Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Cum a ratat România șansa de a bloca vânzarea terenurilor către străini: ”Comisia Europeană nu a fost împotriva unor restricții”

Ungaria a interzis străinilor să mai cumpere teren arabil printr-un vot în Parlamentul de la Budapesta. Amenințați cu procedura de infringement pentru că nu au liberalizat piața funciară, ungurii se țin tari și nu vor să revină asupra deciziei.

Pusă în fața aceleiași decizii – aceea de liberalizarea a pieței terenurilor, România a adoptat în Parlamentul de la București controversata Lege 14/2014 care nu îngrădește străinilor cu nimic posibilitatea de a cumpăra pământ pe firmă (deja puteau oricum să facă acest lucru și înainte de 2014), dar și pe persoană fizică.

Citiți și:

Vot final: Ungaria le-a interzis străinilor să cumpere teren agricol

vanzarea terenruilor agricole

La aproape doi ani distanță de când străinii au primit liber acces la pământurile noastre, aflăm că, de fapt, Comisia Europeană nu s-a opus unor restricții legislative, așa cum am fost lăsați să credem de către guvernarea de la acea vreme.

Noi am mers cu proiectul pe masă iar Comisia Europeană, sigur, s-a referit la limitările pe care le introdusesem noi în prima fază și a spus așa: nu suntem împotriva unor, să spunem, restricții. Cu o singură condiție: să fie înscrise în niște obiective prioritare ale statului membru. Să spunem că eu urmăresc ca într-o anumită zonă să am nu știu ce cultură. Dacă eu pun acele condiții ca să mă asigur că îmi ating obiectivul, Comisia nu are nimic împotrivă. Din păcate, deși am transmis mesajul clar – nu mă ocupam eu de această problemă, ulterior nu știu din ce rațiuni, actul legislativ adoptat a renunțat total la mai multe condiții puse inițial”, a dezvăluit actualul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

Șeful MADR spune că mai există șanse să ne protejăm pământul agricol.

Poate că ar fi cazul să reluăm discuția pe actul legislativ în cauză. Nu ai voie să interzici vinderea terenurilor. Dar știu un caz celebru al unui europarlamentar din Germania care a dorit să cumpere teren agricol în Franța și a fost refuzat tocmai pe niște condiții pe care această țară le pune la achiziționarea terenurilor. Dar niciun stat membru al UE nu poate interzice cumpărarea terenurilor agricole din alt stat. Dar în Franța, statul intervine, are drept de preempțiune și judecă pe cel care cumpără și îi impune cerințe mai drastice. Pe lângă legea vânzării terenurilor mai trebuie avut în vedere un lucru foarte important și anume faptul că nu am reușit să stabilim o piață funciară în România care să permită creșterea prețului terenurilor”, a mai spus Achim Irimescu.

1 comentariu

  1. Abuziva lege 17/2014 care afecteaza atributele dreptului de proprietate favorizand arendasii la achizitionarea terenurilor agricole, acei “dinu paturica” din lumea satelor care fac pretul la hectar dupa cum vor ei si platesc cand vor ei, pentru ca au drept de preemtiune la cumpararea terenurilor agricole, din cauza cestei legi strambe (sau cu dedicatie) mii de tarani batrani si nevoiasi au avut si vor avea de suferit in continuare in cazul in care i-a lovit un necaz (in general cand se inbolnavesc si au nevoie urgenta de bani) caci vanzarea unui petic de pamant dureaza dupa legea 17/2014 chiar si 2-3 luni daca arendasul nu-i dispus sa dea pretul cerut si se reia procedura de vanzare si tot asa pana moare omul, ma intreb daca s-a sesizat cineva in privinta abuzurilor care le genereaza aceasta lege 17/2014 si daca cei cu putere de decizie au de gand sa schimbe ceva la ceasta lege STRAMBA.
    In alta ordine de idei, am o mare indoiala ca telul aplicarii acestei legi a fost atins si anume acela de a impiedica vanzarea pamantului catre straini, nu dispun de statistici, dar banuiesc ca pamant catre straini s-a vandut in continuare, numai ca nu a putut sa-l vanda amaratul de taran, ci l-a vandut arendasul, comasat in sole mari la de 2-3 ori pretul de achizitie pentru ca-i “baiat destept”, daca nu l-a vandut inca, o sa-l vanda in viitorul apropiat, fiind favorizat de cine stie ce lege STRAMBA aparuta peste noapte, asa se nasc si s-au nascut marii oameni de afaceri de dupa 1989, luandu-se de mana cu miile de DOCTORI in cele mai nebanuite domenii ale stiintei (inainte de 1989 am avut un DOCTOR INGINER SAVANT DE RENUME MONDIAL hulit de toti, iar acum ne-am ales cu mii de specimene de genul asta) scuzata sa-mi fie divagatia.

Scrie un comentariu