• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bâjbâiala de la APIA i-ar putea costa scump pe fermierii la care subvenția se consideră venit

    Roxana Dobre -

    Fermierii înregistrați ca persoanele juridice se confruntă cu o nouă problemă la început de an: APIA nu le-a eliberat încă decizia în baza căreia plăteau impozitul pe profit din anul precedent, în acest caz 2015. Această întârziere va conduce la mai multe situații dificile cu care s-ar putea confrunta fermierii dacă ministerul Agriculturii nu comunică de urgență cu Finanțele pentru a cădea la pace în interesul producătorilor agricoli. 

    Fermierii trebuie să achite până pe 25 februarie prima tranșă a impozitului de profit, însă pentru a face acest lucru, persoanele juridice trebuie să ducă la ANAF și suma pe care o încasează de la APIA ca subvenție pe anul 2015. Mereu s-a procedat așa, sumele respectiv fiind declarate pentru anul precedent, iar funcționarii reușeau să dea adeverința chiar dacă subvențiile nu erau achitate. Cuantumul era, însă, fixat și calculul se făcea fără probleme.

    ”Am avut o ședință la nivel de Asociație și membrii au întrebat, dar nimeni nu a știut să răspundă ce se întâmplă pentru că noi, fermierii persoane juridice, pe 25 februarie trebuie să plătim impozitul pe profit pe tot anul trecut. Nivelul subvenției era stabilit până acum printr-o decizie a APIA, care, chiar dacă nu livra banii până la finele anului emitea această decizie care stipula că pentru anul în curs, în acest caz 2015, ai de plată o anumită sumă. În acest an decizia nu cred că vine până la 25 februarie. Adică trebuie să plătești impozitul pentru acești bani iar noi nici nu știm exact ce bani primim din cauză că APIA nu a emis această decizie. Ce fac în acest caz fermierii, cum declară ei venitul care este impozitat?”, ne-a sesizat Nicolae Sitaru, fermier și vicepreședinte al LAPAR.

    Pe de altă parte, se știe că la ANAF, singura regulă care se aplică este cea a legii. Adică ai întârziat, te trezești cu penalități. Iar în acest caz, este puțin probabil ca inspectorii fiscali să se autosesizeze cu privire la situația din agricultură în lipsa unei discuții la nivel guvernamental.

    O altă problemă ce ar putea decurge din bâjbâiala de la APIA este cea legată de începerea campaniei de depunere a cererii unice de plată pe 2016. De la 1 martie, directorul APIA Ioan Merca a anunțat că fermierii pot depune documentele la APIA, însă pentru a fi eligibili, producătorii trebuie să facă dovada că sunt fermieri activi. Așadar, la depunerea cererii unice trebuie să prezinte și documente precum declaraţia 2.2.1, privind veniturile din activităţi agricole, impuse pe bază de norme de venit, decizia de impunere, adeverinţă eliberată de ANAF privind veniturile totale realizate în anul precedent. Așadar dacă ANAF nu poate elibera aceste adeverințe, fermierii pot pierde startul depunerii cererii. Ei pot face însă dovada calității de fermier activ până la data expirării termenului de depunere a cererii și anume 15 mai.

    Menționăm că impozitul de 16% și este achitat pentru subvențiile încasate de persoanele juridice, la care banii prin APIA se consideră venit. În cazul persoanelor fizice și societăților agricole, acest tip de impozit nu se achită pentru că subvenția se consideră măsură de sprijin.

    De ce APIA nu poate elibera momentan decizia de plată

    Începând cu 2015 plățile directe au mai multe componente, ceea ce înseamnă că pentru fiecare fermier se calculează în parte exact suma pe care o primește, plecând de la suma de bază (SAPS-ul), plata redistributivă, plata pentru tânărul fermier etc.

    În momentul de față APIA nu a finalizat cuantumul sumelor care se plătesc fiecărui fermier, ca atare nici nu poate elibera aceste decizii de plată cu care fermierii să meargă mai departe la ANAF pentru a achita impozitul aferent.

    ”Au mai venit fermieri să solicite aceste decizii, dar deocamdată nu le putem elibera. Acestea se pot da doar în momentul în care se finalizează calculul sumei plătibile pentru fiecare fermier pentru că nu toți agricultorii primesc aceleași sume. După ce acest calcul va fi finalizat se vor emite și deciziile pentru că nu este necesar ca sumele să fie neapărat în conturile fermierilor. Vă dau exemplu plata pentru tânăr fermier unde nu am finalizat toate cererile spre plată spre autorizare finală, așadar nu știm în acest moment câți fermieri vor beneficia de sprijin ca să putem știi cuantumul României alocat pentru această schemă. Nu este sigur nici la înverzire dacă este bătută în cuie suma. Fiind un an de referință 2015 cu schemele noi de plată și cu componente în plus față de anii anteriori trebuie să vedem cum stăm la final când știm exact numărul de fermieri și suprafața de teren eligibilă la plată”, ne-a explicat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

    Potrivit acestuia, decizia de plată este ultimul document emis după ce se trimite la autorizare la plată dosarul din sistem. APIA nu poate înainte să genereze această decizie din sistem pentru că ea se face automat de către un modul de autorizare și calcul la plată. Nici pentru cei care au intrat la avans nu se poate emite pentru că este nevoie de o decizie finală care va arăta concret calculul exact care se plătește fermierului.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA