• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Au început controalele la frontieră: Analize făcute deja la sute de camioane cu legume și fructe de import

    Gabriela Gimbășanu -

    În urmă cu puțin timp, ministrul Agricuturii și Dezvoltării Rurale a surprins pe toată lumea când a declarat că în România intră fructe și legume cu reziduuri de pesticide și astfel se produce, încet, dar sigur, otrăvirea populației. Astfel, dacă în decembrie, ministrul a anunțat reluarea controalelor la vamă, astăzi, într-o conferință de presă, a anunțat că acțiunea a fost demarată și deja au fost prelevate câteva sute de analize de la camioanele cu fructe șu legume care intră în România.

    Până în prezent, la MADR au ajuns doar rezultatele de la 16 controale și, dintre acestea, nici o analiză nu a depitat ceva în neregulă, însă procentul veritificărilor finalizate este mult prea mic pentru a oferi o imagine clară.

    ”Am discutat despre controlul la frontieră. Sigur că știm cu toți că sunt marii probleme cu ceea ce pătrunde în țară la prețuri mici, produse care nu răspund cerințelor. În ultima perioadă de timp am avut discuții cu producătorii și cu autoritatea veterinară. Este cert că trebuie să facem tot ce este posibil, pentru a proteja porducătorul și consumatorul român. În acest sens am dispus la ANSVSA, pentru că am în coordonarea ANSVSA-ul, să declanșeze controalele la vamă. Prima reacție pe caree am primit-o a fost că o astfel de analiză, după ce se prelevează probe, durează 20 de zile și am zis că asta este probabil o glumă. În 20 de zile camioanele s-au descărcat, marfa a fost vândută și populația a fost deja afectată de consumul de produse nesănătoase. Ulterior au revenit și au spus că o să accelereze acest proces, eu insist în continuare. Desigur că trebuie să respectăm cerințele europene care spun că un control la frontieră se efectuează într-un anumit procent pe bază de analize și ori de câte ori este nevoie, când sunt informații care îmi indică faptul că s-ar putea să existe un risc”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Au fost prelevate în jur de 1.000 de probe

    Încă de când a demarat procesul de control la frontieră specialiștii de la ANSVSA au prelevat peste 1.000 de probe, însă analizele pentru depistarea reziduului de pesticide durează, nici mai mult, nici mai puțin de 20 de zile. O perioadă destul de lungă, dacă te gândești că, până în momentul în care ajung analizele, tirul cu fructe șu legume a fost deja descărcat și cel mai probabil marfa s-a vândut și a ajuns în farfuria consumatorului român.

    ”Deocamdată, din rapoartele pe care le primesc de la veterinari, repet deja au resptructurat puțin perioada de 20 de zile, eu mi-aș dori să vorbim doar de două zile, pentru a fi cât mai operativi. Chiar aseara mi s-a comunicat că din 16 teste finalizate nu a fost nici unul cu probleme. În continuare sunt prelevate probe. Dacă îmi aduc bine aminte vorbim de sute, poate chiar peste 1.000 de probe prelevate până acum. Nu vizez toate aspectele care țin de testare, ci doar partea de reziduuri de produse chimice. Din cele care au ajuns în faza finală de testatre, nu a fost depistat nici un camion cu probleme. Sunt controlate doar camioanele cu fructe și legume ce intră în țară. Așa că în prezent nu știu unde ne situăm exact. Ideea de bază este că nu doar am spus, ci am și dispus efectuarea controlalelor”, și-a arătat dezamăgirea ministrul agriculturii.

    Riscuri sunt și la produsele din spațiul comunitar

    Controalele efectuate la vamă nu vizează doar tirurile ce aduc fructe și legume din spațiul extracomunitar, cum este cazul Turciei, ci vizate de control sunt și transporturile ce vin din spațiul comunitar.

    ”Sper însă să extindem această procedură pentru că mi s-a explicat că de multe ori că ce ajunge în țară nu doar că nu respectă niște cerințe, nici documentele nu sunt corespunzătoare. Așa că există riscul ca și ce vine din Uniunea Europeană, deci comerțul intracomunitar să fie cu probleme. Trebuie să fiți convinși că atunci când eu export pe piața europeană, sunt controlat ”foarte bine” de colegii din țările europene. Nu știu de ce nu ar trebui să fac și eu la fel și să mă asigur că se respectă toate procedurile și toată legislația, iar documentația este corectă”, și-a argumentat punctul de vedere ministrul Achim Irimescu.

    ANSVSA poate controla maxim 5% din camioanele care intră în țară

    Conform regulamentelor europene, organismele de controla de la vamă pot efectua controale aleatorii, dar procentul celor controlați nu trebuie să depășească 5% din totalul camioanelor ce intră în țară.

    ”Nu uitați că 16 camioane din câteva sute de analize prelevate nu înseamnă nimic. Vă reamintesc că în 2012, când am apucat să controlăm rapid, am depistat câteva camioane cu fructe din Turcia, ce erau cu reziduuri puternice de pesticide. Controalele sunt aleatorii, pentru că nu poți controla 100%, de obicei avem voie să controlăm maxim 5%, deci un procent foarte mic. Mi-aș dori să controlăm un procent mai mare de camioane care intră în țară, dar asta este posibil doar în situații speciale, conform legislației europene”, a explicat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA