• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Şoc pe piaţa cărnii de porc: Comisia Europeană a suspendat ajutorul pentru depozitarea privată!

    agrointeligenta.ro -

    La mai puţin de o lună de la intrarea în vigoare a măsurii privind depozitarea privată a cărnii de porc, autorităţile de la Bruxelles au decis anularea acesteia, pe motiv că ’’există riscul recurgerii excesive la regimul de ajutor’’. Decizia este valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 2 februarie 2016, cererile depuse în acest interval nefiind luate în seamă.

    De asemenea, nici solicitările înregistrate începând cu data de 21 ianuarie, care urmau să primească acceptul în perioada menţionată, nu mai sunt introduse la plată, potrivit unui regulament al Comisiei Europene din data de 25 ianuarie, intrat în vigoare o zi mai târziu.

    Decizia CE vine în contextul în care crescătorii de porci trec printr-o perioadă foarte grea, urmare a preţurilor foarte mici la carnea de porc, pe fondul embargoului impus de Rusia. Măsura a vizat retragerea cantităţilor suplimentare de carne de porc de pe piaţă, în vederea reglării preţului.

    ‘’Este de neînţeles pentru noi de ce CE a luat această măsură, mai ales că nu se simte un reglaj al preţurilor în piaţă care să justifice decizia. Este o măsură bruscă, insuficient fondată, care a luat prin surprindere pe toată lumea’’, a declarat Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne din România.

    România s-a numărut, alături de alte nouă state, printre ţările care au respins decizia CE. Crescătorii interni de porci se află într-o situaţie disperată deoarece au rămas cu porci în stoc după luna decembrie, iar preţul în viu a scăzut până la 3,5 lei pe kg, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.

    Cine are de câştigat. România, la coadă…

    Cu toate că Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, atrăgea recent atenţia cu privire la faptul că sectorul cărnii de porc şi cel al laptelui vor continua să treacă printr-o perioadă de criză, cel puţin şase luni de acum încolo, autorităţile de la Bruxelles nu s-au sfiit să anuleze ajutorul pentru stocarea privată a cărnii de porc.

    La data de 20 ianuarie, principalele state beneficiare ale ajutorului erau Germania – 26 137 tone, ceea ce reprezintă 29,1 % din totalul volumelor solicitate la nivel de UE, Spania -19 303 tone (21,5 %), Danemarca – 11 676 tone (13 %), Olanda – 10 779 tone (12%), Polonia -5 928 tone (6,6%), Italia – 5 758 tone (6,4 %), Franţa – 2 344 tone (2,6%), Irlanda – 1 392 tone (1,5 %), Austria – 1 180 tone (1,3 %), Belgia – 1 095 tone (1,2 %) şi România – 1 000 tone (1,1 %).

    Potrivit statisticilor publicate de Marche Breton du Porc, în primele trei săptămâni din ianuarie 2016, au fost solicitate ajutoare pentru depozitare privată pentru 89 841 tone. De remarcat faptul că numai în ultima săptămână, 42% din cereri au venit din partea unor companii germane.

    Spre comparaţie, în februarie 2011, au fost înregistrate în total la nivel de UE cereri pentru 143 615 de tone, iar în aprilie 2015 pentru 63 507 de tone.

    România a solicitat ajutor doar pentru 1.000 de tone, în condiţiile în care la noi nu există foarte multe companii care deţin capacităţi mari de depozitare a cărnii congelate. La polul opus se află Germania, ţară unde anual se sacrifică peste 50 de milioane de porci.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte