprafața, cel care a digitizat greșit. Dacă există vreo situație în care niciunul dintre fermieri nu cedează, aceștia își pot rezolva problema doar în instanță”, explică oficialul APIA.

    Ovidiu Săvâșcă precizează că aceste ”inconsistențe”, în majoritatea cazurilor, se rezolvă până la exportul datelor spre prestator, respectiv firma care efectuează teledetecția.

    ”Mai departe, teledetecția surprinde doar suprafețele cultivate și măsoară digitizarea fermierului. Ce se poate întâmpla după teledetecție: pot apărea acele cultivări comune în care, de exemplu, există 15 hectare și avem 3 fermieri care au declarat câte 5 hectare fiecare iar teledetecția măsoară doar 14,50 de hectare. Astfel, unul dintre fermieri ori a declarat în plus, are o calamitate sau nu i-a ieșit cultura. Noi la APIA îi convocăm pe toți cei trei beneficiari și clarificăm, vedem la cine a intervenit greșeala. Practic, prin teledetecție, pe hartă, fiecare cultură emană căldură transformată într-un spectru de culori prin care poți identifica exact genul botanic care este cultivat. Deci acea diferență de 0,50 de hectare care este necultivată, calamitată de inundații sau distrusă de animalele sălbatice, se vede cu diferența de culoare și automat când acea suprafață este suprapusă se vede clar care dintre fermieri are digitizat peste altul. Rezultatul este prezentat fermierului și el, de obicei, înțelege și își recunoaște vina și renunță la suprafața care apare ca fiind suprapusă. Sancțiunea o suportă doar cel care are această neconformitate, dar dacă este inundată de exemplu cultura, nu este așa o mare culpă. Doar că și ceilalți fermieri chemați trebuie să facă un drum până la APIA ca să se lămurească situația”, explică directorul APIA Mureș care este procedura prin care se rezolvă suprapunerile de teren agricol depistate la controlul prin teledetecție.

    Așa cum ne-a declarat și anterior oficialul APIA, fermierii din eșantionul de control la care există probleme la teledetecție au opțiunea ca, odată ce le este adusă la cunoștință situația, să nu fie de acord cu o eventuală sancțiune. „Fermierii au opțiunea să nu fie de acord și foarte bine documentat, pot demonstra că există suprafața respectivă, iar atunci, pentru anumite coduri de eroare, se pot face vizite pe teren pentru clarificări. Deci fermierul poate solicita serviciul de control din fiecare centru județean, iar APIA poate face aceste vizite rapide pe teren, așa cum le numim noi. Acestea se fac doar la solicitarea fermierului”, explică Ovidiu Săvâșcă.

    Directorul APIA Mureș ne-a explicat că penalizările nu se aplică producătorilor agricoli până la o eroare de maxim 3 la sută dacă sunt diferențe între suprafața declarată și cea identificată la teledetecție. ”Între 3 și 20 la sută deja se aplică penalizări, iar între 20 și 50 la sută fermierul nu mai primește deloc banii pentru campania respectivă. Deja dacă vorbim de direfențe care depășesc 50 la sută atunci nu numai că nu se mai primesc banii ci și fermierul primește sancțiuni multianuale pe următorii 3 ani de cerere”, explică reprezentantul APIA.

    Foto: antoniupoienaru.finantare.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”