Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 10:11 Culturile, sufocate de arșiță: La nivelul lanului de grâu se ajunge și la 50 de grade Celsius!

AZI 09:41 APIA anunță: A început procesarea dosarelor pentru subvențiile fermierilor din eșantionul de control

IERI 19:24 Fermierii au fost MINȚIȚI: APIA nu poate debloca dosarele agricultorilor care au fost în control!

Subvenții 2016: Se schimbă OFICIAL regulile pentru declararea suprafețelor la APIA. Vezi modificările! – UPDATE

img-uk-farmland_big

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul instituției un amplu proiect de modificare a actului normativ care prevede condițiile în care fermierii obțin de la APIA subvențiile agricole. Astfel, se modifică Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate.

O modificare importantă este adusă la modul în care fermierii vor face dovada suprafețelor exploatate, modificându-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziția fermierului în 2016 sunt:

a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin (vedeți la finele proiectului), și
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier si Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.

Ce documente rămân obligatorii

La depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA în 2016, obligatoriu:

a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;

b) dovada deţinerii unui cont bancar activ;

c) procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.

Față de forma de până acum a Ordinului 619/2015, au dispărut de la articolul 5, prevederile privind tabelul cu identificarea fără echivoc  ce va fi inclus acum în adeverința eliberată de primărie (era litera c ”identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate: tabel centralizator care va cuprinde numărul curent, suprafaţa (ha), actul de identificare a suprafeţei, blocul fizic, parcela declarată în cererea unică de plată din blocul fizic şi cultura, întocmit şi semnat de către fermier”) și o excepție ce a fost în vigoare pentru anul de cerere 2015, respectiv prin derogare de la litera a, pentru exploataţia în care se desfăşura activitatea agricolă se aducea adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele privind terenul agricol utilizat înscrise în Registrul agricol 2014, conform modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 1, însoţită de o copie conform cu originalul a filelor în care sunt înscrise datele din cap. II.b, cap. III.

Cum apare modificarea în proiect (click pentru mărire și vizualizarea integrală)

noul ordin

Cum apare alin. 2 din art 5 în Ordinul 619/2015 adoptat anul trecut (click pentru mărire și vizualizarea integrală) vechiul ordin

De precizat, însă, că formula de identificare fără echivoc a parcelelor nu dispare însă din conținutul Ordinului 619/2015 nici cu modificările propuse, această procedură rămânând în picioare la o serie de articole, precum cele despre Ajutorul Național Tranzitoriu și de la sprijinul cuplat pentru diferite culturi vegetale, ceea ce, având în vedere că este vorba despre o cerere unică de plată, ar însemna menținerea obligativității procedurii și în 2016. Totuși, se impun anumite clarificări.

Contractele de arendare incluse în documentele menţionate la alin. (2) vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare încheiate înaintea intrării în vigoare a noului Cod Civil continuă să îşi producă efectele până la data încetării prin modalităţile stabilite prin contract.

În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondența suprafețelor utilizate înscrise în adeverința, cu suprafețele declarate in cererea unica de plata. În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate.

Cum se rezolvă suprapunerile suprafețelor declarate

“În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanţă, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţă judecătorească”, se arată în proiect. Totodată, suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.

Proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 se află în dezbatere publică și ar putea suferi modificări până la adoptarea sa de către Guvern. 

Documente utile:

PROIECT (PDF) – ORDIN privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate

EXITCARD EXITCARD

Încălzire cu costuri zero: Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

iepuri4

Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri

Lavanda aduce 8000 de euro/ha. Un român a dovedit că se poate face agricultură profitabilă chiar şi pe un singur hectar

Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Stimata doamna/domn,
  Ca urmare a campaniei de propuneri si sugestii cu privire la modificarea Ordinului ministrului agriculturii venim cu urmatoarea propunere:

  La articolul 7 – ” Utilizatorii de pajişti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat…” in speta cei care au arendat, concesionat, inchiriat terenuri de la UAT-uri, incaseaza subventii pe baza animalelor detinute dar nu folosesc niciodata terenurile deoarece au ferme in alte localitati aflate la sute de kilometrii distanta, sa faca dovada inregistrarii animalelor in RNE pe tot parcursul anului de cerere si inregistrarea exploatatiei in sectorul zootehnic, pe raza UAT-urilor, unde au terenuri concesionate/inchiriate, sau in imediata vecinatate, limitrofe.

  Propunerea este justificata si ar regla situatia actuala, deoarece detinatorii de animale din localitatile respective nu pot avea acces la terenuri acestea fiind deja concesionate (incepand cu 2007!!) altor persoane straine localitatii si care doar incaseaza subventiile pe baza incarcaturii UVM, dar nu folosesc real terenurile aflate in administrarea consiliilor locale respective.
  In cazul in care acestia folosesc terenurile inseamna ca au exploatatii zootehnice si animale inscrise in RNE pe raza localitatilor respective, altfel cum ar putea sa aduca animalele de la sute de kilometri distanta sa pasuneze 3 zile dupa care sa le transporte inapoi ( Ex.: un fermier cu ferma si animale in Constanta are terenuri concesionate pe raza unor UAT-uri in Arad… ).

  Va rog sa ne comunicati daca luati in considerare propunerea si daca o veti intoduce in acest Ordin.

  Cu consideratie,
  Presedinte Asociatia Hereford,
  Silvius P. Cornean
  http://www.herefordromania.ro

  RĂSPUNDE
 2. Domnule presedinte, sugestia dumneavoastra este foarte indreptatita dar faceti acest lucru intrand pe site madr . Acolo veti gasi proiecte acte normative . Veti gasi o adresa de e-mail unde veti putea scrie opinia dumneavoastra.Sper sa va auda cineva pentru ca ceea ce spuneti mi se pare de-a dreptul scandalos.

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES