Piaţa terenurilor

202 euro/ha – arenda medie pe care o plătesc fermierii cu terenuri luate de la ADS

Fermierii care lucrează terenuri luate în arendă de la Agenția Domeniilor Statului au o rată medie de profit de 95%, asigurată de subvențiile pe care le încasează la hectar, dar și de faptul că redevența pe care o achită anual este cu mult sub nivelul arendei de pe piața liberă.

Arenda medie pe care o plătesc cei care exploatează terenuri agricole de la ADS este de 202 euro/ha. Suma este acoperită în mare parte din subvențiile agricole care, în ultimii ani, au fost de circa 153 de euro la hectar, după calculele făcute de jurnaliștii de la Digi 24. Aceeași sursă a calculat că doar obținând o producție de grâu de șase tone la hectar, un fermier care lucrează pământul statului vinde recolta cu 960 de euro la hectar, bani din care se scad cheluielile lucrărilor agricole și ale inputurilor.

În ciuda faptului ca mulți dintre ei au contracte încheiate chiar și pe 49 de ani, în condiții avantajoase, mari arendași uită să achite banii statului. Profitul autorităților este cu atât mai mic cu arenda pentru acestea este de două ori mai mică decât în cazul contractelor pentru 30 de ani, încheiate dupa 2012. Cu debite care ajung la 390 de milioane de lei, instituția a apelat inclusiv la executori.

Citiți și: Cine sunt fermierii cu cele mai mari datorii către ADS

Scrie un comentariu